Край на сагата с урана във водата в Хасково. Чиста е!

Все пак здравните власти съветват да не се пие засега
57
Край на сагата с урана във водата в Хасково. Чиста е!
Снимка: Булфото, архив

Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Още по темата
От МЗ припомнят, че след като на 19 април РЗИ-Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и на околни села /от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л/, на 20 април бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.

В околните населени места - село Света Петка, село Пашово, село Грашево и махала "Мечо Корито", поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител.

Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене.

Няма ограничения при употребата й за къпане и миене, уточняват от МЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: водаУранХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
КУКУ преди 6 години
Защо никой не обясни на хората, че този уран, не е онзи уран ;) , който се използва за ядрена енергия- обогатен уран. Завишени норми не означава непременно опасни за живота и здравето. Гадното е, че винаги се намират хора, които да се заиграват със страховете на хората и да извличат политически дивиденти от това. Най-богати почви на уран били във Франция и Япония и там хората са с най-голямата продължителност на живот! ;) Много от минералните води съдържат уран.
43
1
 
4
 
! Отговори
Просветлихте ли се преди 6 години
Само много *** народ може да вярва че след 1989 г добива на уран в България е прекратен де факто.По-реалистично е да се сметне че вече заминава за другата страна на барикадата.Нали Не вярвате че всички разработки златни кокошки от времето на комунизма са избити от самите комунисти?Не е ее просто вече снасят за $$$ и се продават на отсрещната страна.Откъде иначе ще са им парите на българските парвенюта да обикалят френската ривиера и острови да купуват?А уранови мини май има в цяла България,а естествена радиация има във всичко въпроса е колко е и дали някой не иска да прави проекти за ВиК
42
2
 
3
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Каквото и да кажат - вярваме им! Ще има да го чакаме тоя уран да се изчисти още 50г, ако обаче не се освежава водата отново
41
1
 
5
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Прочетох в Уики- то какъв е периода за разпад на урана, след това си дадох сметка колко кал и наноси има в тръбите на водопреносната мрежа (всеки от нас е виждал след ремонти на ВиК каква кал излиза преди да потече "чистата"вода). И като събрах 2 и 2... Защо ли немога да повярвам. БКП съвсем вече нагло иска да обезлюди България. На нас ни трябва един Сталин първо да разстреля всички тия нагли лъжци и убийци които се опитват да ме убедят по телевизията че "уран има но не е опасен".
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те предупреждаваха в рекламите си, че бирата трябва да се държи най-малко "На една ръка разстояние". Било е май заради алфа лъчите, които имат къс пробег? Вече "знаем защо".
39
2
 
10
 
! Отговори
На Слънчака преди 6 години
-Добър ден,какво ще обичате ? -Амиииии ..... ььь Две Уранки с цаца,и два пъти пържени картофки моля .
38
5
 
12
 
! Отговори
ЕЙ , ДА ЗНАЕТЕ: преди 6 години
ИМА НАЧИН ДА ЗАБОГАТЕЕТЕ, ДРУГАРИИИИИИ...:НАЛИВАЙТЕ ТУБИ С ВОДАТА С УРАНА ---И ГО ПРОДАВАЙТЕ НА СЕВЕРНО-КОРЕЙЦИТЕ!ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ НЕГО!!!ТАКА ----ЩЕ УНИЩОЖИТЕ СВЕТОВНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ...... И КРАВАРИТЕ....!
37
2
 
6
 
! Отговори
Пепа-точната преди 6 години
ОВчия, търси пиячи на Астика и Каменица , за работници в АЕЦ-Белене.....ШЕ ГИ ПОЛЗВА ЗА ГОРИВО!
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак здравните власти съветват да не се пие засега....И ЗАЩО?! Нали е чиста?
35
4
 
13
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ....другари преди 6 години
Пийте само Каменица и Астика....УРАНА ДАВА КРИЛАААААА.....!Путин , ще ви вземе в "космическата авиация"
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На комунист, макар да е изгерберастял вяра да нямаш. Долна, крадлива и лъжлива банда е това. А вече каменица и астика, са на промоция, но никой не купува. Явно хората много вярват на мачкащият тодоровите ушаци и палячовцитедс.
33
7
 
4
 
! Отговори
Пол преди 6 години
Всичко е било да спрат кладенците и някой да може да строи там.Тази земя е на стратегическите места -Градската градина е стария център на Хасково, срещу Икономическия също
32
1
 
8
 
! Отговори
Antinwo преди 6 години
Урана дава крила ! Пийте хасковска вода .
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ново! хасковин- капки против окосмяване.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧИСТА Е НО НЕ Я ПИЙТЕ ;DСТАВА ЗА КЪПАНЕ ИДЕАЛНА В БОРБАТА С ПРЕКОМЕРНОТО ОКОСМЯВАНЕ :D
29
2
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
От Иран са се интересували да изкупят 100 х. кубика от тази вода за научни цели. Имали желание да я изнасят за САЩ.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
таман викам ще преработя бойлера на ядрен реактор
27
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Ако беше полоний, работа е ясна, Путин е виновен. Обаче с този уран не може да се каже със сигурност, може да е и турска провокация.
26
1
 
21
 
! Отговори
стратег преди 6 години
таман се кефех,че сме ядрена сила
25
1
 
12
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни, не пийте вода. Пийте скоч!Агент Джони Уокър, ЦРУ!!!