Над 8000 си купиха стаж за година да се пенсионират

Тази година откупуването е по-скъпо
21 апр 2017 09:09, Петя Славова
24
Над 8000 си купиха стаж за година да се пенсионират
Снимка: архив, Булфото

8186 българи са откупили осигурителен стаж за пенсия през 2016 годинa, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

3148 от закупилите осигурителен период са хора в пенсионната възраст, които обаче не са имали нужния трудов стаж, за да прекъснат работа. За да излязат в заслужен отдих, хората в пенсионна възраст са откупили средно по 22 месеца осигурителен стаж, за който са платили 1644 лв.

Максималният период, който кандидат-пенсионерите могат да откупят, е 5 г., като за всеки недостигащ месец е трябвало да си приготвят по 74,76 лв.

Осигурителен период могат да откупят и висшистите, които могат да превърнат времето на обучението си във ВУЗ в стаж за пенсия. От тази възможност през миналата година са се възползвали 5038 българи. Приходите на НОИ от откупуване на осигурителен период през миналата година възлизат на 11,6 млн. лв., пише "Монитор"

Тази година откупуването на стаж за пенсия ще е по-скъпо заради ръста с 1% на осигурителната вноска за старини. Така всеки месец осигурителен период ще струва 86,48 лв.

Това означава, че ако на бъдещите пенсионери не им достига година за излизане в заслужена почивка, ще трябва да платят 1037,76 лв. Ако се възползват от възможността да закупят всички 5 години, трябва да извадят 5188,80 лв.

От миналата година законът дава право на предсрочно пенсиониране на хората, на които не им достига до 12 месеца до навършване на изискуемата възраст за прекъсване на работа. От тази възможност могат да се възползват само работниците от трета категория труд.

За всеки липсващ месец излезлият предсрочно в пенсия ще получава пожизнено с 0,4% по-ниска сума за старини. Така кандидат-пенсионерите с недостигаща година за излизане в заслужен отдих са се лишили от 4,8 на сто от бъдещата си сума за старини.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: НОИстажпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Защо не се даде справка да научим дали в ЕС въобще има такова понятие като категория труд ( освен в бившите соц. страни). Май няма.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Много вярно, приятелю.Случайно да сте медик?
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента в България е пълно със ,,седачи" пред клавиатурата,които освен че са невръстни дават и акъл как трябвало да се работи физически труд.Ами вие от сутрин до вечер давате акъл на теми от космически технологии до пенсионно осигуряване и от пътно стоителство до медицински консултации.Вещи във всичко,а всъщност не могат сами да се гледат и разчитат на мама и тате.И без никакъв трудов стаж.Пълна слободия и неистова многознайна логорея. Неудачници с претенции!
19
0
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Тук си напълно прав. В България виреят най-много тарикатлъка нахалството далаверата кражбата и мошенничеството. Ако ги владееш добре и ти си добре, ако си някой честен добряк си обречен на провал и слугинаш на наглите и безкомпромисните.....
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класата-хегемон за 45 години показа че при липса на качествени ,,седачи" го докара до под кривата круша.Все ударници и Герои на соц.труда ни водеха към сияйните върхове ,а каква стана тя?
17
0
 
6
 
! Отговори
абе..... преди 6 години
....освен дейности , мързелът е също полезен. Пример сме ние българите
16
1
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Има категории труд бе юнак.Какви миньори на 70? Ти на колко години си и знаеш ли че има кодекс на труда?Акъл давал той,а елементарни неща не знае.Аз не съм този с когото спориш,а сега прочетох ,,странният ти пост"
15
2
 
4
 
! Отговори
до 14 Гражданин-до 6 преди 6 години
Стига бе !. Верно ли е ?. Като гледам до къде стигна БГ от седачите ми се плаче от " радост".
14
6
 
5
 
! Отговори
Гражданин-до 6 преди 6 години
Това на което пишеш в момента е измислено от ,,седач",това на което се возиш-също.Прогреса се движи от ,,седачите" а скачачите сте изпълнители. Не може нито без едните нито без другите
13
1
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Знаеш ли изобщо какво означава " физически труд"?. Как си представяш един кадърен според теб строител на 64 години примерно ?. В БГ такъв няма шанс но в Германия да.
12
0
 
17
 
! Отговори
Ура преди 6 години
И след 67г. го удряме на живот. Кеф ти круизи, кеф ти Анталия, кеф ти Малдиви, кеф ти Канарите...Бора Бора далеч, ама и до там ще стигнем.
11
2
 
23
 
! Отговори
Предлагам преди 6 години
Въвеждане на персонални осигурителни номера. Всичко което ти се удържа за здравно и пенсионно да си е твое и да може да се завещава. Има много хора които умират 1-2 години преди пенсия, а цял живот са внасяли в бюджета. Отпадане на тавана на пенсиите - къде е логиката тези осигурявани на минимума и взимали под масата два пъти повече да получават същата пенсия като тези внасяли на макс? Същото е и със здравното обслужване.
10
3
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Разбира се, че обичам да " давам акъл" това е част от работата ми. Дали съм нагъл , незная но " чрез нахалство към прогрес" . Огледай се. Чрез нахалство политиците ни станаха милиардери.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лична здравна и пенсионна сметка , колкото внасяш толкова ползваш ! всичко останало са глупости на килограм !
8
7
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Времето на ралото и мотиката отдавна си замина ,,мой човек"Физическият труд има алтернатива,а там където е невъзможно се заплаща добре/зидари,строители,мазачи,арматуристи/ ама и за това трябва да си кадърен.Ако под физически труд разбираш да си изкопчия,за това не се иска нито акъл,нито образование,нито даже да си грамотен.Щом си го докарал на 60 години да ,,копаш" значи нещо не ти е наред.
7
3
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Толкова много грешки в няколко изречения не съм виждал. Пълен ***, пък и нагъл даващ акъл на останалите....
6
7
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Става интересно. Ти май си от седачите. Такива като тебе трябва да се пенсионират на 75 години защото неизрасходват енергия и могат по дълго да " седят". Колкото до моят умствен капацитет най малко такива като теб могат да го определя. Твоето мнение можеш да го навиеш на фишек и да си го сложиш там където не огрява слънцето а ако неможеш сам аз ще ъи помогна с удоволствие.
5
0
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Искам си парите от НОИ и не им искам пенсията , или да признаят че това ДАНЪК. На социалния министър трябва да му се разбие устата като се изтъпани по телевизията да каже че нашата система е солидарна.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3Ти скачач ли си колега? Изглежда не си достатъчно образован за да бъдеш"седач",а като ти гледам и нивото на граматическа и стилистична грамотност,нямаш никакви шансове да бъдеш такъв!Чудя се,как подобни на тебе имат самочувствие да се изказват по всеки въпрос?
3
2
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Това е много добре за седачи като държавни служители , полицай, военни . Кой може да работи физически труд до 67 годишна възраст ?.