Решение за обезлюдяването? Наем на селска къща за 5 лева

Над 100 пустеещи къщи са си намерили временни стопани
30 апр 2017 14:43,
26
Решение за обезлюдяването? Наем на селска къща за 5 лева
Снимка: архив Булфото

Над 100 пустеещи къщи на село са намерили нови стопани в рамките на инициативата "Къща под наем без наем", която тече вече втора година. Това обяви пред Дарик Ирена Ненчева, която е автор на идеята.

По думите й много млади семейства с деца искат да живеят извън града. Инициативата е срещу обезлюданете но българските села.

Съотношението на търсещи и предлагащи с момента е 60:40. "Къщите се предоставят чрез договор за наем, само че вътре е написана сумата от 5 лв. Реално става дума за бартер-едната страна предоставя имота, а другата се грижи за него", обясни Ирена Ненчева.

Според нея хората оставят къщите си по различни причини, най-често работа в чужбина или по-отдалечени от селото градове. Нарочно проучване е установило пък мотивацията на търсещите.

"Най-много хора търсят имот на село, защото нямат средства да закупят такава къща, но имат пари да я стопанисват. Други са отговорили, че живеят временно в този район, а трети обясняват "Защо трябва да си построя нова къща, след като някой е построил такава и тя се руши", посочи Ненчева.

По нейни наблюдения София, Пловдив, Бургас и Варна са градовете, за които има най-много обяви в категорията "Търся".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почна се! Днес в селата утре и в градовете. Брокерчета изкажете компетентното мнение за пазара на имоти.
17
0
 
3
 
! Отговори
Ееее-г-ааати тъпото преди 6 години
*** кой ще е тоя дето нямал пари да си купи къща, ама имал пари да поддържа такава плевня като тази на снимката?Че аз сега ще тръгвам за село след малко да си видя там пустеещата къща, която е укрепвана няколко пъти защото се пропукваше още от земетресението във Вранча по времето на бай Тошо.Хиляди левове са вложени от моите родители, сега вече няма повече пари а къщата пак се пропуква и има нужда от още хиляди да се укрепи. Страх ме е да не падне покрива на главата ми! Кой ще е тоя с пари?
16
0
 
12
 
! Отговори
акуд преди 6 години
това ми звучи как да дадем на малцинствата законен имот за 5 лв. обезлюдена къща не означава. че не е собстяеност на някой наследник. с тоя наем от 5 лв. след 10 г. неможе да бъде изгонен дори ще я предобие законно. дагодухате
15
0
 
9
 
! Отговори
Много тъпо ,бе... преди 6 години
ха,ха,хаааааа...."..НЕМАЛ ПАРИ ЗА КЪЩА"....ама .."ИМАЛ ПАРИ ДА Я ПОДДЪРЖА"...!!??Е ...и ква ми е файдата тогава .....КАТО "ПОДДРЪЖКАТА" --СТРУВА , МНООООООГО ПОВЕЧЕ ОТ НАЕМА...??!!И...КАТО Я ОПРАВЯ КЪЩАТА -------УТРЕ , СОБСТВЕНИКА Й ШЕ МЕ ИЗГОНИ и ще си получи здрава и оправена къща !!!!!!!!!!!! НЕ НАМ...НЕ , НАМ.....ХА,ХА,ХАААААААААААА....
14
0
 
7
 
! Отговори
край преди 6 години
Не ща 5 лв. - 50 ще му дам на нормален човек да живее в къщата на дядо ми и да я поддържа да не падне. Няма да стане. На мен се падна честа да видя 100 г. къща да падне и смоци да заживеят в руините.
13
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Чудех се аз, защо Баце тихомълком прие 208-мо постановление, а то защо било....И наема-5 лева, направо далавера за държавата.Чудех се и защо по села кметове описват и празните годни за живеене къщи, а то какво било...
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VAV VSICKI SVOBODNI KASHTI DA BADAT NASELENI EMIGRANTI,NA KOITO DA BADAT POSTROENI DGAMII,TELE I RADIOPROGRAMI I TAKA SHTE GIVNAT TEZI SELA--EMIGRANTITE SA RABOTLIVI I SHTE OBLAGORODYAT ZEMYATA NI.
11
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Ноухау 11 Ех, мечти.....
10
0
 
12
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ооо къща за 5 лева ?! Горкия човек който ще ги получи . Той затова е избягал в чужбина . Друг да му стопанисва имота за 5 лева ....
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво писна ни да береме тули джилезу алюмин сега ше има каде дасе живее дано има нещо ф тия къщи дограма парапети ограда дьошеме маси столове керемиди тули пет лева саси пет лева
8
1
 
12
 
! Отговори
Ноухау преди 6 години
До 6 - Това си помислих и аз, но има начин да се противостои. парламентът ще приеме закон, задължаващ ги чрез труд да възстановяват щетите, ако нямат пари да ги платят.До 8 - Като настанят в едно такова запустяло село 100 щведски семейства с по 7-8 деца, ще сложат и банкомат, и пощата ще заработи, и лекар ще назначат. Училището ще заработи пак заради многото деца и, естествено, ще има и интернет. Шведите сами да решат всяко семейство ли ще обработва по 10 дка или ще се обединят в кооператив!
7
0
 
25
 
! Отговори
Има решение преди 6 години
Настаняват в такива къщи, с такъв наем, онези вечно безработни, които се назлъндисват на работните места, предлагани им в Бюрата по труда. Не щат, защото за хора без квалификация заплатите са ниски. Тогава, след трети отказ, за да не тежат на бюджета да им дава помощи, да ги настанят на село - за мотика и овчарлък образование не се иска.Това да е принудително за онези, които имат деца, но не желаят да работят и да ги хранят, а чакат помощи, та да ядат и те покрай децата си.Стига вече!
6
3
 
54
 
! Отговори
Ясно... преди 6 години
"Над 100 пустеещи къщи на село са намерили нови стопани в рамките на инициативата "Къща под наем без наем", която тече вече втора година."Щом ни говорят за заселване на пустеещи райони, значи се опитват да ни набутат "бежанци" и да ни ислямизират! Не бъдете наивни!
5
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много хора които работят нещо което може да се работи и от всяка точка на света ,но те имат нужда от интернет,пощенски клон,поне един банкомат,поне един лекар за спешна помощ.Аз например съм един от тях и не само че мога но и искам, но няма нужните условия.
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123 селата не са мизерни --мизерна е страната Б---Я
3
7
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да пътуваш за работа, отколкото да живея в панелката с още 100 ***. ***, гадна София.
2
4
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
недейте да бъркате "едно село в България" с "едно село в Германия" . за едни хора с пачки в джобовете може да е атракция , но за повечето хора които живеят по селата си е чиста мъка.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тцццццццъъъъ !