Цената на кръвта на черния пазар в София – най-висока

Една банка може да достигне 250 лв. за рядка кръвна група
22 фев 2017 08:07,
8
Цената на кръвта на черния пазар в София – най-висока
Снимка: Архив, Булфото

Цената на кръвта на черния пазар в София е 3 пъти по-висока от тази във Враца и Монтана и 2 пъти по-скъпа от Стара Загора.

Бележките за "дарена кръв", които се изискват при планови операции от болниците, са най-евтини в регионите с висок процент безработица и значително по-скъпи в градовете, в които има медицински университети, тъй като в тях се правят тежки операции, пише "Монитор".

Такива университетски градове освен София са Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Цената на една банка може да достигне 250 лв., ако нуждаещият се е от рядка кръвна група, като АВ отрицателна и В отрицателна. Случаите обаче, които налагат кръв точно от тези групи, са твърде малко и обикновено тогава кръвните центрове обявяват кампании чрез структурите на Българския червен кръст, поясниха хематолози.

Цената на кръвта от групи 0 и А, които са и най-разпространени, е най-ниска. Бележката за дарена кръв от тях в София варира от 120 до 150 лв., в Северозападна България може да се намери и за 40, най-много за 100-120 лв. за редките групи. Във Варна пък тя е в диапазона между 80-100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: софиякръв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
3
 
! Отговори
антивампир преди 7 години
Полезно или не кръвчицата не я давам и за 1000 лева на литър :DИнтересното е, че организма има механизъм за самосъхранение и той като си помислиш да ти източат кръвта казва НEЙн Нeйн НеЙН :)
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Госпожо Пейчева, Вероятно голям глад за публикуване на смислени статии ви е налегнал. Какъв е смисъла на една такава статия, като публикуваната. Звучи като борсова информация за играчите на пазара.Моля ви да прекратите запълването на информационните си колонки с точно такива бюлетини. Проблема е достатъчно сериозен за да се реши по-скоро е хубаво да публикувате статии за ползата от безвъзмездното кръводаряване.
2
0
 
4
 
! Отговори
mery преди 7 години
Не е вярно че в Стара Загора е по евтино! За една година 2 пъти ни се наложи да осигуряваме кръв от рядката В отрицателна и платихме по 300лв. Хората които се изхранват с кръводаряване веднага ни осигуриха човек с тази група срещу съответното заплащане.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 2 месеца в София ми искаха 250лв за бележка без да има изискване за кръвта.В *** един санитар поиска 150.В Стара Загора искат по 50.Хайде проверявайте си информацията.