Елените от МОЛ-а се преместиха в родопско село

До лятото се очаква и четвърти обитател в Момчиловци
20 фев 2017 17:35, Анисия Иванова
6
Елените от МОЛ-а се преместиха в родопско село
Снимка: Reuters, архив

Семейството северни елени, които са снимани във филм за Дядо Коледа и предизвикаха бурни реакции на хората през декември, защото бяха поставени в клетка пред столичен мол, вече имат свой нов дом.

Семейството от три елена обитава ферма на надморска височина 1700 м край смолянското село Момчиловци. Новият им стопанин Драгни Георгиев се занимава от няколко години с отглеждане на редкия вид. До лятото се очаква да се роди и четвърти обитател.

За новите си попълнения той разбрал след телефонно обаждане от киноцентър, в който са правени снимки за филм за Дядо Коледа. Съобщили му, че човекът, който се занимава с тях, му е трудно да се справя и иска да им намери нов стопанин.

Доставените от Финландия животни са добре аклиматизирани в Родопите според собственика на фермата. Неговите планове са да създаде парк "Санта Клаус", който да бъде туристическа атракция.

Това не са първите северни елени, които се отглеждат във фермата на Георгиев, а се оказало, че и климатът в Родопите е подходящ за тях.

В началото Драгни започва с осем еленчета, като така сбъднал дългогодишната си мечта, въпреки сериозните трудности, които срещнал при транспортирането им, заради многото лицензи.

Той споделя още, че да събереш кураж и да минеш 10 000 км на един дъх е доста трудно.

Елените се хранят със специални храни, които се купуват от Финландия и са скъпи. Освен това изисквали и доста грижи. Северните елени са атракция за туристите в смолянското село Момчиловци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е жив и здрав стопанина! Българите са инато и упорито племе, и ако бяхме поне малко задружни, на 10% от хъса с който се впускаме в нерационални начинания, щяхме да сме на свтлинни години от това което сме... Но ние сме избрали да се мразим...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дедоТия еленио явно са много специални хихи
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 3 са, недей с лошо...
1
21
 
5
 
! Отговори
Ловджия преди 7 години
Ей такова още не съм гърмял, ама кое село казахте че е, Момчиловци ли беше? Както пееха Румънеца и Енчев, ооп , идвааам!