Морето ще ни излиза по-солено, сянката варира от 5 до 25 лева

Българите предпочитат все пак да летуват у нас
106
Морето ще ни излиза по-солено, сянката варира от 5 до 25 лева
Снимка: Булфото, архив

Лятото чука на врата и един от най-често задаваните въпроси е колко ще ни струва почивката на морето?

Около 5,5 млн. българи са избрали да летуват у нас. В чужбина ще почиват около 3,2 млн. българи, като традиционните дестинации се запазват. В Гърция ще летуват около 650 хил. наши сънародници, Турция – 590 хил. и Сърбия – 220 хил.

Ако изберем да почиваме у нас, летен семеен пакет за четиричленно семейство излиза около 1650 лв., с около 13% по-скъпо от миналата година. За чужбина цената за 4 човека скача на средно 3210 лв., сочат прогнозите на оператори, цитирани от bTV.

Традиционно, цените на Северното Черноморие за чадър и шезлонг варират от 5 до 23 лв. На Южното Черноморие, където обикновено има по-голям наплив от туристи, цените са между 10 и 24 лв. за чадър и шезлонг.

Независимо от по-високите цени, тази година се очакват между 8 и 10% повече туристи спрямо миналата година. Повечето чужденци резервират своите почивки по Южното Черноморие.

Сянката на Централния плаж в Слънчев бряг вероятно ще струва около 10 лв., а предложената цена от 36 ст. за чадър е невъзможна, според концесионери, или ще бъде предлагана само на избрани туристи.

В по-малките курорти се очаква традиционно по-слаб сезон, като там се радват предимно на българи, които почиват за седмица или две на спа и калнолечение.

На север хотелите на първа линия и тези в категория 4 и 5 звезди вече са напълно резервирани за най-търсените месеци.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, призова туристите да внимават какво включват All Inclusive пакетите за лятната почивка.

"Хората се облъчвани с най-различни оферти от типа Ultra All Inclusive и т.н., но подобни легални дефиниции няма и е въпрос на интерпретация на тези, които ги предлагат. Например, най-вероятно ще Ви бъде обещано, че с пакета Ultra All Inclusive ще получите чадър и шезлонг на плажа. Ако след като по категоричен начин е било поето подобно задължение от самия хотелиер или туроператор, когато Ви е продал този пакет и в него е записано, че освен закуска, обяд, вечеря, басейн и т.н. ще имате възможност да ползвате в рамките на тази цена и чадър и шезлонг на плажа пред хотела и това не Ви бъде предоставено, Вие имате право да предявите претенция", обясни Маргаритов.

Той обърна внимание на това, че по-често разочарованието е резултат от разминаването между очакванията на потребителя и реално полученото.

"Очакванията не само на българския потребител, но ние най-вече говорим за нашите сънародници, са че срещу сравнително малка сума би трябвало да получат всичко, за което биха могли да се сетят. Повечето хора нямат възможност да си купят нещо скъпо, затова е добре да обръщаме внимание какво точно ни се предлага с офертите и очакванията ни да не надхвърлят това, което е в рамките на разумното за предложените услуги с оглед на цената, която се изисква да заплатим за тях", препоръча Димитър Маргаритов.

Той потвърди, че проверките във връзка с предстоящия летен сезон вече са започнали. Проверяват се първо обектите, в които миналото лято са установени нарушения. Контролът ще продължи през целия летен сезон, като ще обхване и предлагането на алкохол в All Inclusive пакетите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
4
 
! Отговори
popa преди 6 години
Не е скъпоо , доходите са ни като дупетатите от ГЕРБ - за нищи нестават !
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналото лято Свинетга нали уж въведе максимални цени за чадъри и шезлонги и обеща, че цените щели да паднат 50 % това лято? Гласувайте пак за Гроб, и диоти.
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно... сега разбирам, че българите сме се развили чудесно през тези 27 години. Според сметките горе, само почиващите са 10 милиона и 160хил.! Представете си още 1.5милиона пенсионери, около 2 милиона *** които също не почиват, а повечето работят по плажове и гори... Та станахма има няма 15 -17 милионна държава! Евала ни!
88
1
 
