310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си

Във Варна глобяват учебни заведения, приели неимунизирани деца
28 апр 2017 09:15, Петя Славова
71
310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си
Снимка: архив, Булфото

Родители във Варна отказват да имунизират децата си срещу морбили. От 386 такива случаи, едва 70 са вече с ваксина, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна.

Тя уточни, че с тези родители се работи много трудно и повечето от тях отказват да осъзнаят сериозността на проблема. Всеки от тях е бил поканен на среща в РЗИ, където са му разяснили рисковете, пред които изправят детето си, ако остане неимунизирано.

Още по темата

Д-р Драганова уточни, че при зараза с морбили при неимунизираните деца, много често настъпват фатални усложнения, които във времето могат да доведат до двигателни нарушения и мозъчни увреждания.

На най-упорито невежите родители вече са наложени глоби от служители на РЗИ-Варна. Санкции има и за 2 частни детски заведения и още 2 държавни детски градини, които са приели деца, които не са имунизирани срещу морбили, съобщава "Монитор".

До 24 март, т.г. неимунизираните срещу морбили деца във Варна и областта са били 1490, посочи д-р Драганова. Месец по-късно, благодарение на мащабна акция на служителите от РЗИ-Варна, към 25 април 633 от тях вече са с ваксина.

От 758 деца, които временно са били отложени, заради противопоказания, са имунизирани 483 или 63,27%. От 194 деца, отложени с лекарска комисия,при които е минал нужният период от време, вече са обхванати 32.

На 48 от 152 деца, които са се завърнали от чужбина и са отглеждани предимно от баби и дядовци, също е направена ваксина.

Глобени са и двама общопрактикуващи лекари, като едното от джипитата, което е на пределна възраст, заради сериозни нарушения е прекратен и договора със Здравната каса.

Продължават проверките на джипитата, както и срещите с родителите, отказали да ваксинират децата си, уточни д-р Драганова, която призова родителите за по-голяма отговорност към здравето на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
диана преди 5 години
Стаден имунитет за стадото...
60
0
 
8
 
! Отговори
Ira преди 6 години
Колко НЕВЕЖА ,,журналистка''! Такива коне с капаци са по-вредни и от ваксините.
59
0
 
10
 
! Отговори
хх преди 6 години
Такаа, кой сега бие масово морбили ваксини??Какво се очаква да стане.На някое от децата вксината ще ги разболее и ще ги направи заразни.Такаа, следва, нова локална епидемия и фарма мафията раздухва паниката и ще се бия на още повече хора ваксини.Обаче на тези които детето им умре или се повреди от ваксината , случаите ще бъдат потулени и няма да бъдат свързани официално с ваксините.
58
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Смея се на глас като чета коментарите на "загрижените" родители, които са против ваксините :Д .
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Упорито мрази и се пази от ваксини. Може би детето и ще боледува някой ден от морбили." -Маната
56
2
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 6 години
Е как да не ги бърка, наблъскали били още 100 деца и са останали само още 300 на невежи родители и те са много доволни и успокоени от този факт, но да се замислят, че лятото във Варна ще дойдат още 500 000 туристи с неясен какъв имунизационен статус и с незнайно колко и какви болести, хич не им дреме!!! Да ги изгонят. А дребната шарка е една от стотиците болести от които човек може да се разболее, а за огромната част няма ваксини. От свински грип например починаха повече хора преди години.
55
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мноо сте про сти . В Германия не са задължителни , сега какво , няма да пускаме немци ли в България !Натиснете ги тях да се ваксинират !
54
3
 
13
 
! Отговори
слънчо преди 6 години
Оправдано ли е да се ваксинира при епидемия плюс грипна при условие, че морбили унищожава имунитета и така още повече застрашаваш здравето на детето, такъв ли е случаят при ваксинираното преди 10 дни и разболяло се дете или се е разболяло от ваксината, като е нямало и контакт с болни. Защо медицински лица които не те поглеждат ако не платиш 500 лв подк. дори за тежки болести, сега са толкова загрижени за нашите деца, а като стане нещо вс. ти обръщат гръб, детето некач., и просиш за леч. в чужбин
53
0
 
11
 
! Отговори
горо преди 6 години
Вашите деца нали са ваксинирани, какъв колективен имунитет, Варна от 300 000 ще стане 1 милион с чужденците лятото, проверяват ли ги на влизане ваксинирани ли са с препоръчителните си календари или многото румънци с толкова много заболели, ами възрастните в бг и реимунизирани през 10 години?!! Колективен имунитет ли?!! Много от разболелите се и сега и преди години са ваксинирани, 1 дете дори преди 10 дни! Защо няма фонд за обезщетение, задължаваш, а после обръщаш гръб, за разлика от цял свят.
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според официалната статистика, по време на епидемията от морбили у нас, през 2009-2010 г. от всички болни, едва 10% са неваксинирани. Останалите 90% болни са били ВАКСИНИРАНИ и въпреки това, ваксината не ги е предпазила. От ваксинираните болни половината са ваксинирани с една, а половината - с две дози. Очевидно конкретната ваксина е НЕЕФЕКТИВНА! Също така, повечето болни са ***, или с нисък социален статус - хранят се с некачествена храна, пият непречистена вода, не спазват хигиена.
51
1
 
12
 
! Отговори
Stop преди 6 години
"На най-вероятно невежите родители вече е наложена глоба."Хаха.На изпит ли са се явявали тези родители?И сигурно не са успели да изпият повторно песничката на РЗИ?Ама мислете малко като си пишете материалите... Не Ви отива на имидджа. Или Ви отива?
50
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, антиваксърите налазиха! Лошото е, че децата им (и други деца) ще страдат заради простотията им!
49
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е, ние като сме изкарали морбили, то тогава ваксини нямаше, да не би цели поколения да сме увредени или измрели?Защо изкарват картината толкова черна?Или сегашното морбили е по-лошо от предишното морбили?
48
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много *** въпрос имам: Ваксинираните деца какво ги бърка, кой около тях не е ваксиниран? Нали умните им, загрижени, всезнаещи родители са им дали тази скъпоценна предпазна мярка - ваксината, която е направила от децата малки, здрави Суперменчета? Или родителите са насяно, че са прекарали децата си успешно през руската рулетка на ваксините и сега от някаква приматска злоба много държат и съседскто дете да се тества, дали ще "прескочи" ваксината или него ще го удари.
47
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да проверят много щателно личните лекари-издават бележки за "Социални грижи",че на детето са направени всички ваксини,пък детето се оказва само с една или му липсват ваксините,ако е сменен личния лекар
46
11
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Същото мислене е имали и родителите на попочиналото дете в пловдив
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След това видях друг ангел, който слизаше от небето, имайки голяма власт; и земята се просвети от неговата слава. 2 Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великият Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица; 3 защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош. 4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й; 5 з
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
With a mighty voice he shouted: "'Fallen! Fallen is Babylon the Great!' She has become a dwelling for demons and a haunt for every impure spirit, a haunt for every unclean bird, a haunt for every unclean and detestable animal.
43
3
 
12
 
! Отговори
A преди 6 години
Ваксините са сатанинска повръщня.
42
1
 
3
 
! Отговори
мигр0 преди 6 години
До До 48През 80 години нямаше такова движение на хора. Сега всеки ходи където си реши и прииждат много гости от неваксинирани територии, а надали някой може да ги накара да се ваксинират.