Чадър, сянка, шалте: Капаните на плажа, за които да внимаваме

Комбинации водят до нелоялна търговска практика, казва експерт
9 юли 2017 07:30, Петя Славова
19
Чадър, сянка, шалте: Капаните на плажа, за които да внимаваме
Снимка: архив, Булфото

Принудителното таксуване при отдаването под наем на шезлонг и чадър в комбинация с шалте без потребителят да има право да избере. Само едно или комбинация от тях е нелоялна търговска практика, категоричен е председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

По думите му, проверка е установила, че на плаж "Нестинарка" има отделно цени за всяка услуга, но не става ясно, че клиентът може да получи само едно от двете, ако поиска. Според Маргаритов, това е доказано в констативния протокол, в който са отразени тези обстоятелства, и съобщи, че предстои на следващото си заседание Комисията да се произнесе за наличие на нелоялна търговска практика. По закон санкцията за подобно нарушение е до 30 000 лв., а при повторно - до 50 000 лв.

Подобна нелоялна практика на плажа се установява за първи път, но в комисията вече са постъпили първите сигнали от туристи чрез разкритите за този сезон виртуални приемни по Черноморието. "Тези сигнали основно касаят хотели и заведения – дублирани резервации, непредоставяне на услуги, които първоначално са били обещани от туроператора или хотелиера”, конкретизира председателят. И уточни, че такива нарушения са срещани и в изминали сезони, но няма тенденция да се прилагат от едни и същи търговци.

 Маргаритов обясни, че има начини за контрол на аквапарковете, които са строителни съоръжения и се въвеждат в експлоатация по съответния ред. По думите му, има стриктни изискванията и условия, на които трябва да отговарят. Задължително е воденето на техническа документациа за регулярното провеждане на профилактика на тези обекти – нещо, за което Комисията следи. През миналата година в началото на сезона КЗП е проверила всички аквапаркове, като нарушения не са установени.

Маргаритов проследи и експеримента на Нова телевизия, при който лабораторно изпитване на взети проби от алкохол от заведения по морето и в столицата показа резултати в норма, разреден алкохол и такъв със завишено количество метанол.

Още по темата

Той пое ангажимента официално да бъдат взети проби от местата, от които са тези, за да може и Комисията да направи това по надлежния ред и при установени несъответствия да се наложат санкции. Председателят показа как изглеждат взети от Комисията проби за изпитване на спиртни напитки. И обясни как този механизъм осигурява гаранцията, че пробата е от дадения вид и е взета от конкретното заведение.

Той съобщи, че от началото на сезона са взети около 25 проби, като контролът продължава. През миналата година при 30 проби в четири от случаите са установени отклонения. „Едната група проблеми е свързана с разреждането. В два случая от тези четири. Другите проблеми бяха свързани по-скоро с несъответствия, които още при производителя се срещат.

В единия случай беше обявена напитка водка, но изпитванията показаха, че тя не отговаря на минималните изисквания по отношение на физико-химичен състав и алкохолните градуси”, каза още Маргаритов и обясни, че това се квалифицира като нелоялна търговска практика.

Той подчерта, че опасен алкохол не е установяван. Но припомни случая от лятото на 2015 г., когато Комисията заедно с Икономическа полиция установи туби с наливен алкохол, скрити в контейнери за смет в един от големите морски курорти. Оттогава насам комисията не се натъквала на подобни случаи.

Маргаритов настоя, че координацията между институциите и по отношение на контрола на алкохола е важна, защото без Митниците, без Икономическа полиция Комисията трудно би се справила, въпреки че технологията, по която работи, дава достатъчно гаранции по отношение качеството на резултатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: мореплажчадърпочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Капани преди 6 години
Капани в Гърция няма, капани в Турция нама, капани в Италия няма. Само у нас на великото Черноморие всеки се опитва да ви прецака.Има ли още луди да ходят тук на почивка и то една почивка по скоро само нерви Черно Море.
14
0
 
3
 
! Отговори
корнелия преди 6 години
До отпускарКъде са гербаджийските бойкови копои за проверка и контрол? Или е самоконтрол?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КарапичоБактън от родното наше море!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че и тук никой не те кара да плащаш :) Тука се гпвори за платени зони с удобства. Никой не те е за дължиш да ходиш на шезлонг или чадър. Има празни плажове носиш си чадър и си лягаш. Ама ако ходиш, където някой е платил 60к концесия постройЛ е бар и искаш БЕЗ пари...проблема е в тебе .
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направихте чадърите 5лв ...обаче сандвичите и брой скара стана 4 лв :) Същата работа.
10
1
 
3
 
! Отговори
характерна черта преди 6 години
Няма келнер на морето, който, да не надпише по някъв начин!Даже малограмажни детски порции се продават за редовни. Свинско за телешко и пр.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На плажа в Несебър е същото . ....или плащаш 30 лева за чадър , шезлонг и шалте или отиваш в свободната зона , където няма място прав да стоиш .
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали вчера писахте за това???
7
3
 
22
 
! Отговори
Карапичо преди 6 години
Висша форма мазохизъм е да се ходи в БГ на море...
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходете в Гърция, защото там не ви карат да плащате за плажуване, не ви дерат с паркинг, бистра вода, чисти плажове с ХУБАВ ПЯСЪК И БЕЗ ФАСОВЕ, няма паляци, продаващи гевреци и кукуруз, няма долнопробна храна с изтекъл срок на годност, няма пандизчии, работещи като сервитьори, плюещи в храната, няма блятове, няма британска ***, спокойствието царува там, а клиентът се чувства специален!
5
1
 
26
 
! Отговори
песимист преди 6 години
Не е оновапредишно черно море на любовта и прозорец към света-източник на валута!Дойдоха мутрите - бившите милиционери и обсебиха всичко! Мутренска работа!
4
2
 
19
 
! Отговори
изборът преди 6 години
До Симо от СмочевоДа нямаме само тука море? Има си средиземноморие!През соца самото море беше *** и нямахме избор къде другаде да ходим......
3
2
 
28
 
! Отговори
капан за пари преди 6 години
Така е на морето! Ден година храни! Жетва е!Който през лятото не краде, той няма през зимата какво да яде........................
2
2
 
20
 
! Отговори
отпускар преди 6 години
Като сме почивка вместо да почиваме да се пазим от капаните.
1
2
 
37
 
! Отговори
Симо от Смочево преди 6 години
За това, се ходи само в Гърция....