5
 
! Отговори
Хех преди 6 години
"... сянката варира от 5 до 25 лева", "Около 5,5 млн. българи са избрали да летуват у нас." Е, благодаря че ми повдигнахте настроението рано сутринта. Здравата се смях! На мен и тази година сянката ще ми излезе колкото ми струваше и миналата година, и по- миналата... В Гърция където ходя няма миризма на войнишка тоалетна, намръщен персонал с неуместни селски подвиквания. Относно 5,5 миллиона - На тия дето са Ви платили им се иска, но няма толкова хора в България дори и 100% да отидат на Ч. море.
87
2
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 6 години
Билета ти до Тайланд е само 450Е (и то от Истанбул, и то ако изобщо хванеш период на намаление). Аман от глупости.
86
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
И на какво основание е с 13% по-скъпо? Излиза че в Бг заплати и други са порастнали с горе-долу толкова за една година. И какво става с конкурентноспособността при все същото нисичко качество на работа?
85
1
 
5
 
! Отговори
Цифри преди 6 години
Тези цифри нещо ми се съруват леко нагласени. Като гледам ни изкарват 8.7 мил което е леко казано доста завишено. Не де споменава дали в калкулсцията влизат хора летуващи на две места така че го приемам като грешка. Освен това от 2 мил пенсионери едва ли 1.5 мил могат да си позволят почивка.Излиза че 2-3 мил ще отидат на почивка 4 пъти, еее хайде да не се залъгваме.
84
3
 
21
 
! Отговори
Не на лай.номорието преди 6 години
10 дни в Тайланд със полета, нощувките и храната - 450 Евро на човек. За двама души - 1800 лева. Пак излиза по-евтино от нашето море. Да не говорим за офертите в Гърция, Турция, Албания, Хърватия. Даже в Сицилия ни излиза по-евтино вече от българското море. Нашите мутрафони не разбраха, че се конкурират вече една камара по-добри откъм условия и обслужване дестинации. Не знам колко прос.т трябва да си, за да ходиш на българското бетонно лай.номорие.
83
2
 
3
 
! Отговори
atia rossen преди 6 години
nashto more e dobre za pensionerite ot prezidentstvoto, jandarmeriata, policaite, gorskite, lovdjiite, dance, agentite i chetnicite...
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
> Българите предпочитат все пак да летуват у насПърви април?
81
2
 
2
 
! Отговори
ipandeil преди 6 години
oppa, vudiahme i Desislava Taneva s mnogobroinata si zemedelska cheliad po banski gasti v mureto.....;)
80
1
 
8
 
! Отговори
Стоев преди 6 години
поръчковата стъкмистика отново работи с пълна пара. 5.5 + 2.5 млн щели да почиват в клоаката. Че то тук вече няма толкова хора бе *** мръсни
79
2
 
7
 
! Отговори
1-н преди 6 години
ако някой е луд да отиде на ***...заслужава си го...!
78
3
 
3
 
! Отговори
Под чадъра преди 6 години
Скъпо не дкъпо,там на Албена под чадъра съм!!!
77
3
 
15
 
! Отговори
85962 преди 6 години
Кого включвате в тези 5.5 млн. българи, които щели да почиват в България всъщонст? Някои от тези бройки вероятно спят последния си сън. Избор ли наричате невъзможността да отидеш на курорт поради безпаричие? С кои заплати биха плащали между 5 и 25 лева само за чадър - с тези пари те биха предпочели да си купят хлебец. Засрамете се и замълчете - не сме в социализма, когато всеки ходеше на море - имаше почивни станции с нищожни цени, а ако не отидеше до Черноморието, се оказваше, че бил в чужбина.
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да! По-добре в Гърция на море. Същите пари, но качеството ще е по-високо. Те нашите плажове ги бетонираха, мутризираха, инфраструктурата е под всякаква критика.
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В гърция за 5 евро- за цял ден чадър, шезлонг и кафе, без *** с кукуруз и гнусни гларуси, омазани със зловонно масло. Вие си ходете там на гадното.
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За морето не знам, но баце ще ни излезне още по-скъпо!
73
2
 
21
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Т.н. оператори нещо бъркат сметките. У гръчко, плажовете са без пари.Не ти хоят по главата и храната не е по-скъпа ! Водата е по-солена, но морето е по-сладко.Защо да одя сред бетона, когато мога да отида сред природата !
72
1
 
17
 
! Отговори
11 преди 6 години
Айде сега всички чадъри и шезлонги дружно да си ги наврат отзaд!