Саниране ще има, но не безплатно – до 10% доплащане!

Програмата ще е безплатна за блокове с пенсионери и бедни
20 апр 2017 08:52, Петя Славова
72
Саниране ще има, но не безплатно – до 10% доплащане!
Снимка: архив, Булфото

Безплатно саниране ще има само за бедните обитатели на блоковете и пенсионерите, заяви ексминистърът на регионалното развитие във втория кабинет на ГЕРБ Лиляна Павлова.

По думите й вече е получено съгласието на бъдещия коалиционен партньор "Обединени патриоти" програмата за саниране на жилища да бъде продължена.

Още по темата

"Програмата обаче ще бъде променена, като изцяло безплатно ще бъде санирането само за кооперациите, в които живеят бедни хора и пенсионери. Досега санирането бе безплатно за всички", поясни тя.

"В сградите, където преобладават млади работещи семейства, може да има и тяхно участие в размер на 5-10%", поясни Павлова.

Относно обвиненията на служебния кабинет за завишени разходи при държавно-субсидираното саниране, тя каза, че това е програма за цялостно обновяване на жилищните сгради, обновяване на техния живот, което е изключително важно за старите панелки.

"Целта беше да направим не само саниране, а и да направим цялостен ремонт на тези сгради. Пазарът определя цената, нормално е да е 250-290, има сгради, които са правени преди да сложим таван и са правени на по-високи цени", призна още ексминистърът.

"Цената от 150 лв. е утвърдена от нашето правителство, от мен като министър, но тя стеснява обхвата на дейностите, които влизат в нея", поясни Павлова пред Нова тв.

Схемата за процент самоучастие се обсъждаше още в мандата на правителството на ГЕРБ, но не беше приложена. Тогава вариантите бяха между 15 и 25% собствени средства от хората. Срещу пълното субсидиране още в началото му се обявиха много експерти и браншови организации.

Според тях 100% отпускане на средства от хазната за подобряване на жилищните условия на отделни сгради ощетява хората от останалите блокове, защото това се прави с техните данъци. Други критикуваха подареното саниране с довода, че така не се възпитава заинтересуваност у обитателите да участват и след това да са заинтересувани да пазят обновените общи части.

По данни на МРРБ от март досега са завършени общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради по държавната програма за безплатно саниране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
18
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 7 години
ЕЙ, НЕ ИМ СТИГНА КРАДЕНЕТО НА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА ЗА САНИРАНЕТО, АМИ СЕГА И ОТ НАС ИСКАТ ДА КРАДАТ- ВСЕКИ НА РЪКА ДА ИМ ДАВА... ЕЙ, *** ПРОКЛЕТИ ОТ Н.С. ЗАЩО НЕ СИ НАМАЛИТЕ СУБСИДИИТЕ, НАМАЛИТЕ ЗАПЛАТИТЕ, РАЗХОДИТЕ ЗА АВТОМОБИЛИ, КОМАНДИРОВКИ И Т.Н. ТАКА ЩЕ ИМА ПАРИ И ЗА САНИРАНЕ И ЗА ПЕНСИИ...
28
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ще дам 110% самоучастиесамо и само да има стабилностда не клатите лодкатаи ГЕРБ да е на власт
27
16
 
3
 
! Отговори
Успех г-жо Павлова преди 7 години
Лили, направете им го 90 % самоучастие, защо държавата да им санира на тия червени кратуни?Ако откажат им конфискувайте апартаментите веднага.Ще ги видя тогава за три месеца как всички блокове ще грейнат!
26
1
 
27
 
! Отговори
Белият преди 7 години
Рейндж Роувър на Лилито дали е купен от заплата и на министър от 3000 лева? Дали жилищата и чужбина са от заплатата и на депутат? На Делян Добрев зет му дали има поръчки за 100 милиона от саниране? Спете и блейте овце заспали!
25
1
 
27
 
! Отговори
Санирането преди 7 години
НИКОГА не е било по европейска програма, а със заем на правителството от банката за възстановяване. Затова кражбата е сладка, затова последния подизпълнител взима само 20%, а 80% са откраднати от фирмите бушони по трасето и предадени в сакове на Лили и Боби. Няма архитектурни проекти и елементи. Работата се извършва от роми без квалификация със супер евтини материали. Имаше проекти на ООН в София, които се направиха перфектно на половин цена преди години. Това сега е грабеж!
24
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито ви новите стари управляващи- далавераджии.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахах, безплатно ще е за ГЕРБ, като ти надуят цената от 4000лв - 5 пъти на 17 000 лв за апартамент, и ти кажат - ми дай 10% - 1700лв .... баси далаверата
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори блока на снимката е недовършен и изпопадала мазилка :)))
21
1
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До 177 6 Ааа, вие с къщите ще почакате ,докато се санират всички панелки.Хи,хи..
20
1
 
25
 
! Отговори
Кой? преди 7 години
Още един повод да изпокарат хората ...разделяй и владей....ГРОБ обича България.
19
1
 
24
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Още една изключителна несправедливост.И кой ще определя дали да е безплатно или ДО 10% Колко е това ДО5,7, 10 % ,по какви критерии. И тази идея е омаскарена.Едно нещо колкото е по сложно , толкова не работи.Сложете 50% за всички и ще е справедливо.Става същото като с пенсиите ДО 200лв,ама друг път...
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече ще си плащаме за злините които ще ни бъдат причинени.. А за въздуха (верно, че е смогов), който дишаме кога ще плащаме?
17
1
 
25
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ла.па.ницата продължава то всъщност и за това е целия цирк с изборите само ,че може би баницата ще се дели по друг начин.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези вече три милардаq не би ли могло да се купи и приведе в екплоатация един ядрен реактор?DБи могло естествено, но това е целта на занятието...
15
23
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Само така Бойко! Мачкай комунистите!
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е как възраснти хора "вярват" в Дядо Коледа-безплатното саниране.
13
1
 
25
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
Саниране ще има за всички от сърце,за новия мандатец да тропнем ний хорце"интегрирането" и "приобщаването" към Европейските "ценности" продължава със страшна сила
12
1
 
34
 
! Отговори
Демек преди 7 години
Саниране нема да има ! Те едвам се навиха за безплатното, та кво остава да накараш некой да плаща (ако изобщо може)
11
1
 
27
 
! Отговори
Сиганска работа преди 7 години
Тука има - тука нема! При герб и сиренето в капан стана с пари!
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
:) това може би е най-бързата промяна в предизборно обещание в срамната ни нова история. Доста бързо действат. Явно няколкото месеца през които не бяха на власт са им се сторили дълъг период без далаверки. Трябва да наваксат, а и да не забравяме че има нови лица които тепърва трябва да "градят кариера". В каква държава живеем само, а? Абсурд след абсурд. Справят се перфектно в инициативата да изтласкат всички млади и разумни хора извън страната. *** е тотална, честито на всички избирателите