Пиеш, друсаш, качваш се и шофираш... КАТ не сваля номерата!

При около 70% от случаите водачите карали чужда кола
13 фев 2017 18:56,
40
Пиеш, друсаш, качваш се и шофираш... КАТ не сваля номерата!
Снимка: архив Булфото

КАТ не може да свали номерата на около 70% от неправоспособните, дрогирани или пияни водачи, тъй като карат коли, които са чужда собственост. Това стана ясно по време на обществен дебат за сигурността по пътищата, информира "Дарик".

Още по темата

Статистика, изнесена от директора на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, показва, че патрули на КАТ хващат на седмица средно по 500 водачи без книжка или такива, употребили алкохол или наркотици.

Според последните промени в Закона за движение по пътищата регистрационните табели на тези шофьори трябва да бъдат свалени на място. Оказва се, че около 350 от тях обаче карат чужда кола и не подлежат на санкцията.

По думите на началника на КАТ Бойко Рановски причината е, че в закона се посочва, че въпросното наказание се прилага на собствениците, а не на водачите на автомобили.

"Изпълняваме закона, така както е записано, собственик, който управлява след употреба на алкохол, наркотични вещества или е неправоспособен. Но няма как да свалим табелите, ако този, които управлява е водач, а автомобилът не е негова собственост", обясни той.

Рановски припомни, че текстът е бил дискутиран многократно, но в крайна сметка е гласуван така с аргумента, че собственикът на колата не може да търпи санкции заради действията на шофьора.

"За тези, които не са собственици и управляват автомобил в тези случаи, си важи старото правило - спира се автомобила от движение за срок до един месец. Собственикът пак търпи някаква санкция, но не и каквато, ако е собственик и водач", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
PIPO преди 7 години
Трябва да се наказва директно шофьора с тежък поправителен труд от 1000 часа в полза на държавата, т.е. от колата директно в рудника. Това е около 6 месеца, копане в някоя мина, рудник и др. подобно. Само бой и работа на такива места и после да видим колко ще са мераклии пак да карат пияни, друсани или без книжки!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътна полиция се правят на луди затова е така,В закона за движение по пътищата е написано,че ако едно лице е предоставило автомобилът си на друго лице и то наруши закона по някакъв начин то и за двамата ще има санкция, е различна но санкция Папурите от КАТ колко такива човека са глобили що се правят на луди.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този съзнателно допуснат пропуск на закона може лесно да се поправи, но на някои не им е изгодно.
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е поредната дскомунизогерберастка тъпня, за която беше ясно още в зародиш, че няма да работи. То не бе фарове по пладне,затвор за дрифт,сега и тази глупост. Те не могат да се оправят с една забрана за пушене на закрито,камоли по-сериозни неща. Сега напъват са видеорегистратори,по примера на пияните варвари,където всеки шести качил се в кола загива. Това е резултатът от управлението на колибарите завзели властта с преврат през 44 година и назначените необразовани селяги и рабфаци.
30
2
 
4
 
! Отговори
Девил преди 7 години
Супер!!! По-добра новина няма от тая. Тресвам сега полвин бутилка виски за отскок и съм с 200 към Пловдив. Колата не е на мо име, тъй чи ша *** фанат за...те си знаят. Опрайхте ми деня с таа новина!
29
0
 
31
 
! Отговори
батю преди 7 години
Всичко е заради лизинговите автомобили, които са собственост на лизинговите къщи или банки, а пък те са собственост на наши хора, които не трябва да търпят загуби, защото са спонсори а партии и т.н.
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен20 *** Е ВЕЛИКОЛЕПЕН ЗАКОНОТВОРЕЦ и ...
27
1
 
32
 
! Отговори
край преди 7 години
Е па закона са го писали Лъчо Мозъка, Баракова, Кирчо Добрев, Волен Сидеров, ББорисов, и още десет подобни "експерти" с бавни компютри.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До anon - номерата се свалят без значение кой кара...Иска ти се, ама няма-а! Как тъй бе! Не'къв си, с палка, ще сваля номерата, *** откъде да знае на кого сваля номерата и да му създава главоболие!... Ми после?... Я тъй споко... не съм аз собственика и... Край! Изтупват се ръцете, чиста работа! Глупави били! А?!
25
5
 
38
 
! Отговори
anon преди 7 години
.. а колко беше трудно да напишете закона, че номерата се свалят без значение кой кара ... и после притежателя след като плати нека да си търси парите от шофиращия? тези *** които ни пишат законите- защо сте толкова прости бе хора? как не ви е срам? кой ви назначи? кой назначи тези които ви назначиха? кой ще ви накаже за безумното безхаберие което демонстрирате (на гърба на народа?) защо? защо? защо? все въпроси на които отговора е на терминал 2...
24
0
 
28
 
! Отговори
ще има да вземаш! преди 7 години
До Анонимен - ...Мислен и както става при нас....недообмислен...Нищо подобно! Не е недообмислен този закон, напротив, тънко е обмислен! По времето на соца за законите се казваше: Законът е бариера, която лъвчетата прескачат, влечугите препълзяват отдолу, а овцете се спират и чакат да ги заколят. Т'ва е!55538
23
4
 
41
 
! Отговори
Ченегел преди 7 години
Скъпи граждани, истината е следната: Единственият вариант България да влезе в релси е честни хора да вземат властта и веднага да наложат пълен тоталитаризъм - българинът не го ли мачкаш, не разбира от дума, просто манталитетът му е такъв. Това е единственото спасение за нас. Започвайе да псувате на майка, само ще ме потвърдите.
22
0
 
16
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Поредния *** закон, като много други в БГ!
21
0
 
31
 
! Отговори
месара преди 7 години
а ако хванат дилър с чужда кола тя се конфискува - аре сега ако може някой да ми обясни кви са тези закони ! но с това че не свалят номерата " милите " ни политици пазят своите деца - те какво ли не правят за тях ?!
20
0
 
41
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Това е единственото тъпо нещо в този закон, но го обезсмисля целия.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър вечер ***
18
0
 
10
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Самоунищожаващ се *** народ.Законописците най доброто от стадото?! А останалите .....
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както писах по рано...правят се половинчати работи та и този закон.Няма собственик,няма чужда била колата...хване ли се...под един знаменателДа внуимава собственика на кого я дава.Мислен и както става при нас....недообмислен.Тя цялата ни работа е такава....половинчата....
16
1
 
28
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Аз не можах да разбера защо не ги арестуват на място ама както си му е ред-а със белезници на задната седалка и за 72 часа отделно глобите , едно време мисля е имало 15 денонощия обществено полезен труд на строеж и то веднага , без шън-мън адвокати и да го пускат да ходи насам-натам от където е задържан в ареста , там за малко в съда и после за 15 дни на строеж-а и после го пускат.
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е ***..ка история. Ясно беше, че ще се получи такова нещо. Ми спрете колата от движение за 6 месеца, например, пък собственика да си търси обезщетение от водача за причинени вреди, пропуснати ползи и т.н. Ама не, НЯКОЙ НЕ ИСКА да има ред, на някой не му изнася!