Два часа приказки за водата с урана в парламента. Резултатът?

След разискванията – НС не излезе с решение!
Обновена: 21 апр 2017 16:29 | 21 апр 2017 12:23,
76
Два часа приказки за водата с урана в парламента. Резултатът?
Снимка: flickr

Два часа депутатите от новия парламент препитваха трима служебни министри заради проблема със завишените показатели на уран във водата в Хасково. След разискванията обаче парламентът не излезе с никакво решение. 

Искането за дебата внесе БСП, а на въпросите на народните представители отговаряха служебният здравен министър и вицепремиер Илко Семерджиев, регионалният Спас Попниколов, и екоминистър Ирина Костова. 

Социалистите обвиниха за проблема правителството на Бойко Борисов и неговите министри. 

Хасковската депутатка от БСП Елена Йончева обясни, че превишени количества уран във водата са измервани три поредни години, и че хората искат да знаят от кога се знае за това. 

"Вина за ситуацията носи правителството на Бойко Борисов и министрите му Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева", изброи ги Йончева. 

Служебният здравен министър изнесе в подробности фактите и хронологията около последното костатиране на уран във водата на Хасково и увери, че в момента се изпълняват всички предписания. Министрите обявиха и че ситуацията с водата в града не представлява риск за здравето на хората.

Още по темата

От ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че се държат като Георги Димитров по време на Лайпцигския процес.

"Ситуацията в Хасково трябва да се реши веднъж завинаги", каза Делян Добрев. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че в пленарната зала е имало всичко друго, но не и дебат.

"Хората разбраха, че уран във водата има, но не е опасен и не се знае какви са последиците върху здравето", каза тя. 

Нинова поиска спешни мерки и политическа отговорност.

"Служебният кабинет замете следите на правителството на Бойко Борисов. Министрите Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева носят политическата отговорност", каза тя.

Нинова обяви, че започва събиране на подписи за анкетна комисия, която да провери проблема с урана във водата не само в Хасково, но в цялата страна.

Лидерът на Воля Веселин Марешки се възмути от термините, с които се говори и призова да се направи анкетна комисия, която докато не намери отговорите на проблема, да не спира работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
У нас няма държавност, върховенство на закона и отговорни политици, които да поемат отговорност! Ако е вярно това, че са направени изследвания и са уведомени съответните държавни институции и не е последвало- първо уведомителен режим за населението/ако риска да е минимален! / и не са предприети необходимите компетентни действия свързани с редица профилактични действия просто трябваше да има вече задържани и разследвани!!!!!!!!!!! Или ако водата не е опасна, отговорност на внасящите смут!
61
0
 
4
 
! Отговори
<html><body преди 6 години
а колко радиоактивни зеленчуци от тези райони се продават по магазините и пазарите, някой знае ли !????
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа, сега ще започнем да се успокояваме коя от всичките гадости е по-вредна.Мъдро.
59
3
 
1
 
! Отговори
азот преди 6 години
азотните торове са много по-опасни от естествения уран. Масовото торене с изкуствени торове, пръскането с хербициди, някой от тях контрабанда попадат във водата и са в ПЪТИ, ПЪТИ по-опасни за човешкото здраве от естествените нива на урана във водата.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е опасен, разбира се. Даже е съвсем полезен.Всяка сутрин закусвам с 20 гр уран на препечена филийка.
57
0
 
3
 
! Отговори
Али химика преди 6 години
Йончена се очертава като много тежък интригант. Няма да изкара дълго в парламента. Още малко ще обвини ГЕРБ, за урана в природата. Това си е природен елемент и той не е опасен за човешкото здраве по никакъв начин! Другото е ала-бала.
56
3
 
5
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
А ГЕРБ защо крият 3 години?!? Всеки говори за урана никой за алфа частиците които са 13 пъти над нормата.Сегашното поколение по-нататък някои ще се разболеят от различни болести, но проблемът е в следващото и по-следващото -това си е геноцид. Някой подготвя територията за други. ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И СЛЕДОВАТЕЛНО ПО 30 Г В ЗАТВОРА И ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО И КАПИТАЛИТЕ ИМ.
55
1
 
5
 
! Отговори
За бързо решение преди 6 години
Предлагам заседанията на цялото НС, както и тези на МС да се преместят в Хасково.И никаква бутилирана вода- само чешмяна до края на мандата.
54
0
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "АЛООО": Пий една вода с уран в нея и бъди жив и здрав. А на хората такава вода не трябва да им тече от чешмите. Който го е допуснал, да си носи отговорността. Дори и да е бил гербаджийски министър.
53
4
 
