Посланикът на Русия у нас: Двата народа ще бъдат заедно!

"Москва зачита избора на България да е част от ЕС и НАТО"
27 юни 2017 21:36, Елка Василева
244
Посланикът на Русия у нас: Двата народа ще бъдат заедно!
Снимка: БТА

Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред монументите на руските войници в Свищов продължават да се носят цветя. Това каза в празничното си слово по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, цитиран от "Фокус".

Именно този жест на признателност е вярната гаранция, че двата народа винаги ще бъдат заедно, добави посланикът.

Анатолий Макаров припомни, че точно в Свищов преди 140 години започва победното шествие на руските войски и българските опълченци.

"Тъкмо тук става окончателно ясно, че на османското иго идва краят. Историята показа, че всяка форма на подтисничество впоследствие се обръща против самия подтисник. Затова не може да се забравя и днес, когато отделни страни смятат, че могат да натрапват на другите собствените си модели и правила, когато под формата на т. нар. помощ се унищожават традициите и устоите, изкоренява се правото на всяка държава да притежава и отстоява своите национални интереси", заяви Макаров.

Той увери, че Русия винаги е изхождала от това, че междудържавните отношения трябва да се градят в равноправие и взаимно уважение.

"С България ни свързва общото минало. Дори думата „памет“ в нашите езици звучи еднакво, но това не означава, че и днес ние живеем само с паметта", посочи Макаров.

Той допълни, че Русия зачита свободния избор на България да бъде част от Европейския съюз и НАТО, но и желае да се развиват взаимоизгодните отношения между двете държави. По думите му за това има всички предпоставки и възможности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
5
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
Именно затова руско-турската война от 1877-1878 г. е толкова популярна в Русия, затова хиляди руски доброволци участват в нея, защото тази война има ОСВОБОДИТЕЛЕ ХАРАКТЕР. А това показва и резултатът. Когато фактите говорят и Боговете мълчат. Въобще кой си ти, че да плюеш по българската история? Кой!? Чети по-малко бюлетините на чичко Ш0р0ш и да знаеш, че НЕБЛАГОДАРНОСТТА е грях!
178
1
 
5
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
.... А хилядите руски доброволци? А паметникът на руския император Александър II в центъра на столицата на България? Погледни какво пише на него. Не, не са го сложили комунистите,както ти си мислиш.Лично известния "русофил" цар Фердинанд го е открил в началото на 20 век.Руската империя ясно си поставя целта да даде държавност на българите,а дали е искала да стигне до Цариград или Кайро,нас българите това не ни интересува.Важното е,че българските национални интереси са съвпаднали с руските тогава
177
0
 
5
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
До Анономен 152Така ли? Виж ти! Тръгват за Истанбул, столицата на Османската империя, а междудругото, ей така - "от тях да мине", Освобождават българите от петвековноно иго. Значи, всъщност не са искали да ни освободят, обаче въпреки това го правят? "Много исках, обаче нямах желание" )) Всъщност военно-политическия кръг в Руската имп. още преди да тръгнат за някъде изпълнява р-ето на Цариградската к-я, че "българите трябва имат автономия", сиреч държава! А хилядите руски доброволци?....
176
0
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
'Заедно' трудно ще стане,защото сме много пред тях/ по показател _език_ - 1000 години!/. Но ние не пречим на никого да се учи от нас. Дадохме им писменост, религия ... И сме най- старата евеопейска държава с името си,докато те за 100 г десет пъти сменяват своето. Няма как "заедно" - с много обиколки водим, но да питат,да учат, да искат да ги просвщаваме ... Ние сме благоеоден народ - ще се отзовем.
175
0
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Да- ние ще носим цветя на нашите братя и занапред понеже сме им дълбоко признателни за жертвата,която направиха заради нас,но не искаме руско-съветските власти да третират България като трето качество държава,а нашите интереси да ги зачита колкото интересите на коледното прасе!
174
6
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към заедно:Отношение на пренебрежение, неприязън, нетърпимост! Такава градация. И понеже те няма да схванат, направо да минем на ' нетърпимост'. Средата тук към тях да бъде среда на нетърпимост. Да си ходят във *великата* и там на велики да се правят.
173
3
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
" ЩЕ"! Забележете ' ще'! Няма ' желаем', има ЩЕ- те са решили. Вместо нас
172
7
 
3
 
! Отговори
заедно? преди 6 години
Вчера сутринта, пред Александър Невски минавам покрай мъж с телефон, който почва да крещи по мен "женщина где руская черква", упътих го на английски дано ме разбра, говоря руски, имаме руски приятели, но прости руснаци с претенции които се държат все едно сме им длъжни за нещо ме дразнят и май ще "позабравя" руския. България е вече "за граница" няма връщане обратно
171
6
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До Киро19 000 са убитите войници на Руската империя на Балканския фронт, около 1/3 от тях са руснаци. Но по-важно е че има напредък в снижението на цифрите от 200 000 на 130 000.Киро, абе Албания и Босна не са освобождавана от Русия, - турски санджаци ли са.
170
5
 
8
 
! Отговори
до 192 преди 6 години
Долу мръсните сороски ръце от националния герой Ботев , че ръката на бога е дълга и наказанието ще те настигне където и да си по света..
169
9
 
6
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
е братя, па ни продават най-скъпият газ и горива ! пълни глупости, не съм брат с тези пияндурници и мързеливци ! добре че сме в евро съюза да си пътуваме до лондон, флоренция, барселона и да се радваме на живота.който иска да си ходи в русия и да се налива с водка!
168
3
 
5
 
! Отговори
до До до 185 N преди 6 години
Русофил съм и аку ъъ срешнъ щи съ стъжни ча са родил.
167
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 182 .... У Враца дето и гарга не каца, може и да е така, тя затова си се води в северозападналата част на България, само недей да скверниш името на Ботев с рушофилистичните си изцепки, той затова е тръгнал да се жертва за България сам, за да не замени едните поробители, с други .... !!!
166
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбят ме ръцете да нарежа на филии няколко сороски отпадъци в софее ....
165
5
 
11
 
! Отговори
Киро преди 6 години
При освобождаването на България от турското робство загиват около 130 000 руски войници. Ако не са били дошли, тази земя щеше да се казва Турция и провинция ***...(Нещо подобно Кюрдистан).
164
2
 
2
 
! Отговори
до 187 преди 6 години
Радвай се , че още дишаш ...
163
8
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
На подобни събития трябва да идват посланиците на Русия, Украйна, Полша, Беларус, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Молдова. Все пак руснаците в Руската империя през 1877г. бяха 35% от населението. А че двата народа ще бъдем заедно е ясно - предполагам че до 25-30г. Русия ще я приемем в ЕС.
162
8
 
5
 
! Отговори
До до 185 N преди 6 години
Нашите путинофили, май започнаха да разкриват истинската си природа и преминаха към директни заплахи. С подобни прийоми няма да учудят никого, но и няма как да спечелят популярност, дори и в България ... !!!
161
3
 
3
 
! Отговори
до 185 N преди 6 години
Бъди внимателен когато ходиш на вън ....
160
10
 
8
 
! Отговори
N преди 6 години
Червените са крадливи путинофилни *** !!!