31 болни от Ку-треска в Благоевградско, трима са в болница

Болните са на възраст между 4 и 45 г., заразата тръгнала от кози
2
31 болни от Ку-треска в Благоевградско, трима са в болница
Снимка: Булфото, архив

31 души са болни от Ку-треска в благоевградското село Церово, като трима от тях са в болница, съобщиха от здравното министерство.

Болестта е причинена от заразени кози в същото село, уточняват от Областната дирекция по безопасност на храните са потвърдили.

Болните са на възраст между 4 и 45 години. Оплакванията при Ку-треска са свързани с висока температура, отпадналост и главоболие.

Болестта засяга животни и хора, пренася се чрез кърлежи. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни – предимно овце и кози.

Заразяването на човека може да стане и при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с бактерията причинител, обработка на вълна и кожи от болни животни, както и при обслужване на болни животни.

Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. По-често случаите са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии. Прогнозата е добра, тъй като причинителят е чувствителен към антибиотици. От здравното министерство призовават хората, които отглеждат животни, да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и другите обслужващи помещения.

Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари