Решено: Ще се строи в Копривщица. Но във възрожденски стил!

Инвеститорските мераци бяха порязани от Общинския съвет
21 апр 2017 16:00, Боряна Павлова
62
Решено: Ще се строи в Копривщица. Но във възрожденски стил!
Снимка: koprivshtitza.com

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на възрожденския град и да са на до два етажа.

Още по темата

Днес общината представи новия проект за устройствен план, който идва след големия скандал с опита на Общинския съвет в града да премахне статута на Копривщица на архитектурно-исторически резерват.

Сюжетът съвпадна с обявяването на солиден инвестиционен интерес от страна на местен бизнесмен.

След силен обществен и политически натиск скандалното решение обаче беше отменено.

Днес кметът на града Генчо Герданов обясни, че "в т.нар. зона за строителство са добре дошли инвеститорите, но и там трябва да се съобразяват".

В края на март общинските съветници на града отмениха решението си, с което поискаха промени в устройствения план, а именно да се разреши строителството на по-високи сгради и да отпадне статута "архитектурен резерват" на туристическата местност.

Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас. За него важат специални правила за строителство, за да се запази автентичният му външен вид.

Екип от проектанти, архитекти и еколози представиха накратко какво включва новият общ устройствен план. Възможности за строителство, каквито искаха общинските съветници, има. Обаче те трябва да са във синхрон със съществуващата автентична архитектура и може да се строи в града в различни зони, тъй като има различни имоти, които са необитаеми през по-голямата си част.

Освен това охраняемата зона, която също е предвидена в този устройствен план се отнася за зелените площи около града и те трябва да останат, но там също се допуска строителство на сграда до 2 етажа, съобщи Bulgaria ON AIR.

В текста се предвижда и зона, южно от града, където има възможност за строеж. Там обаче сградите ще се използват за складове за развитие на различна промишленост. Те трябва да бъдат с височина до 3 етажа и половина.

Друга спорна тема бе ски лифтът, за който имаше предложения от местните бизнесмени да бъде изграден от тях. Той също бе част от общия устройствен план като проект.

От Регионалния инспекторат по околната среда и водите обаче забраняват изграждането на такава спортна зона край града, тъй като автентичният вид на града трябва да бъде запазен.

Присъстващите на срещата жители се обединиха около мнението, че държавата трябва да поема своя ангажимент като отделя годишно по 400 хил. лева, които да бъдат влагани за развитие както на туризма, така и на различни видове земеделие и животновъдство в Копривщица.


62
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отделно всеки селян дур си е домъкнал колата без да плаща данъци после хората по адрес и всичко им плащат масфара така и на запад такъв като отиде там и му забранят неандерталските навици почва да плюе!
19
1
 
14
 
! Отговори
Хасфалт преди 2 месеца
След 100 години в училище:

- Е в тоа небустъргач, хъъъъъ, се е укривал Васко Левскито! - учителката
- Къф тоа уа? - ученолюбиво българче
18
1
 
17
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
Ихааааа ... и сега ще падне едно строителство във "възрожденски стил", ум да ти зайде! Нещо като Ветко и хотел Кемпински, стил и красота! Те принципно мутрягите ги разбират стиловете - това Луи XIV, това барок, късен барок, рококо, кули, замъци, златни орнаменти, малко ориент. Изобщо ще има възрожденски стил с палми, островърхи кулички и неон, само гледайте:))))
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как бе, без бетон не е хубаво! Цимент и арматура му е, вижте слънчака как цъфна та върза
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 12

Много е удобно да изпозваш София за селските си далавери нали?
15
2
 
22
 
! Отговори
Гюнтер преди 2 месеца
Хахааа..имаше ли избори?Имаше!Минаха ли?Минаха!Резултатите ясни ли са?Ясни!Айде Бог да ви прости ПРОСТИ чукун дуури!!!!!
14
1
 
22
 
! Отговори
, преди 2 месеца
Да се готвят с 100 метров възрожденски небостъргач
13
1
 
22
 
! Отговори
Бай Гого преди 2 месеца
Ще се строи ,а строителните и битови отпадъци в река Тополница . Отводнението на хотелите в същата река .Зелените площи ще изчезнат под паркираните върху тях автомобили. БГ идилия .
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Софиянските лакоми лекета-"бизнесмени" пак ще строят(унищожават и ос..рат )България с крадените от народа пари!Ще изникнат още куп чалгарници..кебапчийници и напийници за вечногладните шопя!
11
1
 
23
 
! Отговори
д преди 2 месеца
В България вече демокрацията е мутрокрация -диктатура на мафията.
10
1
 
18
 
! Отговори
д преди 2 месеца
Никой не е гласувал за Бойко ..Всичко беше фалшифицирано плюс подмяната на ОП .
9
0
 
38
 
! Отговори
az преди 2 месеца
браво, още тази есен ще изникне един възрожденски лифт с една възрожденска писта до него и цял квартал възрожденски хотели !
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И обезателно с възрожденски бетон!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Neka strojat v sofia kak strojat sa provenzialusti iselenduri
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
моята* фирмите* Като няма едит така ще е
5
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Черноморието или наречено по нашенски Лай:::номорие отдавна е унищожено. Започнаха сладките хапки като Копривщица. Банско отдавна в презастроено. Има много откраднати пари които в банките са мъртви. И трябва да се завъртят някак си. Копривщица е добро място и е посещавано много от Софиянци. Ще унищожат и това красиво градче. Лакомията и Герберастията убиват България. Българина си ги заслужава защото върна за трети път Крадеца на столетието, БМБ.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се строят "безплатни" сгради във възрожденски стил може би с държавно финансиране, а кандидатите ще сме амоята и на брат ми фирмата. После ще платим на някоя банка да ни направи бизнес план за цената, а ние после ще пуснем най-изгодните ни оферти.
3
1
 
24
 
! Отговори
Надя Николова преди 2 месеца
Интереса клати феса,в този случай тлъстите комисионни,които са получили за да кажат "да".А това трябва да се решава от жителите на Копривщица на референдум.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой знае пак какво са замислили.
1
15
 
5
 
! Отговори
Me dresse преди 2 месеца
V sultanski stil! Bravo!