Чинията на "Бузлуджа" – проекти, филми и пълна разруха

Няколко идеи за възстановяването й е имало през годините
19 юни 2017 15:15, Красимир Ангелов
72

Снимка: Reuters

Няколко проекта за възстановяването на паметника "Бузлуджа" е имало през годините, припомня „Труд“ по повод изразената готовност от страна на БСП за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на имота, която поиска преди ден лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Един от тях е дело на младата архитектка Дора Иванова, която лансира пред автора на композицията арх. Георги Стоилов и пред археолога проф. Николай Овчаров идеята си домът-паметник да се превърне в монумент на националната историческа памет и в него да намерят място всеки период от нашата история - античен период, Средновековие, Османско робство, социализъм и настояще.

Още по темата

Друга възможност е запазването на монумента и като музей на комунизма, мултифункционална зала, хотел или ресторант. Това се случи преди около две години, но оттогава нищо не е направено.

Изчисленията сочеха, че за санирането на сградата ще трябват поне 2,5 милиона лева. Имаше идея и за виртуална 3D разходка из  руините на комплекса, също дело на млади ентусиасти. В деня, в който новият президент на България Румен Радев стъпи в длъжност, CNN излъчи специален филм за комунистическия паметник, припомня изданието.

През 2011 година премиерът Бойко Борисов подписва решение на Министерския съвет, с което одържавеният през 1992 година монумент се връща безвъзмездно на столетницата. За да се изпълни тази задача е упълномощен областният управител на Стара Загора да финализира сделката. Това обаче не се случва.

Паметникът продължава да се руши и сега, но същевременно влезе като снимачен фон на американския екшън "Механикът: Възкресение" с Джесика Алба и Джейсън Стейтъм. И макар и да тъне в разруха, паметникът попада на два пъти в престижната глобална класация за "Най-красивите изоставени места по света". Веднъж му е отредено 25-о място, а през 2013 година е обявен дори за номер 1.

Решението за строежа на чинията е взето през март 1971 година, а строежът му започва 3 години по-късно и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв.  Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с размери 6,50/12 м. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 художествени композиции, дело на известни български и чужди творци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: бсппаметникБузлуджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добре паметник на комунизма. Едно заведение, дето чакаш намръщения сервитьор да ти донесе 40 мин. по-късно студените кебапчета с топла бира. Балкантурист.А сега сериозно - в момента правят най-добре - оставят го да се саморазруши. Времето и природата ще се справят сами. Това не е паметник, а място за поклонение на бандитската организация. Като такова не е нужно, само вреди.
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро се приеха промени в закона, според които всички комунистически символи на обществени места трябва да бъдат премахнати. Законът трябва да се спази и преди да им връщат каквото и да било трябва да се заличи гнусната петолъчка.
24
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 години
От това може да стане чудесен комунистически *** - при това - Голям !!!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това комунистическо "творение" трябва да се премахне. Това е български връх и той не е на комунистическата партия , а на българите.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правете го музей на комунизма.Всички западняци ще плащат пари за да ходят там.Едно ресторантче по комунистически...абе има хляб в това
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам и язовир Копринка да им дадат. Да си построят едни трамплин над най-дълбокото и да скачат другарите по време на сборището си :)
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21За чинията не знам, но защо трябваше са се съсипят толкова много заводи и производствами така е - дето минат *** трева не никне
19
1
 
6
 
! Отговори
snaky преди 6 години
До АнонименЕ как защо? За да може другарите от комунисти да се превърнат в капиталисти. Само че като си бездарен, няма как да стане. Резултатът го виждаме
18
4
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Тези, които ограбиха и съсипаха всичко са вашите партийни фюрери!Те "оглозгаха" всичко и продадоха допотопните соц. предприятия за скрап!Ако това не си го проумял за четвърт век, значи си или пристрастен или много про.ст!
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За чинията не знам, но защо трябваше са се съсипят толкова много заводи и производства, та това е трудът да милиони българи.
16
2
 
18
 
! Отговори
ец преди 6 години
адмирирам идеятаБКП, БСП и други леваци да си я възстановят с пари от членския внос и ленински съботници. А после да си правят там кюфтетено-бирените марксистки пленумиЧестито другари и другарки
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да се качват всички комунисти на летящата чиния и да отлитат с нея в далечния космос.....
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дайте им го - поне няма да oсират полянките наоколо по време на сборището си.
13
6
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
Razruhata e povsemestna!
12
4
 
12
 
! Отговори
Ванчиту преди 6 години
До Анонимката номер12-Не съм другар, ако вникнеш в думите ми ще разбереш. Не защитавам никого. Просто казвам, че сме про-сти като гъбено семе и си унищожаваме историята.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се възстанови в оригинален вид. Мозайките може да се заменят с пана от снимки на оригиналните мозайки за по-евтино. След това да се възстановят, ако има средства.
10
8
 
5
 
! Отговори
Дедо Пенчу преди 6 години
Мчи на мени туй повечи ми мяса на тиган бре!
9
4
 
8
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 6 години
До до 9 Това са реални данни от мрежата ,а *** да мълчат!
8
12
 
17
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
1980г. България беше абсолютно фалирала,срината икономика до основи и беше на системи поддържана жива от Съветския съюз, така че тия глупости си ги говори в клуб на пенсионера пред блока с другите изкуфели комунисти
7
15
 
15
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 6 години
Ще кажа само на психо-десните ,че през 1980 година България е била два пъти по богата и развита от Южна Корея,а за паметника дори Епъл строи подобна сграда ,така че по добре замълчете!