КАТ бди и глобява: Летиш с над 160 км/ч – олекваш с 1200 лева

От началото на годината са свалени над 2000 регистрационни табели
20 май 2017 07:30,
71
КАТ бди и глобява: Летиш с над 160 км/ч – олекваш с 1200 лева
Снимка: архив Булфото

"Мерцедес 220 CDI" хвърчи със 178 км в час по общински път в Сливен. Ограничението в района е 60 км/ч, но шофьорът не го спазва. За щастие, до инцидент не се стига. Нарушителят обаче е заснет от камерите на Пътна полиция и след промените в Закона за движение по пътищата получава рекордна глоба.

Колата е регистрирана на името на 56-годишен мъж. Ако не посочи кой е карал, той ще трябва да плати 1250 лв. 600 от тях са за превишаване на скоростта с над 50 км/ч. За всеки 5 км отгоре допълнително се слагат още 50 лв. Така шофьорът ще трябва да плати още 650 лв. за своеволието си на пътя.

Със същата глоба е одрусан и 60-годишен собственик на "Мерцедес", летял със 175 км/ч в Ловеч. Шофьор в Благоевградско пък бил сниман със 178 км/ч.

Триматата са рекордьори по високи глоби в страната, след като на 21 януари влязоха в сила промените в Закона за движение по пътищата, сочат данните на Пътна полиция, пише "24часа". Имало е и каращи с по-висока скорост, но те са снимани на магистрали, където ограничението на скоростта е 130 км/ч. Затова джигитите са се разминали с по-малки глоби.

Най-големите нарушители са мъже между 35 и 45 години, показват данните на КАТ. Оттам обаче обясняват, че има и много жени, както и по-млади, и по-стари хулигани на пътя.

Скоростта се засича с 24 стационарни и 148 мобилни камери. Има и специална система за средна скорост, сложена в тунела на магистрала "Люлин". Там човек може да с движи с до 80 км/ч. Системата засича и липса на "Гражданска отговорност". Тя работи с камери, сложени на всяка лента на входа и изхода от тунела. Те записват всяка кола, която влиза и излиза.

Чрез математически формули системата смята дали шофьорът е минал по-бързо от минималното време при поддържане на точно 80 км/ч. Засече ли нарушение, автоматично праща запис към сървъра и се издава фиш.

От Пътна полиция планират да изградят още една такава система - в Пловдив. Все още обаче не е избрано точното място. Единственото условие е в участъка, където я инсталират, максималната позволена скорост да е една и съща.

Вече е започната и процедура за купуването на 84 мобилни и 15 стационарни камери. Средствата са намерени с помощта на Междуведомствената комисия. Предстои да се обявят обществените поръчки.

След влизането в сила на промените до 7 май са свалени 2280 регистрационни номера на коли, чиито шофьори карали пияни, дрогирани или без книжка. Най-често спрените автомобили са ауди, пежо и беемве.

1180 души няма да могат да ползват колата си между 6 месеца и 1 година, защото са хванати да карат пияни. Те ще платят и глоби от 500 лв., ако са били с алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила. Финансовата санкция е двойна до 1,2 промила, а за по-голямо количество започва и дело.

На съд отиват и 284-мата, седнали зад волана дрогирани. Разбира се, книжките им, както и на пияните им колеги са отнети.

816 пък са тези, останали без табели, защото са карали колата си, без да имат книжка.

От Пътна полиция обясняват, че има и други хванати да карат пияни, надрусани или без книжка. Те обаче не са били собственици на колите. Затова автомобилите са спрени от движение за 1 месец, както предвижда законът.

Свалянето на табелите е една от най-добрите мерки, смятат пътни полицаи. Според тях не толкова глобата, колкото това, че имаш кола, която не можеш да ползваш, ще дисциплинира нарушителите.

