МЗ успокоява: Няма риск за здравето на хасковлии!

Осигурено е алтернативно водоснабдяване, вземат се проби
11
МЗ успокоява: Няма риск за здравето на хасковлии!
Илко Семерджиев. Снимка: архив, БТА

Към момента няма заплаха и риск за здравето на хората в Хасково заради регистрирани повишени нива на естествен уран в питейната вода, съобщи служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев на пресконференция, на която присъстваха и представители на МОСВ и МРРБ.

Семерджиев посочи, че градът е свързан с други водоизточници, така че да няма режим и да се осигури вода с нормални качества.

Още по темата

На 4 април сме информирани за установено несъответствие в качеството на водата по химичен показател "уран" и "алфа активност" в някои тръбни кладенци в Хасково.

РЗИ-Хасково е издала заповед за спиране на кладенците, в които са открити отклонения от рестриктивната доза, и е осигурено захранване от алтернативни кладенци, посочи министърът. Той определи реакциите на институциите като светкавични. 

На въпрос кога са спрени кладенците с установени по-високи стойности на уран, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентина Върбева каза, че заповедта на директора на РЗИ-Хасково е от 7 април. На същата дата директорът на ВиК-Хасково е потвърдил изолирането на кладенци и е поставено съобщение за възможни отклонения от водоснабдителния режим.
 
Взети са допълнително проби от кладенците на 4 и 5 април, както и проба от краен потребител, предаде БТА.
 
Илко Семерджиев обясни, че през 2015 г. с европейски директиви са въведени по-строги стойности на химични и радиологични показатели в питейните води. По думите му те са два пъти по-ниски от тези, които сме имали дотогава.
 
Заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов коментира, че това, което е открито във водите - естествен уран, не представлява опасност, тъй като е с ниска радиоактивност. Каменов посочи, че според комуникацията с Международната здравна организация, когато нивата бъдат надхвърлени, те са сигнал за действие, а не за опасност за хората.
 
Той обясни, че взетите проби нарушават сегашната норма, но почти всички са в рамките на нормата отпреди две години. Здравният риск не съществува, посочи той.
 
Създадена е работна група от МЗ, МОСВ и МРРБ, която ще анализира как естественият уран е попаднал във водата на Хасково, ще прави преценка на рисковете и продължителен мониторинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
След " великите реформи и отлично управление" на най-великия, най-жадуващият власт, най-красивия, най-надерения лидер, отличния анастезиолог с най-блестящ поглед и всичко най ... Москов мислехме, че всеки друг министър, който и да е той, би бил приемлив за съсловието и здравеопазването вариант! Обаче този служебния направо счупи ***)))))))))))))))))
10
0
 
4
 
! Отговори
сиромах преди 7 години
Предлагам да се докарат под охрана в Хасково министърът на здравеопазването и другите министри и да се провери първо каква вода пие шефа на ВиК хасково и неговите хора !След това да се затворят за 5 дена в една от тоалетните на дружеството на висок етаж и да бъдат принудени да пият същата тази вода дето я предлагат за питейна на гражданите на Хасково!Само след тези 5 дена ще започнат да чуват крякащите в коремите им жаби!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
помним Чернобил преди 7 години
до Анонимен 2 - само че тогава не точно уран достигна до Родината - йод131 , стронций . . и други радиоактивни изотопи бяха основната част . А и този случай в Хасковско е доста неясен - поне засега надделяват емоциите . . . което е разбираемо ! ! !
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато не стана слжебен министър си мислех ,че този е в затвора.
7
0
 
5
 
! Отговори
сиромах преди 7 години
Значи от октомври 2016 се знаело за превишени норми на уран във водата на Хасково и чак сега се вземат мерки да се прекрати черпенето на вода от кладенците!Хич ама не е чудно защо хасковлии плащат по 3 лева за кубик ,,питейна" вода с ДДС от десетилетие и повече може би?!Всеки момент е възможно да се получи и критична маса, а от там и ядрен взрив!Защо протестирате в София като Вие поне можете да пиете подаваната Ви вода,а тук се пълнят джобовете на търговците за т.н.минерална вода СРАМ ЗА ДЪРЖАВА
6
0
 
7
 
! Отговори
Хасковлия преди 7 години
Така казваха и за морбилите Нямало страшно пък пламна епидемия!Ог тяхното няма страшно ме е най-страх
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Илко Серсемеджиев отиди в Хасково пий една чаша вода и ще ти повярвам, че за пръв път казваш истината!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да! Уранът е полезен за здравето. А и се пести електричество - когато светиш в тъмното, не пускаш лампата.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В урановите мини ги пращаха да работят затворници осъдени на смърт. Някои с по здрави организми изкарваха по 3 месеца. В зависимост от количеството процедило се в питейната вода и какво количество са употребили хората ще се разбере колко са облъчените след няколко месеца. Ако след няколко месеца няма разболели се от лъчева болест рак и левкимия значи всичко е наред. Дано количеството е било малко защото ако е много а това ще се разбере от разболелите се много народ ще си отидат без време.
2
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Илко, помниш ли Чернобил? Кажи го реално и подкрепи с доказателства иначе клатиш въздуха.
1
0
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Айде като няма риск , вървете цялото правителство да пиете по една вода там пред камери.