За лятото: Нова схема на обектите в Лозенец

В Слънчев бряг вече са премахнати над 180 незаконни обекта
3
За лятото: Нова схема на обектите в Лозенец
Нено Димов и Николина Ангелкова на проверка. Снимка: БТА

Проверките как се изпълняват договорите за концесии и наем на морските плажове ще продължат активно през целия сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението й в Лозенец за съвместна проверка с екоминистър Нено Димов на дейността на местната пречиствателна станция за отпадни води.

Още по темата

 
Министър Ангелкова припомни, че няма да се изгражда заведение на скалите над плажа в селото, за което наскоро алармираха местни жители.

Проверката на Министерството на туризма показа, че ситуацията на място се разминава с първоначалната схема за преместваемите обекти, предоставена от наемателя, и затова тя ще бъде отменена, съобщиха от ведомството. Необходимо е да се извърши ново заснемане на терена, за да бъде променена кадастралната карта, стана ясно от думите на министъра на туризма.

Двамата министри заявиха, че мобилни екипи с експерти от двете институции ще следят за чистота на ивиците и морската вода през цялото лято, като инспекциите ще са внезапни и по сигнали.

Ангелкова и Димов направиха съвместна проверка за работата на пречиствателната станция за отпадъчни води и в Созопол.

Градът е сред най-предпочитаните курорти по Южното Черноморие и през лятото значително увеличава гостите си, затова е много важно да се съблюдават хигиенните изисквания и нормите за здравословен отдих, подчерта Ангелкова.

Министърът прогнозира успешен летен сезон и очакван ръст на туристите в страната между 7 и 10 на сто. Сред най-атрактивните морски и културно-исторически дестинации е именно община Созопол, която през последните години не само чувствително диверсифицира туристическия си продукт, но и на практика разшири активния летен сезон, с което привлича още повече посетители, каза тя.

През миналата година в област Бургас са пренощували близо 1 600 000 души, което спрямо 2015 година е ръст 18,5%. Реализираните нощувки в местата за настаняване са над 9 милиона (ръст близо 22%), като приходите от тях са над 444 милиона лева, а увеличението е близо 23 на сто. Важен принос за тези резултати има и община Созопол, акцентира министър Ангелкова.

Тя информира, че предстои разговор с новия наемател на морски плаж "Бургас-север", за да бъде ообсъдена възможността за намаляване цените на плажните принадлежности през това лято.

Министър Ангелкова посочи, че с кмета на Община Несебър вече са се договорили дейностите по премахване на незаконните обекти в курорта "Слънчев бряг". Те ще бъдат преустановени на 5 юни и ще стартират отново след приключване на активния летен сезон на 1 октомври.

По думите й премахнатите незаконни обекти от Община Несебър в курортния комплекс са вече 185, а площта на разрушените преместваеми обекти на морски плаж "Слънчев бряг-север" надхвърля 1 600 кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
До "ох боли&quo преди 6 години
Никога не е късно да се научиш да пишеш правилно на Български език. С усилия и желания се постига.
2
0
 
3
 
! Отговори
Не боли преди 6 години
Това е български еко туризъм
1
4
 
1
 
! Отговори
Oh bolii преди 6 години
Camping Gradina i camping Kavacite nemat prechistvatelna stancia....vsichkoto ako pravo v moreto...Prez 2016 godina 120 000 turisti se iz akali iz pikali v moreto i vodata im ot shampoana i veroto pak tam...oh jabi, oh mo