Пред финал е инвестиционната карта в туризма

Ангелкова: Ще се улесни категоризацията на туристически обекти
5 юли 2017 22:26, Анисия Иванова
7
Пред финал е инвестиционната карта в туризма
Снимка: Архив, Булфото

Пред финал е инвестиционната карта в туризма, която ще насърчи нови проекти и инициативи в сектора. Това е съобщила в Пещера министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с местната власт от региона, съобщиха от Министерството на туризма.

Ангелкова е представила процеса на намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, като сред предстоящите промени в Закона за туризма е изтъкнала планирано облекчаване на процедурите за категоризация на туристически обекти.

Сред най-важните изменения е предложението за отпадането на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. За да може ефективно да се отчита дали се спазват законовите изисквания, ще засилим контрола и ще намалим т. нар. бумажщина, е конкретизирала тя.

Тя е съобщила, че се предвижда да бъде намален броят документи, които трябва да подава бизнесът към общините и министерствата, но ще се запазят проверките на място.

Ще бъде въведен институт за отнемане на звезди за обектите, които не покриват нормативите. При инспекциите на място ще се иска също удостоверение за платени местни данъци и такси при категоризацията. Предлага се и единна категоризация на обектите, които са на един собственик, като хотел, ресторант, лоби бар и др.

Промяната се налага, за да не се изискват един куп документи, които трябва да се подават за съставните части в един туристически обект, е обяснила Ангелкова. Ще се въведе и събирането по служебен път от министерството на някои документи, за които досега се е изразходвало много време.

Министърът е посочила, че много важни за района на Пещера са устойчивото развитие на планинския туризъм и целогодишният достъп на повече туристи до интересните обекти в общината. Тя е допълнила, че е рестартирала работната група по планински туризъм към министерството и се очаква до месец да се систематизират нейните предложения, за да се включат в измененията на закона. Според нея за Пещера, Батак, Брацигово е от съществено значение да продължат да се развиват курортни зони като Св. Константин и Цигов чарк, известни като дестинации с детските си лагери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
ВИГОТУРА преди 6 години
Един въпрос към джурналистити в днесбг - как се наричат жителите на град Пещера?
4
0
 
2
 
! Отговори
Jiji преди 6 години
Извън темата! Не разбрах, само, защо била и разни чалгари, и балъци, които са дали по 5 лв трябва да спасяват мадарския конник!? Ей, богу?!?
3
0
 
3
 
! Отговори
Ыуеи преди 6 години
На ла*номорието не съм стъпвал от години. Утре обаче ще ходя на план в Гърция. После ще ходя и до Варна, за да видя каква е разликата.Българските хижи от доста време претърпяват метаморфоза и клонят към хотели, особено тези, до които стига асфалт. Друга част ся занемарени, западат и се рушат.Абе жалка картинка е, ако искаш да се отпуснеш и да отмаряш на спокойствие и липса на чалта..
2
0
 
5
 
! Отговори
Ohad преди 6 години
Kak sa katarskite kamerierki i kelneri? Haresvat li im bg rabotodateli i bg rabotni mesta?
1
0
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
Цирк на морето, дъртаци по маркучи се разкарват пред малките деца а ние щтракаме с пръст какъв велик туризъм имаме.