Пътят през Кресна: Строят седем тунела и един виадукт

Обявиха победителят в конкурса за идеен проект за магистралата
20 апр 2017 21:34,
30
Пътят през Кресна: Строят седем тунела и един виадукт
Снимка: архив "Булфото"

Седем тунела и един виадукт ще бъдат построени на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това предвижда победителят в конкурса за идеен проект на автомагистралата в участъка между Крупник и Кресна.

Резултатите от състезанието бяха обявени днес на публично заседание в Агенция "Пътна инфраструктура".

В конкурса са подали документи двама участници - "Пътпроект 2000" ООД и "Пътпроект" ЕООД. На първо място е класирано предложението на "Пътпроект 2000" ООД, съобщи БНТ.

Още по темата

Предложената от "Пътпроект 2000" ООД проектна стойност за изграждането на участъка е 732 109 652,44 лв. без ДДС, а на "Пътпроект" ЕООД 729 241 729,60 лв. без ДДС.

Дружеството, предложило по-висока цена, е включило в проекта си подобрения на съществуващите в момента напречни връзки между двете платна към бъдещото трасе, обясни председателят на журито арх. Петър Диков, който е и представител на Сдружение "Български форум за транспортна инфраструктура.

Спечелилият проект е бил оценен най-високо и заради предложеното максимално безопасно и устойчиво проектно решение.

Като иновативно е оценено решението на спечелилия проект за изграждане на виадукт в лявото платно "чрез изпълнение на конзолен монтаж с централен отвор от 302 метра".

"Подобни съоръжения са уникални, обясни членът на журито инж. Павел Диковски, представител на Българска браншова камара "Пътища".

И двата екипа са се опитали да минимизират броя на съоръженията, които трябва да се изградят, тъй като те оскъпяват построяването на трасето като обем на инвестициите, но въпреки това тунелите и виадуктите са неизбежни поради сложността на терена през Кресненското дефиле, обобщи арх. Диков.

Той допълни, че е предложено изграждането на общо 7 тунела - пет по лявото платно от трасето и два при обхода на Кресна.

Целта на конкурса бе Агенция "Пътна инфраструктура" да придобие разширен идеен проект, въз основа на който впоследствие ще може да се възложи строителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Безпътпроект2020 преди 6 години
Аз предлагам трасето към София да мине през Драма, Гоце Делчев и Предел. Няма тунели, няма мостове.То е готово.само слагаме зелени табели.А парите-хоп-троп-в джоб!
21
0
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Председател на журито - арх. Петър Диков. Не, тежка корупция не е имало :D
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе малолетни без мозъчни ***.и.По вашата логика трябва нищо да не се строи.Голямото крадене на магистрала Струма беше по време на царя когато министъра Церовски обеща че ще е готова за....олимпиадата в Гърция. Отпуснаха парите и.......магистрала не се появи,а Церовски си купи 3 апартамента в София./по късно почина/ Сега поне се вижда че се строи През Кресна винаги е било ад, както беше Витиня.Ама вие пишлигарите от къде да знаете това.Петрохан и Шипка рано или късно ще ги подпукат.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека крадене..то започне....СЕГА!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох мале Диков така оправи Софийската транспортна инфраструктура с уплътняване на междублоковите пространства, че сега София е цялата в тапи от автомобилен трафик. Сега и на национално ниво тръгна да се изявява!
17
2
 
3
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Добре се, по явна измама от това има ли? Няма ли кой да заведе дело срещу организаторите на конкурса? ОмбудсМая какво чака? Цацаратурата какво чака? Докога бе? Гражданско неподчинение трябва да обявим!
16
2
 
2
 
! Отговори
Осман преди 6 години
не се притеснявайте братя.както винаги турците ще го построят.вие си източвайте банкоматите.кой за квото е роден!
15
1
 
10
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Наглите и наглите2000. Голямо строене ще падне.....
14
3
 
13
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Чудя се,кое е толкова грандиозно за 7 тунела и 1 полу-мост. Половин Италия е в тунели и виадукти,особено от Геноа към Вентимиля / Франция ! Хората отдавна са ги построили, а тук от 25г. проекти умуват .
13
3
 
7
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 6 години
Строят на майка си нова ***,щот старата се счупи,боклоци,идва крана и ще висите...........
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеен проект... Смешници! Смешковци! Заедно ще им платим масрафа три пъти отгоре. Лили честито министърко на винетките! Честито. Утре пак до лентичката, белким ти дадат ножицата! Колко анекси ще има зад договора за идеята...не е ясно! Всичко е купено и продадено под масата. Консорциуми...дрън дрън. Днес са едни утре, други и все едни и същи. Нещо комшулук, да не кажа,че и там има картел, който върти и връзва кесията.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя мишок Диков ми стана ясно че е замесен пак в схема, а тез па даже не се стремят да си крият схемите баттти хората мутроландия се завръща
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно, че е съгласуван този търг, но реално в БГ няма фирма, която да го изпълни от край до край. Трябва големите в бранша да работят заедно. Другият вариант е да дойдат гърци или турци. Да наемат пак БГ работници, но да им плащат малко или въобще да не им плащат. Надеждата ми е поне нашите строители да плащат добре на работниците и това, което са спечелили (откраднали) да го инвестират в БГ, а не да купуват яхти и скъпи коли.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се косете. Ще има нов истински търг със повече от десет участника и съдебни процеси безкрай за корупция по различни етажи, включително и озеленени
8
2
 
38
 
! Отговори
Това честно ли е преди 6 години
---------------Обединение "П.П.ВИА.АМ"Хемус" Етап 1, съставено от "Пътпроект" ЕООД, "Пътпроект 2000" ООД ще изпълнява позиция 1. Цената, с която печели търга, е 1 760 500 лв. без ДДС, с ДДС стойността е 2 112 600 лв Значи тея хора седмица преди това печелят заедно Хемус , а малко по-късно са конкуренти за Струма Хахахахахахахахаха
7
3
 
24
 
! Отговори
муньо преди 6 години
с тия 3 милки разлика само и две фирми ,съм сигурен че реалната цена е не повече от 500 .
6
2
 
34
 
! Отговори
Като 2 и 2000 = на 1 преди 6 години
Хаххааха Наглите и Наглите 2000 и имената близки и офертите близки и проектите еднакви къде е прокуратурата защо не се самосезира , как е възможен такъв грабеж . То едни и същи хора ако не са то поне ясно са си разделели баницата и сега вместо да им вземат парите те се нагушат със милиони евра, на края на гержика всичко се върна пак при мафията ИЗМАМНИЦИ
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е след като арх.П.Диков председателства журито е победил правилния кандидат...
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в същото време в Румъния осъдени 81 души за корупция през Март само, тука се замерят с милиони и поръчки и всички чисти, няма осъдени за корупция
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееей, ненаядоха се от служебното правителство! Бързат за комисионните, бързат. За последните си няколко дни ще обявят конкурси колкото за десет години!