Бат’ Петьо Балкантуриста: Минаха години, обаче на морето...

Живата история на туризма ни разказва за трудното начало
2 май 2017 07:07,
9
Бат’ Петьо Балкантуриста: Минаха години, обаче на морето...
Кадър: YouTube

Елитният курорт по Черноморието – Златни пясъци, ще навърши след два месеца 60 години. Живата история не само на комплекса, но и на целия "Балкантурист", на българския туризъм, е 92-годишният Петър Дойчев.

Възрастният мъж не напуска дома си в София през последните три години, но умът и паметта му са свежи, съветите – мъдри, а ентусиазмът и вълнението му, с които говори за професията, са завидни. Всъщност веднага бърза да каже, че туризмът не е нито занаят, нито професия, туризмът е хуманност, благородство, човечност и призвание. И още – в туризма няма политика, няма граници, възраст и цвят, изповяда за "Труд" своето верую доайенът в бранша.

Петър Дойчев е кавалер на ордена "Стара планина" I степен и почетен гражданин на Варна. Името му се свързва със създаването на курортите Св. св. Константин и Елена, Златни пясъци, Албена, Русалка, Слънчев бряг, на туризма в планинските курорти и в столицата.

Автор е на книги – истински енциклопедии за трудното начало и наръчници и за най-големите експерти в бранша.

Петър Дойчев, или както умалително го наричат и до днес Бат’ Петьо Балкантуриста, е посрещнал в старите варненски къщи с асмите първата група от 800 чехи и словаци през далечната 1948 г., а през следващата година е вече управител на първия хотел "Роза" в курорта Св. св. Константин и Елена, тогава Дружба.

За гостите е нямало големи възможности за развлечения и затова по негова инициатива се организирали екскурзии със суха храна до неоткрития още голям плаж "Узункум", за да събират мидички на пясъка – там, където след няколко години ще започне строителството на Златните.

На 11 август 1956 г. е направена първата копка на комплекса и на 30 юни следващата година е открит първият хотел – "Родина", припомня Петър Дойчев.

"Нямаше вода и достатъчно електричество, нямаше път и канализация", връща лентата назад той. За почистване на хотела, преди да го отворят за съветски туристи, дошли в България за eвропейското баскетболно първенство в столицата и с нощувка по Черноморието, жените в индийска нишка са носили кофи с морска вода, за да го мият. А побелелите от солта прозорци търкали повторно със суха кърпа.

Най-любопитното при бурното строителство в курорта е битката със змиите, за чието унищожаване тогава докарали таралежи от Албания и викали на помощ специалисти от зоологическата градина (случаят вдъхновява сюжета на анимационния филм "Умно село" на Доньо Донев).

Още през 1963 г. курортът е посещаван от богати туристи западняци, които изпадали в потрес как при тези дадености и климат материалната база е лоша. Със заповед от горе първите хотели са били строени с един санитарен възел на етаж, вместо вратичка на гардероба се веело перденце, душът обливал цялата баня, а на площ от два квадрата едва се побирали мивка и тоалетна, липсвала тоалетна хартия, лента за дезинфекция и сапун.

По-късно се изграждат над 90 модернизирани луксозни хотелa с първокласни ресторанти и плувни басейни, атракционни заведения с богата фолклорна програма и хубава българска кухня, нощни барове и вариетета, яхтено пристанище, почват морски празници и конкурси за красота "Мис Златни пясъци".

През годините Петър Дойчев е бил и администратор, екскурзовод, управител на първия хотел на "Балкантурист" и дълги години работил в Държавния комитет по туризма. Като безпартиен обаче никога не е бил голям шеф.

Освен стотиците чужди гости е посрещал Тодор Живков, Мара Малеева, Станко Тодоров, посланици, популярни български актьори, космонавти, сред които и Юрий Гагарин. На посещение в Златните са били маршал Тито, етиопският император Хайле Селасие и др.

Петър Дойчев даде своя съвет и към правителството "Борисов 3". Според него трябва да се създаде инспекторат за туризма, подчинен директно на министър-председателя, за да се контролират всички министерства и ведомства, имащи отношение към важния отрасъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Браво на човека. И най ме кефи че винаги е бил безпартиен. Сираче като мен.През далечните 67- .68 г. като ученик ми попадна една диплянка на американския град Сан Диего.Това което видях там ме порази. Страхотен град , хубави къщи и улици всичко подредено и свети.Пазара пълен с зеленчуци и плодове, особено едни дълги огромни дини с форма на краставици.И се питах защо у нас е такава мизерия?Отговор. Защото сме социалисти.От тогава ненавиждам комунистите.
4
2
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
До БиблиятаПе.дал нещастен, сам човек никога нищо не е сътворил, НО има хора отдадени на професията си, които работят първо, за да свършат добре работата си и после за слава, заплата и каквото още се сетиш.Та да те попитам, ти какво постигна в животеца си?
3
2
 
6
 
! Отговори
фанта лимон преди 6 години
До ССЖените са били с индийски корени,а и Колумб си е мислил че открил Индия 1492г. :)
2
4
 
18
 
! Отговори
СС преди 6 години
"Индийска нишка"?! :) :) Не е ли ***, авторе?
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгониха платежоспособния турист,сега идват скъсани пишман-туристи.