Психиатриите – пълни! 70 000 с психични проблеми по улиците

Състоянието на хора с този тип проблеми се обостря през пролетта
22 мар 2017 07:00,
59
Психиатриите – пълни! 70 000 с психични проблеми по улиците
Снимка: Flickr

Близо 70 000 с психични отклонения бродят по улиците из страната. Това е приблизителната цифра, тъй като у нас няма регистър на психично болните или някаква база данни, за да се знае със сигурност точният им брой, съобщиха психиатри.

Психиатриите в момента са препълнени, тъй като през пролетта и есента се обостря състоянието на хората с такъв тип проблеми, обобщава "Монитор".

Почти всички легла в Курило са заети. От общо 130 свободни легла към момента са заети 70. Капацитетът временно е намален, тъй като в психиатричната болница в момента се прави ремонт, обясни директорката д-р Цветеслава Гълъбова.

Повечето места в психиатрията в Карлуково също са заети.

Промяната на времето действително оказва влияние на хората с психични проблеми. През пролетта те се нуждаят от наблюдение тъй като смяната на сезоните, атмосферното налягане и редица други природни фактори влияят на чувствителността им, поясни д-р Гълъбова и допълни, че ако в такъв критичен момент на човека не бъде оказана квалифицирана медицинска помощ, не е ясно какво може да се случи.

Ако той няма близки, които да следят дали си пие хапчетата и да го заведат на доктор при отклонение в поведението му, не е ясно в кой момент той може да прояви агресия към себе си или към околните.
Подобри ли се обаче състоянието на пациента, психиатриите бързат да го изпишат, за да освободят места за други новопостъпващи. Проблемът обаче е, че след като вратата на болницата се затвори зад гърба му, лекарите не знаят какво се случва с него, те буквално губят връзка с него, тъй като в момента няма единен регистър.

В същото време в повечето градове няма психиатрични диспансери и дневни центрове, където специалисти да следят състоянието на хората с психични проблеми. Такива здравни заведения няма още в областите Видин, Силистра, Монтана, Благоевград, Кърджали, Ямбол и Сливен.

52 845 човека с психични отклонения са били хоспитализирани само за една година. Това представлява 2,3% от общия брой на приетите за лечение в болница в страната, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи за 2015 г., от когато са последните цифри. Най-много са лицата между 18 и 65 години – 44 497. Следва възрастовата група на малолетните и непълнолетните, до 18 години – 2672. Най-малко са лицата над 65-годишна възраст – 5676.

Същевременно 40% от стационарно лекуваните пациенти са болни от шизофрения и шизотипно разстройство, следват тези с афективни психози, тревожни разстройства и синдром на алкохолна зависимост.

Първичните хоспитализации са най-малко при болните с афективни психози (10%), следвани от шизофрения (12,6%) и от пациентите с депресивни разстройства (18%).

Около 11 на сто са хоспитализираните пациенти със зависимости. Голяма част от тези болни са приемани в психиатрични болници не веднъж. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Nqkoi lud преди 5 години
Po princip horata tuk imat problemi sled 70 000 na ulicata sum vidql mnogo neshta i ne che i tova no imashe dosta problemi sus tqh atakuvaiki hora i strelqli po deca prosto nqma mesta lecheniqta ne pomagat a i kakvo stava kogato napravqt neshto ? za nqkolko meseca gi pribirat i pak gi puskat
44
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
По улиците има много с псих. проблеми. В болниците са само тези, които са се издали, че ги имат! Това е истината .
43
1
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
Не си осведомен(а).През 80-те години само в София имаше над 20 000 човека с подобни проблеми, които не пребиваваха в психиатрични заведения за постоянно. Те трябваше редовно да си пият лекарствата и да живеят у дома си, но каква е гаранцията, че редовно взимат тези лекарства?Предполагаше се, че поне още толкова човека страдат от подобни заболявания, но не са регистрирани никъде. Данни от този род обаче бяха известни само на определен кръг длъжностни лица и специалисти.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом проблема е наболял, какво казва планът юнкер?
41
1
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ми то напоследък лечението с турски сериали нещо не можа да сработи.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като няма единен регистър всички стават кандидат депутати и ние ги избираме
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми като ни покажат Борисов два пъти всеки ден по тв и си готов да счупиш телевизора. И се почва.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Например Максим Желев, който чете в Русе езотерични лекции, е лежал в психодиспансера по повод психоза, предизвикана от амфетамини.
37
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ако психиатриите са редовни то луди 20 години какво правят навън щото имали някои и могат да правят каквото си искат
36
1
 
10
 
! Отговори
lud преди 7 години
абе стрес да има постоянно по медиите -да ни довършат! Продавала се стряскащата новина. Въртят периодично иедни и същи новини...
35
6
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Другарката Нинова обещава - повече лудници....повече лоботомии....всичко за благоденствието на народа!
34
1
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
телевизията от сутрин до късна вечер ни залива с тези психично болни и техните мераци и интервюта е как да не изкукуригаш ако ги гледаш всеки ден
33
3
 
13
 
! Отговори
Румяна преди 7 години
70 000?? 100% не са броили свекърва ми.Тя е като за още 50 000!
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При демокрацията и пазарната икономика улиците се напълниха с хора с всякакви психични отклонения. Преди демокрацията ги лекуваха и положението се търпеше, сега е хаос.
31
4
 
6
 
! Отговори
Беж в първи клас! преди 7 години
Цитат: "Близо 70 000 с психични отклонения бродят по улиците из страната. Това е приблизителната цифра, ..., съобщиха психиатри. "Цифрите не могат да бъдат приблизителни. В десетичната бройна система, която използваме, цифрите са точно 10: 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9.Някой трябва да се върне в първи клас и да научи какво е цифра и какво е число.
30
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За електората на БСП ли става въпрос?
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно така както е тръгнало ТЕ ще бъдат Мнозинство
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни ама на книга.....Всички RUMи се водят за психичноболни за да не ги викат на работа от Бюрото по труда! А ти, българино работи...че трябва да ги храниш.
27
8
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Всички луди ще гласуваме за БСП!!!
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много инфантнилни коментари. всичко се свежда до негодувание към управляващи все едно сме ги внесли от чужбина управниците.