Две министерства запретват ръкави за чистотата на морето

Сред най-сериозните нарушения досега - липсата на спасители
8
Две министерства запретват ръкави за чистотата на морето
Снимка: БТА

Мобилни екипи с експерти от Министерството на туризма и подразделенията на екоминистерството ще следят през лятото за чистотата на морската вода и плажовете.

Това обявиха днес край Варна ресорните министри Николина Ангелкова и Нено Димов.

Министърът на екологията Нено Димов посочи, че вече е издал заповед, според която от днес до края на август инспекторите от РИОСВ във Варна и Бургас ще следят всички обекти, които носят риск от замърсяване на морето. В проверките ще участват и експерти от Черноморската басейнова дирекция.

През септември, когато приключи туристическият сезон, ще бъде направена първа копка за разширяването и модернизация на пречиствателната станция в комплекс "Златни пясъци", допълни Димов. По думите му има шанс изпълнението да приключи преди лятото на 2018 г.

Пак след сезона ще започне и работата по станцията в курорта "Св.Св.Константин и Елена", която трябва да осигури отвеждането на отпадните води до пречиствателното съоръжение на Варна.

По Черноморието остава като проблем пречистването на водите от Приморско и Китен, допълни министърът. По думите му там станцията ще бъде модернизирана с пари по настоящата оперативна програма за околната среда, предаде БТА.

През този програмен период приоритет за екоминистерството ще бъде и опазването чистотата на въздуха, допълни Димов. Осигуреният финансов ресурс е 115 милиона лева. Димов допълни, че в близко бъдеще предстои да бъде подписан договор с община Варна, която трябва да обнови програмата си за опазване на въздуха в града.

В отговор на журналистически въпрос министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че сред най-сериозните нарушения, регистрирани при проверките на плажовете по Черноморието, е липсата на достатъчно спасители.

Тя уточни, че на концесионерите и наемателите са направени предписания, неизпълнението на които може да доведе до прекратяване на договорите. Ангелкова допълни, че сериозен проблем е и наличието на временни преместваеми обекти над допустимото. Тя припомни, че разчистването на бараките вече е започнало в "Слънчев бряг", но процесът ще бъде преустановен от 5 юни.

Причината е, че в курорта вече има много туристи и тяхното спокойствие трябва да бъде гарантирано, посочи Ангелкова. По думите й процесът ще бъде възобновен от 1 октомври. Министърът каза още, че аналогични проверки започват и по Северното Черноморие. Те ще се извършват съвместно с община Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.