Спасителите по морето – вече и по "диви" плажове край Варна

Миналата година имало шест случая с удавени туристи
5 юли 2017 12:43,
4
Спасителите по морето – вече и по "диви" плажове край Варна
Снимка: архив, Булфото

750 хиляди лева отпусна правителството за осигуряването на водни спасители, медицинско обслужване и почистване на най-посещаваните неохраняеми плажове по българското Черноморие. Една трета от сумата е за Варненска област, където нестопанисваните плажни ивици са 24.

Фичоза, Шкорпиловци, Камчия, както и плажът под хижа "Ветеран" са сред най-посещаваните неохраняеми плажни ивици във Варненска област. Години наред те са без стопани заради високите концесионни такси и наеми.

"Естествено проблемите са около Камчия и Шкорпиловци. Миналата година имаше шест случая с удавени туристи. Знаете, там причината е самата река Камчия, тъй като се създава допълнителното завихряне точно на устието", каза пред БНТ областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Плажът "Камчия" вече е почистен. До края на седмицата там ще има и 5 спасителни поста. Добрата новина е, че това лято всички плажове във Варна имат концесионери или наематели.

Кара дере е един от най-посещаваните плажове, определен за природосъобразен туризъм. Това е причината да не бъде отдаден на концесия или под наем, а това създава пролбеми най-вече с почистването. Плажът се намира на границата на две общини - Бяла и Долни Чифлик.

Според Пасев, за да се реши проблемът с поддържането на чистотата на плажовете за природосъобразен туризъм, трябва се промени Законът за къмпингуването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.