Клопките на пазара: Гледайте грамажа, не само цената!

Внимавайте и в магазина - маркират се стоки по няколко пъти
23 мар 2017 14:23,
11
Клопките на пазара: Гледайте грамажа, не само цената!
Снимка: архив Булфото

Продавачите на пазара и търговците в магазините продължават да залъгват клиентите си с различни трикове.

С идването на пролетта те стават все повече, сигнализират от Националната Асоциация за защита на потребителите.

Екип на неправителствената организация установи редица нелоялни практики при продажбата на плодове по пазарите в София.

По сергиите например се обявява цена за 0,500 кг, а не за 1 кг, както трябва да бъде. По стоките грамажът е изписан със ситни букви и скрит в долния ъгъл на продуктите. Обявената цена е малко по-ниска от тази в магазините, където обаче е за килограм.

Това е класическа схема за нелоялна търговска практика, при която потребителят остава с впечатление, че цената на пазара е по-ниска, а всъщност тя е за по-малко количество, коментират от НАЗП.

"Към момента 70 на сто от целия пазар у нас заемат нелоялните търговски практики. До скоро те бяха 63 процента от всички", съобщиха още от Асоциацията и обвиниха държавната КЗП, че не им противодейства.

От НАЗП предупредиха за нелоялни практики и по големите търговски обекти. Във Варна например при проведен експеримент били засечени случаи, при които операторите на касата маркират по няколко пъти един и същи продукт.

Много често екраните, които показват маркираните стоки не са обърнати към клиентите и ако в кошницата им има много продукти, те рядко забелязват "надписването".

В такива случаи потребителят трудно може да направи рекламация, защото не може да се докаже, дали касиерът е маркирал продукта няколко пъти или клиентът го е укрил след това, предупредиха още от НАЗП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Писна ми преди 7 години
Значи.....като зема едно дръво.....
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... дали касиерът е маркирал продукта няколко пъти или клиентът го е укрил ..."Напълно точно може да се установи, че касиерът съзнателно е маркирал един и същ продукт няколко пъти с цел облагодетелстване. Когато са няколко еднакви продукти на фиша се пише бройката от тях, срещу тях - цената, и после стойността на няколкото еднакви продукта общо. Ако не се прави така и не се наказва, или е разрешено да се прави така, значи държавата е създала съзнателно условия за нарушения. Както и за други...
8
0
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Комисии и агенции за контрол имат то няколко, друг е въпроса, че са там само да получават държавна заплата и да броят годините до пенсия.
7
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ами далаверата си е чиста печалба! Няма данък няма нищо.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така значи като тръгна на пазар трябва да имам в мен - преносим кантар, лупа, детектор за радиация и детектор за желязо (защото може да има пирони в хляба примерно). Нещо да пропускам ? Ааа да може би е време държавата, да ни вмени контролна функция, защото си нямаме няколко комисии и агенции, които да вършат тази работа ?
5
1
 
17
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
До 666Най-съвършената система е за далавери, спекулации и правене на пари от нищо. Какъв регулатор, какви 5 лева? Всичко на БГ пазара е скъпо като в Европа, а качеството му е на 1/3 ?Казваш - ако цената е висока - не купуваш? А да те видя без хляб, вода ,ток и лекарства.А на пазара ако нещо се задържи, следващия път или ще е с по-малък грамаж, или с по-ниско качество, или с повече консерванти (плодовете - брани съвсем зелени). И пак ще купиш. Това се случва вече 27 години, събуди се.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да гледате грамажа,кантара не можете да проверите-пак ще ви прецакат.Типично по нашенски!!!!!
3
29
 
4
 
! Отговори
666 преди 7 години
Капитализмът с пазарната икономика е най-съвършената система а пазарът е най-добрият регулатор. Всяка покупка на пазара е сделка, сделките са в основата на човешката природа, така е устроен човек. Колкото повече потребляват хората, толкова повече се развива икономиката и животът става по-добър. Ако нямата пари да потреблявата и консумирате вземете бърз кредит - одобрение само за 10 минити онлайн и парите са в сметката ви и молът е ваш! Живей днес, не утре - животът е кратък - вземи бърз кредит!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грамажа е важен,разбира се,но по-важно е качеството,което едва ли някой контролира.Плодове и зеленчуци пълни с нитрати,храни с палмово масло.От всякъде ни тровят,а после се чудим защо сме най-болни в Европа.Любимата на Бойко Меркел дори се е възпротивила да се продават с едно и също качество стоките в целия ЕС.Смятат ни за 2-ро качество хора и затова ни пробутват *** си,а ние им се радваме като деца на играчки.А можем да им обявим бойкот.Не сме яли цял живот техните ***.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nai veche cenata ,cenata e vajna.Nemoje 1 kg limoni da struva 5.40 lv v kauflanda,a v uk 5 limona da struvat 1 paund???!!!! Nemoje 1L pryasno mlyako da e 2 leva,a v uk 2,275 L za 1 paund...ne proumiavate li,kak vi izyajdat jivi v BG monopolite,ami greipfruti,mesa vsichko za yadene e po skupo i kak takaaa???? Kak moje bogatiya bg da plashta poveche ot bedniya anglichanin????