Новите патрулки без камери – КАТ вади "Опел"-ите

Видеоконтролът ще се осъществява със 148 по-стари автомобила
2 юни 2017 10:00, Петя Славова
19
Новите патрулки без камери – КАТ вади "Опел"-ите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Чисто новите патрулни автомобили, с които се "обзаведе" КАТ, няма да носят мобилни камери за заснемане на нарушители и подобно оборудване въобще не е било планирано, обясни началникът на "Пътна полиция” комисар Бойко Рановски.

През последните дни се развихри скандал, след като стана ясно, че стъклата на новите полицейски коли не позволяват на старите камери да извадят четлив образ.

Още по темата

По думите на Рановски това не е проблем, защото така или иначе пътните полицаи имат на разположение други по-стари автомобили, а в новите има работещи видеонаблюдение с антикорупционна цел.

"Имаме 148 оборудвани автомобила, които са си в действие, всички останали автомобили, които са свързани с контрол на пътя, са със система за видеозаснемане на дейността на пътния полицай", коментира той пред bTV.

Шефът на "Пътна полиция" обясни, че колите, които в момента снимат нарушители, са купувани през 2007 г., 2008 г. и 2012 г.

Предстои и покупка на 84 преносими камери, които ще могат да работят във всички метеорологични условия и няма да са зависими от техническото състояние на автомобила, към който са зачислени.

Рановски обясни, че сегашните устройства няма как просто да бъдат преместени от един модел кола на друга – необходима е намесата на специалисти и сертификация от Българския институт по метрология.

Той беше категоричен, че видеоконтролът не трябва да се обявява с предупредителни табели: "Най-голям спад на жертвите имаше при въвеждането на мобилните камери, когато нямаше изискване за такъв знак".

По думите му с помощта на монтираните в новите патрулки принтери, ще се повиши значително събираемостта на електронните фишове от камерите.

"Съгласно закона, глобите с електронен фиш, се изпращат по пощата. 50% обаче се връщат с обратна разписка, защото човекът не е намерен и следва дълга процедура", обясни той.

Сега при спиране на човек с е-фиш, той ще го получи от пътния полицай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ КОЛИ С JPS И ВСИЧКИ КАТАДЖИИ В ПЕНСИЯ. КАЗАХ.
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха дошли на власт камуняките нямаше ни камери, ни коли да има!
15
3
 
6
 
! Отговори
Хубава преди 6 години
Хубава работа но българска. Както винаги някой някъде не си е свършил работата. О, да не се окаже че са платили за камери но не се знае какво е станало. Няма друг такъв народ, ставаме по зле и от Сомалия.
14
1
 
1
 
! Отговори
Sos преди 6 години
Goranov, oste ne si informiral kolko leva sabra ot globi 2016 godina.
13
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Поредните назначени некадърници..... Сега кой ще плати сметката... !?!?
12
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Абе стигас тия знаци и махането им. Нищо няма да се реши като махнеш знака. Джигитите си имат навигации, които предипреждават за камери. С махенето на тоя знак ще намаже глоба чичо Иван с 20 годишното опелче, които кара с 100 вместо 80.
11
2
 
7
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ПОНЕЖЕ ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ СА СИЛНО КОРУМПИРАНИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НОВИ АВТОМОБИЛИ, А И ТРЯБВА ДА ИМ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ ТЪЙ КАТО ЗНАЕМ КАК ТЕ СИ ДОКАРВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО.
10
2
 
13
 
! Отговори
КАТ е вреден преди 6 години
Най-добре е КАТ да се закрие като структура особено вредна за безопасността на движението. Така хем ще намалеят нарушенията и катастрофите, хем няма да плащаме заплати на рекетьори по пътищата.
9
1
 
11
 
! Отговори
ми като преди 6 години
Не е било предвидено, що ги бехте накичили с камери?Или сега решихте да не го предвиждате?Жалко оправдание
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7И да стана като теб ли? Служил глупенндер с голямо самочувствие и никакво покритие. Ако Турция утре нападне с ВВС има около 200 изтребителя , какво ще предприемеш ? Нищо нали ? Защото си просто едно глупаво момче , което са го правили крив . Война не се води със сила , а с акъл. Явно малко си чел в казармата.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да си купят нови камери, сега милиционерите ще поискат 20 пъти повече пари за нови коли, за да си закачат старите камери на тях.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На опелите сега трябва само катапултиращи седалки да се монтират за да могат катаджиите с "манекенски" мерки да изскачат по-бързо
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същия начин да купим и 20 самолета ...вместо да ми говорят за скъпи и без мислени казарми. След 3-4 Години може да имаме 100 броя Ф16 ... И ще се охладят мераците на някой държави около нас.
4
9
 
11
 
! Отговори
Моя милист преди 6 години
Всяко заснемане на гражданин на Република България без неговото знание е Незаконно по Конституцив и не носи правни последици. Ерго тъпите полицайчета е хубаво малко да се образоват и правно .
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На опелите нищо им няма! За 5 хиляди на бройка всяка Астра може да се реставрира - окачване, двигател, спирачки! А сега десетки хиляди на бройка бяха хвърлени за тея корейски бангии!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без камери, защото не фокусират през наклона на предното стъкло. Ама кой да мисли...
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ГЕРБ корупцията продължава вече трети мандат.Случаят с патрулките и камъните просто е поредният прецеднт по темата.