Ще разширяват лагера в Харманли, градът – на бойкот

Кметът плаши да даде отказ на съгласуването на проекта
12 апр 2017 15:52,
34
 Ще разширяват лагера в Харманли, градът – на бойкот
Снимка: архив "Булфото"

Държавната агенция за бежанците внесе в Община Харманли инвестиционен проект за разширяване на бежанския лагер в града. Проектът предвижда изграждане и монтаж на 50 контейнерни жилища за по 8 души, спомагателни помещения и собствен водоизточник.

Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на кмета на Харманли Мария Киркова. Тя обяви, че общината е против проекта и ще се противопостави по всякакъв начин на разширяването на центъра за мигранти.

"Стоя зад всички харманлийци. Никой от нас не желае увеличаване на капацитета на институцията с още 400 души", заяви Киркова, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя попита защо само преди месец областният управител на Хасково Минко Ангелов е уверил, че в областта няма да се отварят нови места за бежанци и защо хората и общината не са били информирани за намеренията на Агенцията.

Киркова обясни, че ако проектът стартира, капацитетът на лагера от 2700 души ще нарасне на 3100 и така съотношението на мигрантите и местното население ще е почти едно към четири.

"Това е неприемливо", каза кметът и обясни, че ръководството на общината обсъжда да даде отказ на съгласуването на проекта в установения 14 дневен срок, а главният архитект да не издаде разрешително за строеж. Киркова допълни, че ще се търси и политическо решение, като отправи апел за съдействие към бъдещия кабинет.

"От ДАБ също ще се иска допълнителна информация и водене на преговори по въпроса", уточни кметът.

Шефът на общинарите в града Иван Димитров припомни, че още на 30 ноември миналата година Общинският съвет е приел декларация центърът за мигранти да бъде преобразуван в лагер от закрит тип.

"Други опасения на гражданите на Харманли са, че с идването на летния сезон мигрантският поток ще се увеличи и че центърът ще се препълни", каза още Мария Киркова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Учих и научих преди 7 години
До Анонимен 26Ти от ***, какъв резултат очакваш? Толкова ти е несвързана мисълта, че звучиш като син ***.
21
4
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 7 години
Поне в Харманли 5джамии да се построя незабавно.
20
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червеният *** е като червената партия - много приказки, малко резултат.
19
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троловете си пишат, керванът си върви...
18
2
 
18
 
! Отговори
Някой преди 7 години
аз съм да ги разселят нявсякъде, да ги засеят на два метра под земята, така хем няма проблем с тях, хем плодородна почва за отглеждане на плодове и зеленчуци. Така ще има поне една полза от тях ;)
17
1
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Стига вече в Харманли. Направете един лагер на Камбаните до София. Все още има няколко свободни поляни, ще са далечко от града и в същото време ще са под контрол и наблюдение.
16
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих гласувал за тези, които предлагат реалистична и изпълнима програма за интегриране на чужденци и в частност - бежанци, защото българският народ е пркажен и само така може да се спаси.
15
0
 
27
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Вземи си ги у вас, защо не? Или Тиквара да им опъне палатки под Магнолиите. Да, ама не. Ще плаща българина, а мимюна ще сее семето на исляма. Няма по-продажно псе от дрОгаря Борисов.
14
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишат, пишат червените ***, уж анонимно, уж неутрално, пък току изтърват името на Нинова и се издадат... :))))
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които гласуваха за Асфалт паша да отидат и му благодарят за постановление 208/ 2016 с което се разрешава разселването на мюмюни като им се осигурява ВСИЧКО. За пенсионерите вдигат с 20 лева пенсиите, най-ниските. А за амуджите FULL SERVICE. Тези които викаха, Ела Бойче, спаси ни, да отидат и попитат Мутрагена, защо замърсява България, защо ще се грижи за аллахакбаровци а не за българите. Каквато и да е Нинова, щеше веднага да отмени постановление 208. Пак викайте Бойчето, да ви оправи. Ха-х
12
37
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да ги интегрират и разселват по обезлюдените села и градове, да се сливат с нас, да стават като нас...Не да ги тъпчат по разни лагери.
11
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Това беше гласувано от евродепутатите на БСП. Защити позицията си, ***!
10
5
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Вие сериозно ли мислите че лагери на границата е по-добро решение? Това е все едно да си подарим границата на ИД.
9
28
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо само в Харманли, дайте и на другите по поне един бежански лагер.Имаме нужда от бежанци за да оцелеем демографски.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ сега ще се развихри за да се подмазва на Меркел. Щом си го избрахте няма какво да протестирате.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подобни лагери трябва да се правят в големите градове - София, Пловдив и т.н., където дори няма да се усетят, а не в малки населени места като Харманли, където няколкостотин бежанци /мигранти/ са 20-30-50% от населението и където, ако стане нещо се чака с часове да дойде полиция.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сумата дайте,сумата на проекта!!!!!Не какво ще се вдига,а колко струва и от чий гръб ще се обели!!Тя е ясна,че ще е от гражданите и селяните на Общината!!Старчески домове,домове за изоставени деца,такива с отклонения-Е им М!!!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората ! Пазете България ! Не помните ли какво беше в Харманли !?
4
18
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 7 години
Доло ратцете от бижонтцити
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали уж нямало никакъв натиск по границите? Само лъжи от политиците.