Само 15% до урните за "Бедечка". Какво следва?

Едва 22 хил. избиратели от над 140 хиляди са гласували
19 юни 2017 09:15, Боряна Павлова
35

1756 гледания   |  Още видео

Гласуването за парк "Бедечка" в Стара Загора се провали. Изключително ниска избирателна активност на референдума, малко над 15%, според Общинската избирателна комисия. До урните са отишли над 22 хил. гласоподаватели от над 140 хил. старозагорци.

Отговорите "Да" преобладават, над 18 хил. жители на града са дали този отговор, а малко над 3 хил. са гласували с "Не". За да бъде валидно допитването избирателната активност трябваше да бъде 40%.

Още по темата

Отговорът "Да" означава, че Общината трябва да заплати обезщетения на собствениците на частни имоти в парка, сума, която е приблизително 30 млн. лева и местността да се запази в сегашния си вид. Повече отговори "Не" щяха да означават никакво изплащане на тези обезщетения и изграждане на жилищен квартал в местността.

Репортер на Bulgaria ON AIR трябваше да се срещне с представители на двете страни по казуса в Стара Загора, но малко преди живата връзка собственици на частни имоти в местността "Бедечка" са отказали своето участие.

Те са заявили, че "не приемат за "чиста монета" резултатите от референдума, както и че прекалено много са били спекулациите да се гласува в посока "Да".

Първан Симеонов, активист от неформалното сдружение "Защитете Бедечка" застана пред камерата и каза, че изборният резултат е красноречив и е огромна победа за парка.

"Въпросът беше зададен така, сякаш някакъв парк тепърва ще се изгражда. "Бедечка" си е тук с нейните 400 декара зелена площ. Информацията от общината беше трагична, защото се говореше така, сякаш запазването на парка ще струва скъпо, а изграждането на инфраструктура-безплатно", твърди Първанов пред Bulgaria ON AIR.

От Общината в Стара Загора обещаха решение на казуса до седмица. Деян Иванов, секретар във ведомството заяви пред репортер на телевизията, че няма да има противопоставяне на тезите за парк "Бедечка" и интересите на никоя от страните няма да бъдат нарушени.

"Ще има парк, собствениците ще бъдат обезщетени и този казус ще бъде решен веднъж завинаги!" - категоричен бе Иванов пред Bulgaria ON AIR.


35
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Мънго Джери преди 1 седмица
Следва естествено изсичане и застрояване ! После там да не се правят че не са разбрали!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те за това им казват заралии, а не старозагорци, щото са рая, а не граждани...
29
0
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 1 седмица
Гочета Увалийци и Мошенници налазиха форума!
28
4
 
6
 
! Отговори
кико преди 1 седмица
До Анонимен

Ако някой се разрови в живота на тези активисти, ще види доста потресаващи неща. Поне 4-ма от тях са изявени наркомани и безработни. Интересно как преживяват и от къде идват приходите им за кампанията/?? Много въпроси с неясен отговор
27
3
 
4
 
! Отговори
кико преди 1 седмица
Гледам и се смея на този пингвин Първанчо :) Няма никаква победа при толкова слаб вот и нелигитимен вече референдум. Поне не се излагай пред камерите и вземи си признай колко пари се опита да изнудиш от собствениците за да спреш кампанията в защита на парка.
26
2
 
2
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 1 седмица
Какво правим сега ??? До вчера беше ясно, че трябва да има 40% или 60 000 гласа избирателна активност, за да се признае референдума. Това означава, че собствениците на имоти могат от днес имат право на строеж. Обаче има едно голямо "НЕ" от страна на г-н Тодоров, който се изказа точно обратното в последния момент и излъга по-най долния начин хиляди хора.Сега апелирам за публично извинение от негова страна, поради взетата ясна позиция към залените защитници и също така неговата оставка.
25
1
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 1 седмица
После пак кажете, че политиците са виновни за всичко... Не са виновни те, а хората! След като имаш възможност да си дадеш мнението по даден въпрос и ти не отидеш да кажеш да или не, значи ти е все тая! За всичко сме така! И по избори и по референдуми... То на събрание в блока където живеят не идват да видят какво става, какво остава за допитване от държавата... Ганьо си е виновен за всичко!
24
4
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 1 седмица
Напротив зелените фанатици са модерна секта и тази *** ще отмине, а разумни хора винаги ще има, те са двигателя на прогреса, без тях ти още щеше да тичаш гола в гората гонена от вълците. Разума накрая винаги печели, въпроса е дали това ще се случи преди или след катастрофата.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Павел

