Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!

Кметът отказва да ги настани, въпреки че бежанците са със статут
388
Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!
Снимка: Кадър bTV

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Още по темата

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Според кмета на града Ивайло Симеонов жителите на Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци.

Така че заради тях той е категоричен – няма да пусне семейството да се засели трайно там.

"Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна, който и да нарушава мира на моите съграждани", отсече кметът пред bTV.

Акрам Наюф, представител на сирийците у нас заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека, както и българските закони.

"Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

"Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер. Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин. Така семейството попада в омагьосан кръг.

"В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината", коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре ще поискат и джамия да строят. Айде у вас - приемайте Православието или...
274
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Айде махайте се. Приемате Православието и оставате или айде у вас. Никаква регистрация.днес бг ***
273
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората от Елин Пелин имат право да негодуват- това е техния град, техния живот, имат право да го живеят без да трябва да се съобразяват с пълчища мюсюлмани наоколо!
272
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно в нашата мила родина всички са със статут, стига да не са българи. ***, сирийци, афганистанци, пакистанци - де що е кафяво, статут има.Пък за българина остава да гласува за мутри, да гладува и да отглежда деца с 300 лв. месечно.
271
0
 
1
 
! Отговори
Петър Николов преди 7 години
До Shopp Не, не е ***. Това са факти. Само че не бъркайте броенето на собствениците на имоти с броенето на реални брой хора, които ползват имота. Просто е. Аз го купувам и така се броя за един. Обаче аз имам семейство с жена и три деца. Всъщност ставаме четирима, а не 1, ако броим регистър за сключени сделки за имот.
270
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да не останат тези сирийци?Казаха,че службите са ги провелили що за хора са.Не малка част от римския етнос да не би да са по-добри от тях.Единствено се питам защо не ги заселват в мюселмански градчета и села?
269
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като почнат да пращат готини момичета от сирия тогава.Само мъжки кочове идват и шишкавите им многодетни жени до една родили само талибани.После ще си докарат и родата,те имат по 40-50 първи братовчеди само най-близките.Сичкото мъже или дебели грозни и дърти арабки.Те били бежанци.Е кво като са бежанци.Ако имат готини дъщери да ги оженят на бързинка за местни млади мъже и без това няма жени и момичета.Веднага ще се сродят особено ако са хубави.Те дошли с шкембетата и брадите и претенциите.
268
5
 
6
 
! Отговори
Мустафа преди 7 години
Елин Пелин турци нямало и не искат сирийците преди малко гледах репортажа Елин Пелин преди 500 години Българи нямало *** народ като ***
267
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът е завистлив.
266
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът е злобен.
265
4
 
14
 
! Отговори
Зов преди 7 години
Хайде сега, ако в България има родолюбиви организации, да организират подкрепа на българите от Елин Пелин в справедливия им протест срещу ислямизацията на градчето им! Утре няма да могат децата си на училище сами да ходят да пускат!
264
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 75297Син на 29.
263
2
 
17
 
! Отговори
75297 преди 7 години
Добре де, получили са статут на бежанци, но защо те ще си посочват къде искат и къде не искат да живеят? Да им дадат направление за селището при даването на статут, но след допитване до местните жители. Те имат право да преценяват дали да дадат подслон или не. Основателен е страхът. Избрали са Елин Пелин, защото е съвсем близо до София, спокойно градче. Защо не се съобщава с колко деца са дошли в България? На каква възраст са тези деца? Кой ги храни през цялото това време?
262
22
 
14
 
! Отговори
eve1 преди 7 години
Като им гледах алкохолишките нагли физиономии на протестиращите от Елин Пелин,нещо ме досрамя,че съм българин.Какво искате от това сирийско семейство,поставете се на тяхно место.В нашият вход имаме 2 сирийски семейства от години и нищо лошо не сме видели,напротив винаги любезни и отзивчиви хора,много повече от някои българи.Делете хората на добри и лоши а не на християни,мюсюлмани,българи,турци руснаци и т.н.
261
4
 
27
 
! Отговори
НЕ-толерантен преди 7 години
"Толерантността в един зверилник е равносилна на смърт"Николай Хайтов
260
9
 
31
 
! Отговори
Българинъ преди 7 години
"Сирийско семейство" - разбирай минимум 25-30 ислямци, мъже, жени много наброй и деца до припадък! Туморно образувание в сърцето на етнически чистия Елин Пелин! Това не бива да се допуска и прави чест на кмета, че подкрепя избирателите си! Ефекта на президента Тръмп започва и по света и у нас да се усеща!
259
11
 
12
 
! Отговори
случаен преди 7 години
прочутото българско гостоприемство,а щом и родопчаните взеха да се плашат от деца,за Елин Пелин не се очудвам....
258
5
 
22
 
! Отговори
ИЙА преди 7 години
До Анонимен 314Виж, не че съм привърженик големи маси от чуждо население да се преселват в България. Но около 300 000 руснака имат имоти у нас, доста от тях се преместиха да живеят тук - не са се усетили. Една вяра, една езикова група, сходна култура, същия цивилизационен модел.
257
1
 
13
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Анонимен 325Не е зле, ако ти дадат жилище, средства, медицинска помощ. Зле е, ако сам закупуваш жилище, работиш, за да се издържаш, плащаш за лекар.
256
8
 
14
 
! Отговори
Men преди 7 години
За двете седмици които сум прекарал в е.пелин съм останал с впечатлението че това е едно голямо уравновесено семейство и предполагам че кмета има голям пръст в това хората си гледат живота и се чувстват добре тва е