Оказва се, повечето от шофьорите, на които са наложени наказанията, имат и предишни нарушения. Затова от Пътна полиция са доволни, че с новите таблети в патрулките, могат да видят цялото досие на водача.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобата да се смята като условна присъда. Плащаш я и при второ нарушение отиваш на съд. Тогава ще имаме най - примерните водачи. Но, ..трябва закона да е за всички без изключение.
49
0
 
1
 
! Отговори
горд преди 6 години
голяма кола е!
48
0
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Странно нещо:От както има новите промени,тия дето са с по 800 лв. глоби все си карат,тия дето са с едно фишче за 50 им смъкват номерата :) И друго да запитам:миналата година Митьо Дзъркела ,като го гръмнаха ,казаха ,че има 33 (словом тридесет и три) неплатени глоби от КАТ.Имаме ли развитие по случая ,господа КАТ-аджии?
47
0
 
0
 
! Отговори
mitko преди 6 години
kogato bulgarina go udariat v djoba......pomadriava. BravoAma malko e...oste po visoki globi triabva
46
2
 
4
 
! Отговори
роко преди 6 години
да се забрани вноса на коли вдигащи над 140 км/ч
45
0
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
"Чрез математически формули системата смята дали шофьорът е минал по-бързо от минималното време при поддържане на точно 80 км/ч"Формулата е че пътят е равен на скоростта по времето (S=v.t) и се учи в четвърти клас.
44
0
 
0
 
! Отговори
Znaki преди 6 години
Ami za zebri buduvat li?!
43
1
 
9
 
! Отговори
morelini преди 6 години
За българина само такива сериозни наказания...да си гледа колата като паметник...Нито пътищата са в ред,нито колите които са между 15..20 год.И въпреки това той се напъва на пътя като гладен на ср..е.Макар че пак ще има джигити по пътя...което ще рече че първо нещата трябва да узреят в главата на всеки от нас...да се пазим един друг...
42
3
 
8
 
! Отговори
ЗДвП преди 6 години
Ограничението за МПС кат. В на автомагистрала не е 130 км/ч, а 140 км/ч. Или информацията е стара от преди промяната или журналистите пак не са си написали домашното.
41
3
 
13
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Значи който има пари бол може да кара и с 200...плаща и пак кара..В 99% от джигитите имат пари или връзки,бедния мушмурок го е страх да не му сложат даже скоба за неправилно паркир.Това с глобите е да се пълни хазната и нищо общо няма с предотвратяване на бъдещи катастрофи.Ако найстина,се мислеше за хората караш с 200....отнема ти се книжката за 5-6г .Но нали ако отнемеш книжка джигита няма да кара и съответно няма да прави нарушения и глоби и няма и постъпления в хазната който да се откраднат
40
1
 
10
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Тия глоби не се отнасят за депутатите,защото те все бьрзат да не закаснеят с своя електорат.
39
5
 
1
 
! Отговори
Кико BMW M6 преди 6 години
Аз си летим с 200 всеки ден а на джандарите им меткам по една пеесетачка през джама и гассссссс до дупка
38
1
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Ами с тази скорост как ще ги видиш.Черта и точкча.А ако минеш покрай катажий с 480,ти си вече изтребителСкоростта ти изпреварва звука-СУ35
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще карам с колкото си искам.Това си е моя работа.1200 лева -Ще има доста да почакате.Кръв повръщам пари не връщам.Уважение всеки му ,подаръци никумо.
36
0
 
2
 
! Отговори
Furi преди 6 години
Ama za nezakonno parkirvane ne globiavat, tam sa savsem slepi...
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DREME IM NA SAMOUBIICITE XUBAVO GLOBATA 1200 LV A SYBIRAEMOST NULA LEVA NULA I NIKOI NE MU PUKA.
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък карах с 360 и никъде не видях катаджии, най-вероятно съм сънувал, че карам.
33
6
 
8
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Вчера си карах с 280 по магистралата и никъде не видях катаджии.
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За депутати, прокурори, съдии, адвокати, полицаи, пожарникари, свещеници и т.н. (и техните синчета и дочки) - Глобите "двойни"!
31
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За повече от 160 км/ч извън населено място - глоба 49 999 лева! За "повторение" - 99 999 лева, 1 година "пандиз" и отнемане на "книжката" за 3 години!За повече от 80 км/ч в населено място 59 999 лева, 45 дена изправителен труд и отнемане на "книжката" за 1 година!Глобите и наказанията могат да бъдат и пропорционални в зависимост от обема на двигателя - колкото "по-мощно" толкова по-голяма опасност за другите!За пешеходец, който нарушава - от 250 до 500 лв.За велосипедист - от 500 до 1000 л