Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея

Самодейци пресъздадоха моменти от историята
1 май 2017 17:55, Петя Славова
7
Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея
Снимка: БТА

Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея на площад "20-ти априлий". На събитието и по случай празника на града присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът по Европейски въпроси в служебния кабинет Деница Златева, областният управител на София област София Торолова, кметове на населени места от Средногорието, общественици и граждани.

Aприлското въстание отне живота на над 30 000 млади хора и остави без дом над 70 000 в разрушените им села и градове. Едно въстание, макар и потушено, промени хода на историята, не само на България, но и на Европа и на цял свят. Тогава България се нарежда на Световната карта и светът разбира, че там на Балканите има един трудолюбив и смел народ, жаден за свобода. Каза в словото си кметът на Копривщица Генчо Герданов.

От Копривщица българите въстанаха срещу тиранията, от тук прогърмя волята за свобода и независимост. От тук гръмна славата на България и накара интелектуалци, общественици и политици да заговорят за българския народ, посочи в словото си вицепрезидентът.

Това въстание показа, че българите могат да умират за своите идеали. Днес ние живеем в мечтата на априлските герои - да бъдем един народ, в една държава, но изпълнихме ли заветите им, попита Илияна Йотова. Тези герои искаха единение, обединение, справедливост и солидарност. Днес рядко говорим за тези неща. Разединени сме повече от всякога, а ни е нужно обединение. Лутаме се в каузи, а ни трябва посока.

Днес не е модерно да говорим за ценности, а имаме болезнена нужда от тях. Днес имаме държава, имаме вяра, народ и свобода, но те не са ни дадени веднъж завинаги, за тях битката е всеки ден. Такива решителни хора са ни нужни днес, хора безсребърници, хора чисти и неопетнени, защото не може да търсим опование и гордост само в миналото. В 21 век предизвикателствата са други, но в никакъв случай по-лесни.

Днес България е онази страна, която трябва да заяви волята си, да казва позициите си на целия свят и не да се чувства в периферията, там където мнозина искат да ни натикат, защото тези луди глави преди 141 години накараха Европа да погледне към нас. А днес ние сме част от тази същата Европа и заедно с всички народи взимаме своите решения.

Тук днес трябва да обещаем, че ще съхраняваме паметта и славната история на България и ще я предаваме на децата си и на поколенията, защото всички имаме нужда от това, заключи вицепрезидентът, цитиран от БТА.

В Копривщица 225 самодейци пресъздадоха моменти от историята от преди 141 години и Априлското въстание там. По-рано вицепрезидентът Илияна Йотова поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков. Бяха поднесени цветя и венци в памет на героите отдали живота си за свободата на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
осман преди 6 години
колко е радостно да празнуват робството.....
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"РОБСТВОТО" ---Е ЗА НИЗШИТЕ ДУХОМ!!!!КОЙТО Е С ВИСОК ДУХ И ВЯРА В СОБСТВЕНИТЕ СИ СИЛИ------НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РОБ!!!!!АЗ----ДОРИ ПРИ КОМУНИЗМА , НЕ СЪМ БИЛ "РОБ"!!!!!БОРЕХ СЕ С НЕГО-----ДОКОЛКОТО МОЖЕХ.......И СЕГА СЕ РАДВАМ НА СВОБОДАТА СИ!!!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежко е да си св.и.ня...и да нема кой да ти забърка.....!Това е то ---"РОБСТВОТО"--за българите-комунисти, щото нема от къде да гепат пари.Ама ше свикнат !То и кучето --скача според тоягата.
4
2
 
7
 
! Отговори
Още една преди 6 години
Трябва ни още една Априлска епопея че като гледам робстворо продължава с пълна сила. За съжаление няма ги онези истински Българи които се гордееха да се нарекат такива и много от тях дадоха живота си. Днескашното управление се стамува да се нарече Българско, издига в култ всичко чуждо, и си чупи гърба да се клани на Западните ни покровители. Робстворо продължава драги сънародници, дела трябват а не думи.
3
2
 
10
 
! Отговори
Робство преди 6 години
Българиооооо да вземем пример от борбения Румънски,Гръцки,Македонски народ и бой бой бой по хиените от народното събрание които смучат кръвчицата на бедния народ
2
2
 
8
 
! Отговори
Робство преди 6 години
141 години след " ОСВОБОЖДЕНИЕТО" РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА над стадото продължава с пълна сила и то благодарение на крадливия и корумпиран бай *** .....Алууууууу болното стадо едвам оцелява от днеска за утре,з тия мизерни заплати и пенсиии за никаде е болното стадо.....националните предатели които докараха стадото до това агониращо положение на Бесилото,Всички мекерета на прехода на Бесилото
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е празник ! Не тоя консумолски ден на труда.