Розоберът започна, а производители готвят протести

Йотова: Трябва да се направи всичко този сектор да просъществува
27 май 2017 20:12,
13
Розоберът започна, а производители готвят протести
Снимка: Dnes.bg

 

Розопроизводители готвят протести заради рекордно ниската изкупна цена на розовия цвят. Това стана ясно, след като тази сутрин беше даден старт на розобера в розовата долина на Карлово. В момента изкупната цена драстично е паднала от 5 на 3 лева.

"Държавата е нормално да субсидира розопроизводителите, но докога ще ни третира с хората, които гледат само ливади, защото нашето производство изисква сеене, рязане, бране – всичко това е ръчен труд", коментира пред Dnes.bg розопроизводителят от Карлово Георги Андонов.

Ако не бъдат подпомогнати, производителите на розовия цвят са готови на протести.

"Естествено маслопроизводителите като чуха, че ние се готвим за протести, от вчера вдигнаха цената на 3,50, но и това не е достатъчно", смята Андонов.

Според вицепрезидента Илияна Йотова държавата не може да се справи сама и е нужно да се търсят евросредства за подпомагане на българските розопроизводители. "Трябва да се направи всичко възможно този сектор да просъществува, защото това е визитната картичка на България, а ние сме известни с българската роза", заяви вицепрезидентът.

Според нея темата трябва да бъде повдигната по време на председателството на България на Европейския съюз.

"Тогава е времето, в което трябва да се постави въпроса за българската роза и нейното отглеждане и да заеме едно по-сериозно място в програмата за развитие на селските райони", каза още Йотова.

Дъждовното време не изплаши туристите, дошли специално за старта на розобера. Гостите на Розовата долина станаха свидетели на ритуала по коронясване на новата царица на розата – десетокласничката Христиана Караколева, която е и състезателка от националния ни отбор по триатлон.

"Идваме да видим нещо автентично и българско, на други места не може да се види подобно нещо", сподели момиче, научило за събитието от социалните мрежи.

Гости на празника бяха и голяма група туристи от Япония. "В японския град Окаяма, където живях, също имат празник на розата и те са побратимени с Казанлък, от там те знаят много за българската роза", разказа момиче, живяло в развитата страна.

По обед тържествата продължиха в центъра на подбалканския град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това със свободата на пазара е отностително. Ако се следва търсенето би трябвало свободно да се продават наркотици и оръжия. Винаги ще могат да се посочат както положителни, така и отрицателни страни. Същото е и за полимерните опаковки. Накрая излиза, че това което ти се предлага като технологичен прогрес съсипва здравето ти в някаква степен. От друга страна пък, хората живеят много повече благодарение на лекарствата, но и са много по-зависими от тях.
11
0
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Вчера написах същото и в статията за изупните цени на черешите:България е част от най-големия свободен пазар в света - Европейският съюз.Производителите да не се занимават с нашенските терикати, които ги натискат с цените, а да си търсят пазари на запад.Не производителите са зависими от прекупвачите, а обратното!
10
0
 
0
 
! Отговори
Бх преди 6 години
Така е при капитализма.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами Китай гледа огромни площи с рози, нормално е цената да пада!А с дотации само спираш развитието и конкуренцията.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йотова да мине на диета и да се образова.Стига е говорила с клишета от преди 40 години!
7
5
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
пълни глупости че някой ни познавал с розата или киселото мляконавън ни познават че сме бананова република не съвсем ясно къде географскитази йотова от нейни 10 думи 9 са пълна измишлиотина тази е пълен резил в компетентността си
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само това не сме съсипали. Киселото мляко вече е някакъв полимерен продукт, който стои с месеци в хладилника без да вкисне за радост на веригите магазини. България е прекалено малка за да излиза на световния пазар по техните правила. ЕС ни превърна в пълна колония. Просто изкупуваме *** им и няма защита за реалните производители.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3намаляне на бюрокрацията, опростяване на процедурите както и по-чести проверки на прекупвачите е каквото може да направи държавата за начало. И не само при розите, но и в целия секто земеделие.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва за фондовете най-вече важи за вожда ти, той и дпс прибират 2/3поне. *** щото е послушен и щото парите са наши, ( на българите данъкоплатци) ЕС си затваря очите.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - НАД 50% ТОЗИ СЕКТОР Е ОТ РУСКО- болгарски ФИРМИ... НО ЙОТОВА ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА...Това си комунистката знае, това си бае!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е чисто пазарен. Световният пазар на розово масло /най - много Франция, Саудитска Арабия, Китай/ може да поеме определено количество, което не се променя драстично. Както се е случвало и с други продукти през последните години хората се хвърлиха да засаждат рози и да се строят нови розоварни. Естествено е при повишаване на количествата на маслото международната цена да пада , а от там по веригата и до производителя. От горе на това помагаме на държави като Грузия и Афганистан да отглежд
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАД 50% ТОЗИ СЕКТОР Е ОТ РУСКО- болгарски ФИРМИ.НЕЩО КАТО ГОРУБСО. НО ЙОТОВА ТЪРСИ ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА И ЕВРОФОНДОВЕ. - АМИ ТЪРСИ ОТ БОЛШАЯ И САМОЕ МАГУЧАЯ БЕ Е ЙОТОВА.!