Павелчо виждаш ми просто момче, така че ти обясня - тези които не са гласували на този референдум, практически са казали НЕ, защото така той става невалиден.
22
2
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 1 седмица
Аз фетиш към бетон нямам, нито съм фанатик, защото ползвам разума си, а не вярвам сляпо в простотиите излезли от устите на зелени шамани. За мен е важното хора да имат възможности да реализарат свободно идеите си, за да има непрестанно развитие на обществото! Ти като искаш парк, купуваш парцелите там и правиш какво прецениш с него. Правото на собственост е основно човешко право и ако посегнеш на него става много лошо за всички.
21
7
 
6
 
! Отговори
Павел преди 1 седмица
Истинските старозагорци си казаха думата. Категорично ДА на парк Бедечка. Другите да замълчат, защото вчера дремуцаха цял ден
20
4
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 1 седмица
Не точно. Зелените показват това, което им е удобно. Никога не са били обективни и безпристрастни. Цялата им работа е да падат пари. Европата мило и драго дава пари на такива организации за щяло и не щяло, както и други нпо. Е вярно, симулират понякога някаква работа, но то е за пред хората - да оправдаят огромните суми, които получават. Иначе, хубаво е парка да си остане парк в Стара Загора.
19
4
 
5
 
! Отговори
Do 19 преди 1 седмица
Ти като си от фанатиците на бетона, недей да мислиш, че другите са такива. Поразходи се по света, за да видиш, че фанатиците като теб, ставате все по-малко и хората по света си искат зеленината, а не бетона.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Башка Луд

Точно зелените фанатици сте тези които спират икономическото развитие на цели региони и ги обричат на бавна смърт. Хората не са горски обитатели, те се нуждаят от дом, работа, инфраструктура и възможност за развитие, а вие всячески им пречите да осъществуват стремежите и мечтите си, вие сте едни социопати и нищо повече. Явно не си разбрал, но комунизма вече го няма, не водим вече война с лошите капиталисти, защото познай, това са най-голямата възможна глупост.
17
5
 
8
 
! Отговори
заралия преди 1 седмица
80% от гласувалите са за парка. Какво повече има да говорим. Кметът Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с мнението на активните старозагорци, каквато и да е активността. Хората на които им пука за Стара Загора ясно казаха какво мисля.
16
5
 
8
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 седмица
Напротив, зелените са тези, които показват своеволията и наглите кражби в парковете и горите!
Зелените са тези, които показват бетоновите щения на шепа "предприемчиви" крадци по морето!
Лошото е, че овчедушиено взема връх и това определя бъдещето на децата ни!
15
5
 
8
 
! Отговори
НИЕ преди 1 седмица
Какво обезщетяване !?На алчните собственици-нито лев,нито квадратен метър!Те са обезщетени веднъж през 1961/62 години!Колко пъти ще им плаща Живко и с чии пари?Питал ли ни е да си дадем парите или общински имоти?Не!Точка!
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За пореден път се видя, че зелените човечета са малко групичка кресливи фанатици, на които не трябва да се обръща внимание.
13
3
 
3
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 седмица
Не сме народ, не сме народ, а ***,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...
Не сме народ!
12
3
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 1 седмица
Точно комунистите гладуваха под строй, точно комунисти отнемаха силово собствеността на хора, точно комунистите вярваха в утопии, така че зелена тикво комунистите сте вие!