Референдум ще решава съдбата на "Бедечка"

Допитването ще се проведе на 18 юни, неделя
27 апр 2017 15:52, Красимир Ангелов
8
Референдум ще решава съдбата на "Бедечка"
Снимка: Община Стара Загора

Общинските съветниците в Стара Загора взеха решение да бъде проведен местен референдум за казуса "Бедечка". С 44 гласа "за" местните старейшини приеха предложението.

Инициатори на референдума бяха 36 от общинските съветници, които са представители на почти всички политически партии в местния парламент, отчитат от Община Стара Загора.

Още по темата
Допитването ще се проведе на 18 юни, а въпросът към старозагорци ще бъде: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. "Ив. Вазов“, от север - алеята към предприятие Труд и юг – ул. „Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора".

Общинският съвет възложи на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и общинската администрация да осъществят организационно-техническа подготовка на местния референдум.

"Става дума за парцел с площ от 300 дка. Нека бъдем конструктивни и да работим в интерес на хората. Провеждане на референдум е най-демократичният начин за решаване на въпроса за "Бедечка", аргументира се по време на обсъждането на предложението кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

"Казусът е тежък – противопоставя хората, а Общината трябва да защити по законен начин интересите на обществото. Единственият законен път, през който може да се мине, за да се направи парк там, е промяна на Общия устройствен план, законът казва, че до 15 години след това, трябва да бъдат отчуждени имотите. Това е процедурата и ние не може да избягаме от нея. Редно е, когато говорим за ресурс на Общината, да бъде чуто мнението на старозагорци“, подчерта градоначалникът.

С 40 гласа "за" бе приет и докладът на създадената по време на мартенското заседание на старейшините Временна комисия от общински съветници, чиято задача бе изготвяне на варианти за решение на проблема, свързан с Предварителен проект за изменение на ОУП и последваща изработка на ПУП в обхват кв. парк "Бедечка" в граници, които са посочени в решение на Общински съвет №1069/2013 г. и съгласно приложено техническо задание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Загорка ретро преди 6 години
Пълни простoтии! Това място не е и никога не е било парк, а е един тревясал гюрлюк, змиярник и сметище! Откакто Кауфлад направиха магазин там, малко му замяза поне в единия край... зеленясалите талибани - 12 на брой, дето крякат пред общината, когато им спрат подаянията от по 20 кинта и ще обърнат плочата...
6
2
 
3
 
! Отговори
Павел преди 6 години
Въпросът е неясно и манипулативно формулиран! Дълъг е и ще обърка хората! "Искате ли старозагорци да платите едни пари, за да ви изградим парк върху частни имоти" Така звучи! И това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Паркът си е там и не е просто парк, а гора, Еко-система! А, хора с частни интереси искат да го изсекат и застроят! Вече са факт 8 блокчета, еднакви, по-грозни от виетнамски общежития, разположени на 1 метър едно от друго! ТОВА Е БЕЗУМИЕ!
5
2
 
2
 
! Отговори
заралия преди 6 години
Референдум винаги е примамлив вариант, "пряка демокрация, хората решават" и тн. Но в случая Референдума е безумен вариант. Провеждането му подпечатва и оневинява беззаконията и далаверите през годините, свързани с това красиво място! Трябва разследване! Идеята е управниците е да заметат проблема под килима, да си умият ръцете. А,Подозирам, че хората с интереси просто ще си купят Референдума! Вече се почна облъчването. Иначе всяка анкета показва, че заралии са за парка!
4
1
 
5
 
! Отговори
От мястото преди 6 години
Не, проблема е другаде! Парцели за застрояване в града почти няма. Същевременно има задействани проекти в края на града, но ако се реализира кв. Бедечка, те просто ще "загинат", а става въпрос за много пари! Зелените действат спонсорирани от този строителен предприемач и за сега си вършат работата добре!
3
3
 
1
 
! Отговори
аз съм бедечка преди 6 години
от сега е ясно - референдума ще е невалиден, защото няма да има достатъчно участие. това го знае кмета и съветниците но трябва да се похарчат едни пари - около 0,5 млн.лв. за да може управниците да са чисти пред съвеста си а след това да вземат с двете ръце подкупи при предстоящото строителство, нов план разрешителни и др. бумащина
2
4
 
1
 
! Отговори
Темида преди 6 години
В България Референдумите работят, вервайте ми -- "Симеон Сакскобурготски"
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, те резултатите са ясни. 90:10 процента за това да си остане парк. Въпросът е колко трябва да гласуват, че да има тежест референдума и дали ще се стигне бройката, че е и летен месец, отпуски, почивки, по селата...