Габровската топлофикация заплашена от солена глоба

КЕВР обаче първо ще помисли какво става с отоплението на града
23 фев 2017 20:03,
2
Габровската топлофикация заплашена от солена глоба
Снимка: архив, БулФото

Заради нарушения в топлоподаването "Топлофикация - Габрово" може да бъде санкционирана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това стана ясно след заседание в енергийния регулатор.

Евгения Харитонова, член на Комисията, поясни, че размерът на глобите е предвиден в Закона за енергетиката, но уточни, че не трябва да се бърза със санкциите, а първо да приключи проверката на казуса.

"Не бързам да отнемам или да давам лицензи, първо трябва да помислим какво става с отоплението на Габрово", категорична е тя.

Пред журналисти председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пък посочи, че глобите, предвидени в законодателството, са "солени". Той коментира още, че дори и новите съоръжения имат процент на аварийност, въпреки че топлофикационните дружества са длъжни да осигурят непрекъсваемост на услугите.

Решението дали и с колко ще бъде глобена топлофикацията ще дойде от регулатора.

От началото на отоплителния сезон дружеството има проблеми със серия от аварии - на топлопреносната мрежа и в самите съоръжения на топлофикацията. В края на миналата година с решение на РИОСВ Велико Търново е въведен в експлоатация нов котел, който работи на биомаса - дървесен чипс и слънчогледови пелети.

Именно проблеми с тази нова инсталация и със съществуващия котел, работещ на въглища, обаче остави за дни жителите на Габрово без парно и топла вода. Клиентите на дружеството са между 20 и 25% от домакинствата в града.

По време на открито заседание днес беше разгледано искане за промяна на лиценза на "Топлофикация - Габрово". В него дружеството иска да бъдат изведени от експлоатация стари котли и парогенератори, а в замяна да бъде включен котелът на биомаса, както и да запази още един котел на въглища, който да бъде заместваща мощност.

Работната група към КЕВР първоначално се изказва в подкрепа на това искане, но след проблемите в този отоплителен сезон изпитва съмнения, че с промяната на лиценза дружеството ще успее да изпълни своето основно задължение.

Изпълнителният директор на "Топлофикация - Габрово" Калин Ангелов обясни, че в момента дружеството проверява и анализира причините за проблемите и обеща те да бъдат отстранени през летния сезон. На базата на анализите ще бъде разработена и методика за компенсиране на клиентите заради нарушеното топлоподаване.

Ангелов обясни, че тази зима е била особено тежка и по тази причина дружеството не е успяло да изпълни своите задължения. Според разчетите на дружеството двата оставащи да работят котела ще могат да осигурят дори и поотделно нуждите от парно и топла вода на града, но при нормална зимна обстановка.

От КЕВР критикуваха "Топлофикация - Габрово" и че не е влязла във връзка с общината при наличието на аварии. Дружеството не е уведомило и своите клиенти за проблемите, които изпитва. Препоръката на Евгения Харитонова е топлофикацията да комуникира с местната власт в града.

Решението дали ще бъде променен лицензът на дружеството, съгласно тяхното искане, ще бъде взето на закрито заседание на регулатора, насрочено на 16 март.

Още новини за енергетика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за мен това е провокация от страна на герб вижте какво ще се случи ако ниене сме на власт глад и студ
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко зависи от корупционната вноска на топлофикацията