След горещините: Бури, паднали дървета и села без ток из страната

Най-много валежи за последните 24 часа са паднали в Кнежа
3 юли 2017 10:40, Петя Славова
15
След горещините: Бури, паднали дървета и села без ток из страната
Снимка: архив, Reuters

След горещините, градушка удари много части на страната през нощта. На места ледените късове бяха с големината на орех. Най-усилените валежи се изсипаха край София и Перник, и в областите Врачанско, Русенско и Плевенско.

На много места бурите повалиха дървета, а обилните валежи предизвикаха пътни инциденти. 

За последните 12 часа най-много валежи са паднали в Кнежа – 98 л/кв. м. Обилни валежи е имало също и във Враца, където са паднали 68 л/кв. м. В Оряхово са паднали 43 л/кв. м, в Плевен – 33 л/кв. м, в Свищов – 31 л/кв. м, в Русе 26 л/кв. м. Валежите са били основно в Северна България.

Още по темата

Синоптиците предупрежадавт за нови гръмотевични бури и обилни валежи, а застрашените области в страната са 25. Оранжев предупредителен код за силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки има за днес за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград.

Само в София се очакват около 30 литра на кв. м валежи, съобщават от Столична община. 

Нивата в речните корита, които се наблюдават, са в норма.

Най-много дъжд е паднал в "Люлин", в Банкя и "Витоша", според справката на общината към 7.30 часа. Във всички райони има дежурни, които следят обстановката.

Екипите на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" продължават работа, като обработват получени сигнали за завирявания, за паднали клони. Те работят заедно с екипи на столичната "Пожарна безопасност и защита на населението", които са се отзовали на 10 сигнала за завирявания в различни части на София, както и за паднали клони и дървета в селата Требич, Житен и др.

В момента градският транспорт се движи по всичките маршрути. Възстановено е движението по автобусните линии 45 и 77 по бул. "Вардар".

Почистващите фирми имат за задача да следят състоянието на дъждоприемните шахти, Столичният инспекторат контролира почистването на града, се посочва в информацията.

По данни на ЧЕЗ "Електроразпределение-София" без ток е част от с. Клисура, район Банкя - поради локална авария. Екип на дружеството е на място и работи за възстановяването на електрозахранването.
Аварийните екипи на "Софийска вода" са работили по шест сигнала.

Заради обилния дъжд, на места с градушка, очакваното количество валежи в София е около 30 литра на кв. м, съобщават от Столичната община. Нивата в речните корита, които се наблюдават, са в норма.

Най-много дъжд е паднал в "Люлин", в Банкя и "Витоша", според справката на общината към 7.30 часа. Във всички райони има дежурни, които следят обстановката.

В близките часове има опасност от градушки главно в централните и североизточните райони на страната, съобщава "Фокус".

През деня дъждовете ще продължат, като ще се разпространят в цялата страна, ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, като са възможни и градушки и гръмотевични бури. Още през нощта валежите постепенно ще спират и следващите дни се очаква времето да бъде сухо и слънчево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата реколта в София е смляна от градушката и тоя банкярски *** вместо да се прави на вестоносец на Ердоган и да обикаля като някоя цветарка Европа да беше осигурил ракети за облаците. След като не може да намери пари за толкова елементарно нещо да си събира багажа и да се маха. Преди 30тина години град падаше сигурно на 3-4 години веднъж а сега не ни подминава всяко лято. Това е пълно безхаберие и некадърност. Излиза че за нищо няма пари ! Е като няма ти какво правиш в управлението ?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен11-ти почти всичко поскъпна драстично още преди месец и половина,но никой не отчита инфлация което е доста странно.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Житото загнива и хлябът и месото ще поскъпнат.
9
0
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Шумът около промяната на времето бе много по-голям от падналата градушка и дъжд. Бойко обаче пак се уреди - най-много дъжд в Банкя. Ей, всичко прибира....
8
6
 
13
 
! Отговори
Реалистът преди 6 години
Промяната в климата е неоспорим факт! Ясно е , че ще става по - зле , а не по- добре! Въпроса в световен мащаб вече НЕ Е да се оправи климата и ЕКОСИСТЕМАТА , а просто да се задържи повече време да не стане по- лошо !!! Няма какво да се лъжем! Земетресения , изригващи вулкани , цунами , наводнения... Ако могат да задържат нещата - това е ! :( ... Нищо вече НЕ могат да оправят!... Бурята, снощи над София е една много малка "брънка" от цялата ЕКО верига!... Ледените топчета можеха да убият човек!
7
11
 
8
 
! Отговори
свети Архангел Георг преди 6 години
Четете Библията и се молете на Всевишния! Страшният Съд настъпва и скоро всички ще бъдат съдени според делата си! Адът ще се спусне сред грешниците! Нима си мислихте, че грехове като хомосексуализъм, прелюбодейство, кражби, измами и нарушаване на останалите 10 правила ще ви се резмине? Той забавя, но не забравя!
6
3
 
12
 
! Отговори
СЛЕД УТРЕШНИЯ ДЕН 2 преди 6 години
...И всичката тази мръсотия - защо ?!?! ... Заради алчност и пари !!! Да разбиеш мястото , където живееш ..... заради ПАРИ И ВЛАСТОЛЮБИЕ!!!... После къде ще отидат Милиардерчетата?!?! На Марс ли?!?! Ха ха ха..... Или ще се скрият в "бункери" под земята?!?!... И тях нищо няма да ги спаси!!!.... Такова ПАРАЗИТИРАЩО И ДОСТА ЧЕСТО - ОТКРОВЕНО МАЛОУМНО И ОЗЛОБЕНО ОБЩЕСТВО , като ЧОВЕЧЕСТВОТО едва ли има някъде в Вселената... Дори и *** са по... УМНИ ОТ ХОРАТА... в редица начинания !!! :( ...
5
10
 
12
 
! Отговори
СТОЛИЦА СОФИЯ 23 СМ преди 6 години
Климатът в София се опита да изгони селджуците, които замърсяват околията, вън бе!
4
8
 
9
 
! Отговори
СЛЕД УТРЕШНИЯ ДЕН... преди 6 години
Майката ЗЕМЯ ни го връща... Няма как! :( След толкова години замърсяване... и то БРУТАЛНО ЗАМЪРСЯВАНЕ... Най нормалното нещо е ЗЕМЯТА да иска да се отърси от *** , като Човечеството... Както ние примерно искаме да се отървем от *** вкъщи! :( Огромната промяна в климата е НЕОСПОРИМ ФАКТ! Нищо вече не е същото... Дори вече и СЕЗОНИ няма ! ... Може ли преди два дни да е 42 градуса ? А днес да е 20-21 ?!?! За има няма 48 часа - 20 градуса разлика ?!?! ... Кое му е "нормалното" ?!?! ...
3
2
 
6
 
! Отговори
триещият преди 6 години
И да триеш и да не триеш, истината не можеш да скриеш!!!!!!!!!
2
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Радев е така - проямната е факт - анархия, безредици, роми бият българи, хора се трепят с ямруци по улиците като скотове, престрелки, обири, грабежи, зулуми, наркомани колят приятелките си, азплашват бившите си, силови сплашвания, катастрофи, бедствия, потопи, гръмотевици удрят блоковете, градушки съсипват реколтата и колите, глад, страх, мизерия, нищета, безпътица, смутни времена - всичко това благодарение на БСП - СИГУРНОСТ ПО РУСКИ, СТАБИЛНОСТ ПО ЕВРАЗИЙСКИ!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кнежа и Мизия бият всички рекорди по жеги, студове, дъждове и снегове.