Загиналият работник в "Брикел" остави сираци две момичета

Едното било абитуриент тази година, другото е в 11 клас
18 фев 2017 13:05, Петя Славова
19
Загиналият работник в "Брикел" остави сираци две момичета
Снимка: Bulgaria ON AIR

Две сирачета, момичета - абитуриентка и 11-класничка, оставил загиналият при тежката производствена авария в "Брикел" АД 43-годишен Сашо Недев, съобщава "Монитор".

Мъжът издъхна под тежестта на десетки кубически метри мокър гипс, изсипали се върху му при опит да почисти в петък сероочистващата инсталация в частната ТЕЦ край град Гълъбово.

Още по темата

Калната маса засипала още четирима души от родното му село Тяново, община Симеоноград, разказа кметският наместник Илияна Асенова. С потрошен крайник в старозагорската МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" е 22-годишният Иван Илков, а с комоцио в гълъбовската болница е оставен връстникът му Пламен Бонев. И двамата имали малки деца. По чудо само с натъртвания и упраха се измъкнали от бункера братята Михаил и Явор Боневи.

Веста на смъртта на Сашо Недев събрала привечер в петък на мегдана пред кметството всички 350 жители на Тяново. Хората коментирали, че за каторжния си труд съселяните им получавали „на ръка“ по 30 лв. дневно от частна фирма.

Тя ги била наела по граждански договор, за да изпълнява поръчката на "Брикел" за чистенето на сероочистката, докато траел ремонтът на останалите съоръжения в ТЕЦ-а.

Кметската наместничка уточни, че общо 17 души от ромската махала се включили в тази "акция". Някои работели от средата на декември, други се присъединили десетина дни преди злополуката с фатален изход.

Тепърва ще се уточнява какви точно са били договорите и дали "чистачите" са преминали през задължителния инструктаж за безопасност на труда.

По разпореждане на старозагорския окръжен прокурор Дичо Атанасов е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по член 123, ал. 1 от НК / Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години./

Иззета е документацията, правят се допълнителни огледи, предстоят и разпити на пряко отговорните за обекта.

Все още не е ясно дали групата е била с предпазни каски в бункера, тепърва експертите от инспекцията по труда в Стара Загора ще навлиза в детайлите, лаконично обясни началникът им Камен Маринов, който присъства на първоначалния оглед.

Според лекарите нямало опасност за живота на хоспитализираните Илков и Бонев, но засега те щели да останат под наблюдение. Никой не знаел дали ранените са здравно осигурени.

Погребението на загиналия Сашо Недев ще бъде извършено за сметка бюджета на община Симеоновград, съобщи кметицата Милена Рангелова, която късно вечерта на 17 февруари се срещна със семейството му.

Последната планова проверка от страна на РИОСВ – Стара Загора за работата на дружеството и сероочистващата инсталация е била извършена в края на юни 2016 г. Направените предписания са били изпълнени, показва справка от сайта на екоинспекцията.

"Брикел" ЕАД е собственост на регистрираното във Великобритания "Бакар лимитед".

Приватизирано е през 2008 година от фирма, собственост на бизнесмена Христо Ковачки и през годините сменя на няколко пъти формалния си притежател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
другия път вместо джиляжу да набере малко инструктаж
12
0
 
6
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Нали сме правова държава, че и синдикати имаме... А още колко чиновници живеят като инспектори по труда ? Почти всички производствени предприятия у нас са регистрирани в "Бардак лимитед " - Антрактида. Имаме си и трудово законодателство даже.... Винаги в производството са ставали злополуки, нещастни случаи! Такова безхаберие и безотговорност не знам дали е имало и у царска България ?!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе на тоя няма ли да му вземат концесийте най-накрая, в нормална държава отдавна да са го оправили
10
1
 
18
 
! Отговори
!? преди 7 години
Защо ще се погребва на държавни разноски , нали е трудова злополука и би трябвало да му се плати обезщетение или сега ще се окаже че никой не ги е наемал и сами , на добра воля са отишли да почистят - да не скучаят вкъщи.
9
0
 
24
 
! Отговори
тя преди 7 години
Далавери и пари за сметка на хората!
8
1
 
28
 
! Отговори
тя преди 7 години
Частен ТЕЦ ?! Какви са тия тецове бе , с какви пари са купени и от кого? Този собственик трябва да заплати на пострадалите солидна сума , а той самия е за затвора!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така не се знае дали са здравно осигурени !? Нали са работили !? Или на герб приятелите не плащат !?
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До BURZUMТака като гледам и от твоето няма особен смисъл.
5
1
 
26
 
! Отговори
Профсъюз преди 7 години
А, къде бяха профсъюзите досега? Не, че не се сещам.
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трудови злополуки стават навсякъде, но в изрядните държави застраховките за трудова злополука са железни!
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откога в България има град Симеоноград???
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пи ли си днес лекарствата ?
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ,ще го отнесе някой пряк ръководител с 500 лева заплата и хиляди отговорности! :-) А истинските виновници за състоянието на нещата в тази държава са ни лук яли ни мирисали!