Над 8000 си купиха стаж за година да се пенсионират

Тази година откупуването е по-скъпо
21 апр 2017 09:09, Петя Славова
24
Над 8000 си купиха стаж за година да се пенсионират
Снимка: архив, Булфото

8186 българи са откупили осигурителен стаж за пенсия през 2016 годинa, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

3148 от закупилите осигурителен период са хора в пенсионната възраст, които обаче не са имали нужния трудов стаж, за да прекъснат работа. За да излязат в заслужен отдих, хората в пенсионна възраст са откупили средно по 22 месеца осигурителен стаж, за който са платили 1644 лв.

Максималният период, който кандидат-пенсионерите могат да откупят, е 5 г., като за всеки недостигащ месец е трябвало да си приготвят по 74,76 лв.

Осигурителен период могат да откупят и висшистите, които могат да превърнат времето на обучението си във ВУЗ в стаж за пенсия. От тази възможност през миналата година са се възползвали 5038 българи. Приходите на НОИ от откупуване на осигурителен период през миналата година възлизат на 11,6 млн. лв., пише "Монитор"

Тази година откупуването на стаж за пенсия ще е по-скъпо заради ръста с 1% на осигурителната вноска за старини. Така всеки месец осигурителен период ще струва 86,48 лв.

Това означава, че ако на бъдещите пенсионери не им достига година за излизане в заслужена почивка, ще трябва да платят 1037,76 лв. Ако се възползват от възможността да закупят всички 5 години, трябва да извадят 5188,80 лв.

От миналата година законът дава право на предсрочно пенсиониране на хората, на които не им достига до 12 месеца до навършване на изискуемата възраст за прекъсване на работа. От тази възможност могат да се възползват само работниците от трета категория труд.

За всеки липсващ месец излезлият предсрочно в пенсия ще получава пожизнено с 0,4% по-ниска сума за старини. Така кандидат-пенсионерите с недостигаща година за излизане в заслужен отдих са се лишили от 4,8 на сто от бъдещата си сума за старини.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: НОИстажпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
26
 
! Отговори
? преди 6 години
Хората са притеснени от несигурността в цялата политика и действие на властимащите.Излизайки на борсата на труда , 60 годишните трудно намират работа , не са предпочитани от работодателите, чиста дескриминация.Между впрочем кое е нормално в държавата ?
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след 2020 ще се пенсонираме на 67 , както е в Германия :)