2-годишно от "Столипиново" – със съмнение за морбили

Семейството скоро пътувало в Румъния и Германия
17 мар 2017 20:00,
9
2-годишно от "Столипиново" – със съмнение за морбили
Снимка: архив Reuters

2-годишно дете е прието в болница със съмнения за морбили, съобщи Министерството на здравеопазването. Информацията към Министерството е подадена от РЗИ-Пловдив.

Става дума за 2-годишно дете от пловдивския квартал "Столипиново", което е било хоспитализирано в Инфекциозно отделение, където след 3 дни получава характерния за болестта обрив.

Още по темата

Няма данни на детето да е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст. По информация на близките семейството е пребивавало скоро в Германия и Румъния.

Предстои лабораторно потвърждение на случая в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар. 

В момента в съседна Румъния властите съобщават за 3200 случая на болестта, сред които и 17 жертви. От здравното министерство изрично увериха преди дни, че заплаха за България няма.

Изпратения са указания до всички здравни инспекции за вземането на превантивни мерки за опазване на населението от морбили. Според последния доклад на европейския център за контрол на заболяванията в страните от ЕС най-висока заболяваемост се наблюдава при децата до 1 годишна възраст и тези от 1 до 4 години.

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: столипиновоморбили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Ти очевидно не си чувал, че морбили и варицела са две различни болести, макар да има прилика в симптомите. Морбили е доста тежко заболяване.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съмнения за дребна шарка? Вие тотално ли сте откачили? ШАРКА? Е... то се вижда, бе!
5
1
 
1
 
! Отговори
ник преди 7 години
СЕГА ИМА ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА ПРЕД 64 БЛ В ПАВЛОВО В СОФИЯ. КАКВО СТАВ??
4
1
 
1
 
! Отговори
брей че прогноза преди 7 години
До Анонимен и защо така - от дребна шарка да окуцее? ? ? ! ! :( :(
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, тази новина за морбили май тръгна от изказване на един доктор по телевизията преди около 4-5 дни, който обясняваше на простичък език някои здравни съвети за сезона, и между другото спомена, че в Румъния имало огнище на болестта преди 2-3 години. А сега изведнъж от нищото се появява някакъв друг доктор, и започва да се говори в сегашно време, и в един момент има "съмнение за случай". По-нагледен пример как си изкарват хляба медиите у нас здраве му кажи. Ченгетата вършат повече работа.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми, те, *** открай време се дърпат от имунизации - да не ги стерилизирали. Сега хич да не реват!
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано се оправи детето!Но сигурно ще куца.