За загиналия пилот на "Пантер" – събират пари за паметник

Освен това Георги Анастасов бе повишен посмъртно в "майор"
26
За загиналия пилот на "Пантер" – събират пари за паметник
Снимка: Министерство на отбраната

Колегите на загиналия пилот на "Пантер" Георги Анастасов са решили да дарят лични средства, за да му издигнат бюст-паметник до една година, съобщава "Труд".

Още по темата

Анастасов бе командир на вертолет "Пантер", който падна и се разби в морето на 9 юни т.г. по време на тактическо учение "Черно море-2017" при маневра след артилерийска стрелба по надводна цел.

Колегите на загиналия – капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов се спасиха, благодарение на самоотвержените действия на техния командир.

След изпълнението на бойната задача, отлитайки, вертолетът ударил с витлото си предната мачта на фрегатата "Дръзки" и отрязал от нея около 20 сантиметра. Машината се отправила към брега, но загубила устойчивост.

Командирът преценил, че няма да успеят да стигнат до базата и се е опитал да се върне, за да приводни вертолета по близо до бойния кораб, за да спаси екипажа.

Освен това, когато "Пантер" ударил мачтата, той успял да изведе вертолета от критичното състояние, за да не падне върху фрегатата. Така спасил живота и на нейния екипаж от близо 130 души.

Заради тези действия Георги Анастасов бе повишен посмъртно в чин "майор", а неговите колеги решиха да му издигнат паметник.

Военното министерство все още не се е ангажирало с реализация на идеята. Армейските моряци очакват обаче да я подкрепи. Казусът има и чисто административна страна, тъй като за издигане на паметник е необходимо съгласуване и разрешение и от други институции.


26
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
с болка преди 6 дни
на сърцето за загубата на военен пилот и хеликоптер ще кажа следното:не са некадърни/напротив/,но много често преиграват.живея близо до база "Чайка".прелитаха над квартала на опасно ниска височина със немалка скорост,движейки се непосредствено един зад друг.сина ми,ловейки риба на канала също ги е виждал на малка височина явно умишлено да правят балтанка,както казват руснаците.сега е пълна тишина след инцидента.но хел-р Ми от същата база падна в морето,загребвайкки с винта вода и преди 89г.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ТИКВЕНИКА&И КОМАНДА ДЕТО СЕ НАДУВАТ С ТИЯ ЩАЙГИ (50)МИЛИОНА ТЕ ДА МУ НАПРАВЯТ МАВЗОЛЕЙ (ТЯХНАТА МАМА МАЛОУМНА) А НЕ КОЛЕГИТЕ МУ
24
1
 
0
 
! Отговори
!? преди 6 дни
Нормално до 40-те дни не се слага паметник на гроба и чак и пари да се събират...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Преди няколко дни имаше интервю с командира на Дръзки.И той и заместника му казаха,че вертолетът е ударил с перката носа на кораба!
Кое е вярното?
22
3
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 6 дни
Поредната глупост made in Bulgaristan. Този народ съвсем е изперкал.
21
2
 
1
 
! Отговори
валери преди 6 дни
А от КАКВО е загинал пилота , като се замисли човек , то и без висше военно образование ще разбере , че май е бил прострелян !!!!!!
20
3
 
10
 
! Отговори
Борис преди 6 дни
Паметник на глупостта, самонадеяността, въздушното хулиганство и неспазване на препоръчителните указания за безопасност! Този пилот аз бих го сравнил със "джигитите" по пътищата които брутално нарушават правилата за движение, предизвикват и катастрофи с материални щети и невинни жертви... Това е истината! А сега правете паметника!
19
2
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 дни
Подобни инициативи обикновено идват от виновно гузни хора.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Богата държава сме. Харчат се милиарди за изхвърлена от употреба техника която взема човешки жертви.
17
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 6 дни
Защо ? Да не е чисто нов купен от завода ? И тогава също може да даде дефект. То натовската техника нестава за нищо реално а само за изложение.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Айде най-накрая се уточнете дали е Анастасов или Атанасов.
През ден му сменявате името. Не че вече има значение де ...
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Паметници се правят на героите, а не на некадърниците.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И какъв точно подвиг е извършило това момче ?
Бог да го прости че е загинал млад, но все пак паметник ... струва ми се прекалено.
Лично мнение.
13
4
 
3
 
! Отговори
:) :) преди 6 дни
до 10
втира употреба ти е мозъка бе пич, стига бла бла глупости..
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоя " пантер" не беше ли купен по времето на Ненчев ?
11
2
 
12
 
! Отговори
комисионните преди 6 дни
Този, който е закупил хеликоптера Пантер, той да финансира паметника. От комисионните. Защото този Пантер не става за нищо!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Драскате тук без да знаете причината за катастрифата с вертолета която никога няма да излезе наяве. Сигурен съм 100% , че пилота не е направил грелка а техниката е втора употреба. С такава скапана техника купена за милиони само за да прибере някой огромна комисионна ще стават още много катастрофи с жертви
9
4
 
14
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 дни
Не мога да разбера с какво е заслужил ТОЯ,освен че е некъдърен пилот и можеше да убие някой цивилен,с толкова превъзнасяния!?!Герои ли ви трябват?Наемниците не са герои,те са потенциални убийци!И стига вече с ТОЯ!Вчера един падма от скелвто като санирал,него кво?!Майстор зидар ли посмъртно и немска мистрия!!!И не ме трийте пак,изказвам си мнението!!!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От кога правят паметници на хора помляли 20 милиона лева?
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Направо да го канонизират за светец ко се занимават на дребно.