5
 
! Отговори
? преди 6 години
А от 1992г КОЛКО ГОДИНИ управлява правителство на БКП/БСП??? ЗАЩО правителството на БКП?БСП още ТОГАВА не взе мерки?ЙОНЧЕВА, издири всички отговорни твои съпартийци!
52
1
 
5
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
Преди работеха мините и носеха доход сега щем не щем ще има само разходи, но най-вероятно всичко ще се замете. През 2005 и 2011 чужденци искаха мините-значи са печеливши. Ще ги дадем за жълти стотинки както златото- най-скъпото в добива е проучването и анализа на данните. Ние сме го направили по време на лошият социализъм сега всичко наготово и на тезгяха, иначе само критикуваме миналото а един пирон не сме забили. По Тошово време в урановите мини се работеше 7 г и пенсия ,а сега 15 искат закон
51
0
 
6
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
РУСКИЯ "ФРАКИНГ" Е СЪС СЯРНА КИСЕЛИНА ....НЕ Е СЪС ВОДА и е" БРАТСИ" ------ЗНАЧИ Е ЗДРАВОСЛОВЕН...! Ти изобщо знаеш ли как се извлича урана?!? Най-напред се обработват с сярна, азотна или солна киселина след това за отстраняване на примесите калциев хидрооксид и натриев карбнат и после още няколко операции. Проблемът е ,че по време на демокрацията затвориха мините и никой от 1992 г не извършва поддръжка. Мислеха затворено и готово-това да не е обор?!? Помпите които отвеждат водите не работят
50
7
 
4
 
! Отговори
АЛООО преди 6 години
Нинова, Йончева, УСМИРЕТЕ желанието си за ИНАТ( правене и говорене НАПУК, наопъки) на всяка цена: това са ПОДПОЧВЕНИ води.И като тръгнат, КАК ще ги спрете? Или като децата ВЕДНАГА да хвърлите вината върху нкг., когото сте НАРОЧИЛИ за "противник"... нелогично, НЕЗРЯЛО.А УРАНОВИТЕ МИНИ не ги ли експлоатираха съветските другари? ( с бълг. работници, политически преследвани от соцрежима). Не да ОБВИНЯВАТЕ, а ДАЙТЕ свое решение по въпроса; не говорете като севернокорейския диктатор.
49
0
 
5
 
! Отговори
от пловдивско преди 6 години
Преди 3 години, когато се разшумя за следите в небето, един познат от село близо до Пловдив сам решил да си изследва реколтата на марули. Очаквал да се намери барий, стронций и ...И, о, завишени стойности на УРАНА.Повтарям - Пловдив, преди 3 години!!!
48
2
 
4
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ....другари преди 6 години
РУСКИЯ "ФРАКИНГ" Е СЪС СЯРНА КИСЕЛИНА ....НЕ Е СЪС ВОДА и е" БРАТСИ" ------ЗНАЧИ Е ЗДРАВОСЛОВЕН...!ИЗОБЩО --НЕ Е ОПАСЕН!!!!!!ВЕРВАЙТЕ СИ......
47
3
 
6
 
! Отговори
Как мислите преди 6 години
По време на социализма, в Ямболския край, що дупки се направиха и после ги запечатаха! Това го знаят всички от Ямболския край! Как мислите? Дали там всичко е наред? А Корнелия и Йончева, сега тръгнали да търсят вината в Бойко и ГЕРБ! Да вземат да поемат отговорността на Своята партия БСП(БКП)! Те на думи са велики, а ако бяха спечелили изборите, каква песен щяха да пеят! Лаладжийки и нищо повече! Само създават суматоха , но няма да им мине номера. Луди и алчни и т. н.
46
3
 
3
 
! Отговори
ПИЙТЕ СИ "АСТИК преди 6 години
....ЗАЩОТО УРАНА В БИРАТА Е --- "БРАТСКИ" ,БЕ.......ха,ха,хаааааа....Така: --хем спестявата от ценета на тока .../като светите/--хем ще плашите в тъмното краварите и соро.со.идите....--хем помагате на др.Путин --в борбата му със западния КАПИТАЛИЗЪМ и му осветявате ПРАВИЯ ПЪТ!
45
0
 
4
 
! Отговори
Сериозни съмнения! преди 6 години
Звучи като в теория на конспирацията. А да не би да се правят някакви фракинги, за които да не знаем.Като чета в колко градове има проблеми!А и като са дупчили през соца, няма ли някакви методи за пречистване.Много неясна история.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой трябва да им каже,да проверят водата в цяла Бъргария,защото аз поне,наистина запчвам да се страхувам1 хасково.......първомай...........велинград..............поедин,по един ли ще ни тровят?
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за водата с урана в парлатаС...............това пък какво означава ?