Пътят през Кресна: Строят седем тунела и един виадукт

Обявиха победителят в конкурса за идеен проект за магистралата
20 апр 2017 21:34,
30
Пътят през Кресна: Строят седем тунела и един виадукт
Снимка: архив "Булфото"

Седем тунела и един виадукт ще бъдат построени на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това предвижда победителят в конкурса за идеен проект на автомагистралата в участъка между Крупник и Кресна.

Резултатите от състезанието бяха обявени днес на публично заседание в Агенция "Пътна инфраструктура".

В конкурса са подали документи двама участници - "Пътпроект 2000" ООД и "Пътпроект" ЕООД. На първо място е класирано предложението на "Пътпроект 2000" ООД, съобщи БНТ.

Още по темата

Предложената от "Пътпроект 2000" ООД проектна стойност за изграждането на участъка е 732 109 652,44 лв. без ДДС, а на "Пътпроект" ЕООД 729 241 729,60 лв. без ДДС.

Дружеството, предложило по-висока цена, е включило в проекта си подобрения на съществуващите в момента напречни връзки между двете платна към бъдещото трасе, обясни председателят на журито арх. Петър Диков, който е и представител на Сдружение "Български форум за транспортна инфраструктура.

Спечелилият проект е бил оценен най-високо и заради предложеното максимално безопасно и устойчиво проектно решение.

Като иновативно е оценено решението на спечелилия проект за изграждане на виадукт в лявото платно "чрез изпълнение на конзолен монтаж с централен отвор от 302 метра".

"Подобни съоръжения са уникални, обясни членът на журито инж. Павел Диковски, представител на Българска браншова камара "Пътища".

И двата екипа са се опитали да минимизират броя на съоръженията, които трябва да се изградят, тъй като те оскъпяват построяването на трасето като обем на инвестициите, но въпреки това тунелите и виадуктите са неизбежни поради сложността на терена през Кресненското дефиле, обобщи арх. Диков.

Той допълни, че е предложено изграждането на общо 7 тунела - пет по лявото платно от трасето и два при обхода на Кресна.

Целта на конкурса бе Агенция "Пътна инфраструктура" да придобие разширен идеен проект, въз основа на който впоследствие ще може да се възложи строителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще е някакъв грандиозен строеж. Не знам дали в България досега е строено нещо толкова иновативно!
1
1
 
37
 
! Отговори
Разследващ Джурналис преди 6 години
"В конкурса са подали документи двама участници - "Пътпроект 2000" ООД и "Пътпроект" ЕООД. На първо място е класирано предложението на "Пътпроект 2000" ООД"Конкуренцията е била жестока явно... Може ли толкова да са нагли, че дори името на фирмата не са сменили, а са добавили само едно "2000" след него и са направили "втора" фирма на едни и същи хора.Много демократичен избор, като между "Грабител" и "Грабител 2000" ми звучиСами си правете изводите