10% от апаратите в такситата отчитали грешно

Какви нередности откри Агенцията за технически надзор?
20 май 2017 11:07,
10
10% от апаратите в такситата отчитали грешно
Снимка: архив Булфото

Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година са свързани с апаратите. Това става известно от думите на и.д. председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Валтер Василев, който участва в откриването на XIII Национална научно-практическа конференция под наслов "Измерванията в транспорта", съобщиха от метрологията.
 
"През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки, на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги", е съобщил Василев. Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а друг дял - съвместно с ИА "Автомобилна администрация" и други институции.
 
При тези инспекции са установени 37 апарата, на които е липсвал знак за извършена проверка - задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.
 
Установен е и един апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните - т.нар. помпа, допълва "Монитор".

"През изминалата година направихме и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи за спазване на задълженията им по Закона за автомобилните превози", е допълни Валтер Василев.
 
В резултат са съставени 18 протокола за задължителни предписания, а при проверки на пътя са установени две лица с допълнителни монтажни табели върху тахографите. Нещо, което е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътнотранспортни инциденти, отбелязват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не по-малко от 50% но мисля, че са 70%. Дълго ползвах такси по един маршрут. Цена с цена не съвпаднаха! Ползвам такси и в Ню Йорк. Няма апарати, няма помпи, лъжи, определено е колко по всички направления. Ако иска водача да мине и през Лонг Айлънд, цената е една и съща. Там са разбрали много отдавна, че оставиш ли Бакшиша без контрол ще ти изпие и кръвчицата.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са виновни тези които лъжат с помпи и други такива устройства ,а хората че не подават сигнал на контролните органи.
7
1
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Тъй като пътувам с такси само по два маршрута и горе долу мога да преценя когато апарата не работи правилно или има помпа. Според моите наблюдения проблеми има при поне 30% от такситата и то при условие, че ползвам по- читавите компании. Ако се включат некоректните компании процента със сигурност ще е над 50.
6
2
 
3
 
! Отговори
шишо преди 6 години
До 5Избягваш да им даваш път казваш.Като си показваш арогантноста на пътя с какво си по добър от тях.Злобата и омразата убива .Малко по малко те яде отвътре.
5
3
 
12
 
! Отговори
Колега преди 6 години
Ето затова нулева толерантност към тия *** на пътя т.е. избягвам да им давам предимство и максимално се опитвам да не използвам услугите им - нагли, арогантни и мизерници. И съветвам всички да поглеждат табелката с цените преди да се качат особено в тъмната част на денонощието. Има страшно много коли с 1,30 лв. нощна и дневна тарифа!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички бакшиши лъжат, няма честен такъв!
3
1
 
9
 
! Отговори
we преди 6 години
И това не е вярно! Грешно отчитат 10% не от апаратите а от тези които са проверени! А никои не казва колко таксита има регистрирани и колко от тях са проверени!А колко таксита са без необходимите апарати?! Интересно ми е защо когато на някоя пиаца спре автомобил на ДАИ изведнъж всички подават мигач и бягат от поацата?!
2
2
 
14
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Такси от летище София до автогарата.Апарата показва 13,10лв. Учтиво питам колко да платя, като се правя, че не съм видял апарата.Отговорът беше "15лв".
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ССтига беее!