Кабинетът с ангажимент за спасяването на ТЕЦ-овете

Те са от изключително значение за страната, обяви министър Петкова
7 юли 2017 18:35,
13
Кабинетът с ангажимент за спасяването на ТЕЦ-овете
Снимка: Община Стара Загора

Българското правителство се ангажира да направи всичко възможно за намирането на разумни решения по отношение на промените, свързани с новите екологични норми за големите горивни инсталации в ЕС, обеща премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса, организирана от синдикатите в Стара Загора, предава БТА.

Новите лимити за серен диоксид, живак и азотни оксиди заплашват съществуването на топлоцентралите в Маришкия басейн заради ниското качество на въглищата от местен добив. Правилата бяха приети от ЕК в края на април. Те трябва да бъдат одобрени от Колежа на комисарите и да бъдат вписани в Официалния вестник на ЕС, за да влязат в сила.

Срещу по-стриктните норми се обявиха България и още седем държави от общността, сред които и Полша. Техният глас обаче не достигна, за да бъде блокирано решението.

Премиерът Бойко Борисов увери днес по време на дискусията, че София ще търси консенсус за обща позиция с останалите 7 държави, които са засегнати от референтния документ.

Топлоекетрическите централи са от изключително значение за енергийната сигурност на страната и конкурентоспособността на икономиката, посочи от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова по време на дискусията.

"Българската енергийна система не може да оцелее без големите горивни инсталации - те произвеждат около 40% от електроенергията у нас“, припомни тя, цитирана от пресцентъра на ресорното ѝ ведомство.

Петкова посочи, че България ще се опита да внесе въпроса в Европейския парламент, който да преразгледа решението на Европейската комисия. По-реалистичният подход за спасяването на централите обаче е искане на дерогация за възможно най-дълъг период.

Новите екологични изисквания бяха обсъдени по време на дискусия в Народното събрание в края на юни. Тогава министърът на околната среда Нено Димов поясни, че изключението, за което ще се бори страната, може да важи до жизнения цикъл на ТЕЦ-овете, макар че може да се налага периодично да бъде разглеждано.

Самите искания за разрешения за отклонение от нормите трябва да бъдат подадени от операторите на централите, а не от държавата.

Централите трябва да започнат работа веднага по тези мерки, предупреди от своя страна министърът на околната среда Нено Димов, допълват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Централите трябва да гарантират, че екологичните условия в региона на дейността им няма да бъдат влошени.

На срещата, организирана от синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ, беше поканен и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той също предложи да се търсят възможности за дерогации за централите и призова да бъде изготвен анализ за необходимите разходи за удължаването на живота им.

Преди дни енергийният министър посочи, че ще предложи на производителите да изготвят анализи за отражението на новия регламент върху дейността им.

"Няма как да оставим този важен сектор да загине. Той има икономически и социални измерения, засяга и националната сигурност", коментира още Станишев.  Според него България може да получи европейско финансиране за "преобразуването на енергетиката".

Още икономически новини от България и ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Защо тогава спря АЕЦ Белене, банкянски корифейо на мисълта?
11
0
 
2
 
! Отговори
той преди 6 години
хора след 10 ноември било то министри депутати президенти чиновници на всяко ниво кметове ДАНЕ ГИ ЗАБРАВИМ общински и Т.Н. като доида на власт ДОБРОВОЛНО на летни лагери в БЕЛЕНЕ ,аа забравих костов този индивид с тъмен отенък ще е началник .ЗА една година АЕЦ -а е готов със соларните инсталации
10
2
 
3
 
! Отговори
БЕДНИЯ северозапад преди 6 години
ТЕЦ ОТ ТОЗИ СИ ВИД Е ЕДНА СЪВЕТСКА ИЗМИШЛЬОТИНА.МНОТО ТРУДОЕМКА С МНОГО ЗАГУБА НА ЕНЕРГИЯ И С ГОЛЕМА ЗАПРАШАЕМОСТ.ТОВА НА СНИМКАТА ПОКОЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДРЪПНЕ И ДА ЗАСТАНАТ СЪВРЕМЕННИ СРЕЦИАЛИСТИ С ОПИТ ОТ ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ , ШВЕЙЦАРИЯ.
9
0
 
3
 
! Отговори
коко преди 6 години
ще спасява американските тецове, но защо пак с моите пари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителството не спасява нищо.Правителството се разпорежда, както си иска с 50% от доходите на най-бедното население на ЕС.Като казвам най-бедното, имам предвид и 20% ДДС, имам предвид и МАКСИМАЛНИЯ облагаем месечен доход от 2500лв..За Бога, българи, укривайте си доходите!
7
0
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
1--во НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГО ПРОИЗВОДСТВОТО ЗЛАТОДОБИВА ГОРСКИТЕ И ВОДНИТЕ РЕСУРСИ КОИТО ПО КОНСТИТУЦИЯ СА--ДЪРЖАВНИ--НАРОДНА СОБСТВЕНОСТ БЕЗ ПРАВО НА КОНЦЕСИЯ 2--РО --ГЛ ПРОКУРОР ДА ВЪРНЕ НАЗАД ВСИЧКИ КОНСЕЦИОННИ ДОГОВОРИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПАНАИРА--ПЛОВДИВ КАТО НАНЕСЛИ ЗНАЦИТЕЛНИ ЩЕТИ НА ДЪРЖАВАТА ---ОЧЕВАДНО Е 3--ТО---ОСТАВКА НА БОРИСОВ --2 И НОВИ НАРОДНИ НЕ ДЕМОКРАТИЧНИ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ
6
0
 
13
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Сега и ,,Мариците,, на краварите ли ще спасява !!!!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко да се подготвим да даваме и какво ще се увеличава-данъци,такси,акцизи,цени......??Чуя ли вече реформа и спасяване получавам тик и посягам веднага към джоба да вадя и давам!!
4
1
 
18
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
До Анонимен"Борисов нали подари Мариците на американците."индивида от неизяснен етнос - Иван Костов - той "продаде" ТЕЦ-овте и сега е едноличен собсвеник на комплекса "Златни Пясъци"
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво изключително значение ги гони? Ако не бяхме спрели "Белене", значението им щеше да клони към нула. Буквално щяхме да затоврим 90% от ТЕЦ-овете и да оставим само няколко за балансиране при резки натоварвания.Да гориш въглища за да получаваш ток в 21-ви век е малоумно, при наличието на всякакви други технологии. Все се мсеете, це АЕЦ-а бил като бързовар, ама ТЕЦ-а е в пъти по-зле(и от към замърсяване, и от към КПД и откъдето и да го погледнеш...).
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белене не отделя сажди и диоксиди. И досега да е построена и да продавахме ток дори на Полша, защото те ще бъдат принудени да си построят ядрена центрла.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕМЕНУЖКА СЕ РАЗТИЧА ДА СПАСЯВА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ.