Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей

Паметникът можел да се самоиздържа, ако бъде укрепен
Обновена: 26 юни 2017 19:16 | 26 юни 2017 19:15, Веселина Йорданова
102
Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей
Снимка: архив, БулФото

Над 50% от българите искат Бузлуджа да стане съвременен музей на българската история. Само 15 на сто са изявили желанието си паметникът да е на БСП.

Още по темата
Около 5 на сто смятат, че той трябва да бъде взривен като мавзолея на Георги Димитров.

Данните са от проучване, представено на дискусия, организирана от кмета на Казанлък Галина Стоянова. В нея участваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, общински съветници, общественици, предаде БТА.

Младата архитектка Дора Иванова, която стана известна с проекта си за Бузлуджа, заяви, че паметникът е на световно архитектурно ниво, но вече трябва да се действа много бързо, защото той продължава да се руши.

Експерти от чужбина са извършили безвъзмездно 3D-заснемане във вътрешността на сградата, което показва, че бетонната конструкция може да бъде използвана, но мозаечните панели, чиято площ е над 1000 кв. м, няма да издържат още дълго.

Арх. Иванова също изрази мнение, че паметникът може да се самоиздържа, ако бъде укрепен.

Според областния управител на Стара Загора Гергана Микова Бузлуджа трябва да се превърне в паметник на народната памет, защото е построен със средствата на целия народ.

Моето категорично мнение е, че паметникът Бузлуджа трябва да спре да разделя нацията. Той е част от НПМ "Шипка-Бузлуджа". На Шипка всяка година се стичат стотици хиляди хора, обединени от любовта си към България, а Бузлуджа продължава да предизвиква крайно противопоставяне", заяви Микова на дискусията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
По-добра услуга ще си направя,ако уцеля тебе.
73
2
 
1
 
! Отговори
До Божил преди 6 години
Божиле, направи си услуга и се гръмни.
72
2
 
1
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Направете го музей на червените престъпления: снимки на избити от комунистите невинни хора,оръжия с които са избивани (кирки,камъни,въжета,колове,ножове и т.н.),снимки на червените концлагери и различни други материални свидетелства за престъпната дейност на червения режим включително "Боновите книжки",с които направиха втория след 1989 г. масов обир на народа ни.
71
1
 
2
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
Миков,знаем те и ти си гледай чашката и не давай акъл да ни побратимяваш с тези,,,които клаха народа както турците,, и сега разсипаха България под носа на такива като теб!
70
0
 
1
 
! Отговори
ХАДЖИ ГЕНЧО преди 6 години
До Анонимен 88 А какво ще кажеш да сложим до звездата фашисткия пречупен кръст и нацисткия орел- те дълго се вяха в Казанлък,Габрово тогавя!
69
0
 
1
 
! Отговори
void преди 6 години
България има прекрасна природа. Планините ни са величествени и изпълнени с история. За жалост обаче на един от красивите върхове се издига гротескна бетонна структура в пълен контраст със заобикалящата гледка. Все едно някой се е изс.р.ал на красотите в планината... И сега този някой си иска правата върху творението (или следвайки алегорията - гом.н.ото) за да го показва на хората от цял свят: "Вижте - това го изваяхме /изс.р.ахме ние, и не Мексико ами България го плати".
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.47 Българските фашисти са най-опитни в рязането на глави.вБъдещия музей да има отдел за снимките на главорезите фашисти с ,,трофеите,, пред тях-отрязаните глави на народни синове. Няма милост за тези и техните наследници!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига да премахнат звездата, да го ползват за каквото искат.Не бива символа на комунистите да е издигнат над България.
66
0
 
0
 
! Отговори
Държава преди 6 години
До НовКаква партия, какъв комунизъм. Младите не се интересуват и не познават тази част от историята. Чинията е държавна, демек на народа, ако се направи нещо ще постъпват пари в националната хазна, не в БСП, БКП, КГБ или други...
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи тогава къде ще живееш? Повечето, които искат да събарят не са построили нищо и няма да направят нищо през целия си живот, отвен да търкат билетчета и псуват политиците.
64
2
 
3
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Не музей а мавзолей трябва да бъде чинията. Там се е родила партията и там да бъде закопана.И як саркофаг като в Чернобил, да не се разнася вонята.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До номер2Заради такива акъли винаги се връщаме на изходна позиция. Нека да се направи музей, там гледката и природата са прекрасни, ще се привлекат туристи. Много е лесно да се събори, а кой ще строи, ти ли? Поляците събориха ли лагерите на Хитлер или ги оставиха, за да запзнават поколенията с историята и да предотвратят повтарянето на този епизоод.
62
2
 
4
 
! Отговори
Бокова-жалка преди 6 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSA - Единственото което трябва да се гръмне е парламента.Не всичкия! Само лявата половина трябва! За да се оправи страната!
60
4
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
Това е паметник на една тоталитарна партия ,служеща на руските имперски интереси ,която донесе огромни беди на българския народ и почти го изличи от лицето на земята. Паметникът може да е хубав архитектурно и художествено , но е построен в името на една античовешка идея с парите на угнетените българи.
59
6
 
3
 
! Отговори
номер2 преди 6 години
БУТАЙТЕ ГО ТОЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ***! КАКВА ИСТОРИЯ! ДА СЕ НАПРАВИ ЕДИН МУЗЕЙ "СТРОЕЖИ И ПАМЕТНИЦИ ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО РОБСТВО", ДА СЕ СЛОЖИ СНИМКИ ОТ БУЗЛУДЖА, ОТ АЛЬОША, ОТ ***...ВСИЧКО СВЪРЗАНО С КОМУНИЗМА ДА СЕ УНИЩОЖИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ТИЯ, С КНИЖКИ НА БКП!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, това трябва да си остане космическа станция за кацане на извънземни - център по комунистически стратегии за вселената.
57
0
 
1
 
! Отговори
dimitar lenkov преди 6 години
RUSHI SE?DA SE VZRIVI ? ZNACHI PO-GOL{MA CHAST OT BULGARIA I V T OVA<V KOETOSEGA JIVEIAT MILIONI ? Le-l3e...
56
6
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаа...КЕФ преди 6 години
ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ОТ КОМУНИСТИТЕ ...НЕМА ЖИВОТ !!!УМИРА , НАЙ-БЕЗСЛАВНО И ...НАПРАВО НА БУНИЩЕТО!!!ТАКА ОТ 30-г.БАВНО НО СИГУРНО ,ЗАГИВАТ--ВСИЧКИ "ВЕЛИКИ ЧЕРВЕНИ ПРОСТОТИЙ".. И ТЪПИЗМИ!!..и СЛАВА НА БОГУ....!!!!!!!!
55
4
 
5
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
Комшиите от изворче правят пари, а нашите живеещи-само-в-съвремието, но завинаги задръ*стеняци ще рушели и гърмели! Като мавзолея. Не можеш да си гръмнеш миналото, поне издой от туристите каквото и колкото може - те нали не знаят какво е то соц.