Зрелищно вертолетно авиошоу в небето над Варна

Поводът – 100-годишнината на българската морска авиация
29 апр 2017 22:50,
23

Снимка: БТА

С откриването на изложба във Военноморския музей във Варна и въздушни демонстрации започнаха днес честванията по случай 100-годишнината на българската морска авиация. Празника уважиха много бивши и настоящи офицери, общественици, граждани.

Сред гостите беше и министърът на отбраната Стефан Янев, който посочи, че 100-годишнината е хубав повод да се отбележат трудът и заслугите на хората, които не само изпълняват задачи в интерес на страната, но при необходимост оказват помощ и на бедстващи на море.

Морската авиация е елитен род сили, които изполваме във ВМС, допълни командирът на военния флот контраадмирал Митко Петев. По думите му тя е съществен елемент при осигуряване защитата на суверенитета на страната ни.

Министър Янев и контраадмирал Петев обясниха, че проектът за построяване на нови патрулни кораби за ВМС върви по план. Според тях програмата ще бъде реализирана, тъй като има финансова осигуреност, както и политическа воля. Министърът допълни, че няма състезание между отделните видове въоръжени сили за тяхната модернизация. Проектите вървят паралелно, обясни Янев.

На въпрос за ситуацията в Македония, министърът каза, че силно се надява да се търси политическо решение за решаване на проблемите. Никой няма интерес от етническо напрежение, от сцени, на които бяхме свидетели в македонския парламент, добави Янев.
Той изрази надежда, че разумът ще надделее и страните ще седнат на масата и ще се разберат по начин, който да е в интерес на всички македонски граждани.

За ситуацията в Турция след проведения референдум, министърът посочи, че има промяна, но процесите са вътрешни. За нас от първостепенна важност е да запазим добросъседските си отношения и процесите, които се случват там да не влияят върху нашата сигурност, каза Стефан Янев.

Празникът по случай юбилея на Морската вертолетна авиобаза "Чайка" във Варна ще продължи с прожекцията на филм за морската авиация и голям концерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
до 18хич не е било хубаво времето, летяха щото можеха.50 м беше долна граница на мъглата, а това което правеха като хигури беше на 30 м над водата.Аман от т ъпи овирковци разбирачи като тебе. Понеже си п рос ( без т) зяпач не ти е ясно че това е най масовия въртолет за действия на море в лошо време.Американската брегова охрана...
18
2
 
2
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Добре, че времето е било хубаво, че иначе щяха да си стоят в хангарите.Официялно се знае за тях, че летят само в хубаво СЛЪНЧАВО време, иначе следва МАУЕ МАУЕ КАКВА ТРАГЕДИЯ.
17
7
 
3
 
! Отговори
до Родгер преди 6 години
Казармата е една безкрайна простотия,а такива наемници самизаблудени горди че са подготвени да убиват са за лудницата!!разбра ли Родгере!!!
16
6
 
4
 
! Отговори
до Родгер преди 6 години
Казармата е една безкрайна простотия,а такива наемници самизаблудени горди че са подготвени да убиват са за лудницата!!разбра ли Родгере!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Национализма се събужда и хората когато нищо друго не им останало освен мизерията ,и търсят да се закачат за нещо което да осмисли съществуванието им.Лесна плячка за манипулатори,псевдонационалисти и мошенници.Не трябва,да си националист за,да обичаш страната си!
14
2
 
8
 
! Отговори
Roger преди 6 години
"Не народ, а ***!" И повечето коментари го доказват, за съжаление. Сигурен съм, много от вас дори не са били "в казарма" или в армията, но дават компетентни оценки. Морската авиация в България съществува от 100 години, а тези, които наричате "смешници" са момчетата от "Тихина" - вече МСРО. За незнаещите - аналог на американските тюлени, създаден и съществуващ от повече от 40 години. Бях част от тях и бъдете сигурни, че там място за немъже няма!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атакисти и Трифоновци се надпреварват да плюят България...
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ слаба държава са казали хората,а тук наистина има много *** народ че даже се и изказва!Нещастници смешни,когато се говори,пише или коментира българската армия вие нямате право дори да дишате!!!
11
6
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
100 годишнината от Кое?!?!...муахааа...
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много големи разбирачи тук бе :) все дейци на военното дело :) нямате търпение да си покажете простотията било то дори анинонимно...
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Какво да пише? Точно NAVY си е.
8
0
 
9
 
! Отговори
ML преди 6 години
Големи сте разбирачи... Това не са Кугари а са Пантери. И вършат перфектна работа за ВСИЧКО
7
9
 
7
 
! Отговори
роко преди 6 години
И какво муй зрелищното,смешници видяла жабата че коват вола и тя вдигнала крак.Да не се показват по добре,пишман алкохолизирани генерали в критическа възраст,и млади надрусани офицерчета,срам срам
6
10
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защото сме ги взели на заем за празДникаКугър прай кълбетаКъде са щурмовите КАТези Кугъри са добри за санитарна авиация.Ама само толкова.Добре че не еалеше дъжд:)
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо на български бойни въртолети пише NAVY?
4
8
 
9
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
Това са хеликоптери за спасителни акции, не са бойни. И аз съвсем случайно бях там на по бира и цаца, че ги гледах. Малко ниско прелитаха над плажната ивица, тоя големия хеликоптер ако падне в/у тълпата... не ми се мисли.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздравления за момчетата от "Чайка" и всички бивши колеги от "Тихина" ! За двамата лигльовци по-долу - тези "смешници" са истински мъже, което явно си нямате идея какво означава, и неведнъж са го доказвали.
2
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви са тия ве, какво зрелище е туй ако стане нещо тия първи ще си подвият опашките смешници. Тия с тая техника освен за присмех, будят и съжаление с тая техника от ВСВ. аре бегайте ве по-добре не се показвайте да не се излагате пред света ще вземе някой да помисли че и армия имаме и ще дойде да пробва колко струва таз армия.
1
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ!