Уникален ветроход ще изследва Черно море за отпадъци

Rainbow Warrior на Грийнпийс ще акостира у нас през август
24 юли 2017 17:30, Александър Попов
4
Уникален ветроход ще изследва Черно море за отпадъци
Снимка: Грийнпийс

От 5 до 14 август у нас ще доплава световноизвестния ветроходен кораб Rainbow Warrior на екоорганизацията Грийнпийс.

Уникалният плавателен съд ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна, като в дните на престоя си в двата града съответно на 5-6 и на 12-13 август ще бъде отворен за посетители.

Визитата му у нас е свързана основно с кампанията на екологичните организации "ГрийнПийс" и "За Земята" - "Свободни от Пластмаса", която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни.

Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. Високо технологичното оборудване на Rainbow Warrior ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони, както и ще се проучи състоянието на екосистемите.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учени.

Rainbow Warrior е трето поколение кораб на Грийнпийс, като неговият първи предшественик, който е бил потопен от бомбен взрив през 1985 г. е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери извършващи унищожителен риболов.

Строителството на новия ветроход, който ще гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в Бремен, и през 2011 г. е пуснат по вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който освен екологично съобразен е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта Rainbow Warrior плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Еко-характеристиките на 340 тонния гигант включват още форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; Електрическа система за движение (7 възела само за 300 кВ);  Изчерпателна екологична оценка на кораба; Най-високи екологични стандарти на всички двигатели (IMO Клас-II); Нотация за "зелен клас" със "Зелен паспорт"; Нотация за клас за доброволна защита на околната среда; Третиране на вредните газове, минимизиране на емисиите на азотни окиси и прахови частици; Биологично третиране на отпадната и сива вода; Централна система за зареждане на горива и масла за предотвратяване на разливи; Система за боядисване съобразена с околната среда.

Програма за свободно посещение в Бургас:

- 5 август - 16:00 – 19:00 - Отворени врати и фестивал (работилници, игри и други на кея)

- 5 август - 21:00 – 23:00 - Филмова вечер на кея

- 6 август - 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00  - Отворени врати, фестивал и прожекции на филми

- 6 август - 21:00 – 23:00 - Филмова вечер на кея

Програма за свободно посещение във Варна:

- 11 август - 21:00 – 23:00 - Филмова вечер на кея

- 12 август - 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00  - Отворени врати, фестивал и прожекции на филми

- 12 август - 21:00 – 23:00 - Филмова вечер на кея

- 13 август - 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 - Отворени врати и фестивал

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ГрийнпийсRainbow Warrior
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Фенчо преди 6 години
Изпратете го на Несебър днес.Щр събере тонове мазут по плажа.
2
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Вчера пуснаха статия за 9млрд т пластмаси и хоп тия идват да ги търсят(Съвпадението на лица и събития е случайно)хехе
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този 340 тонен "гигант" ще бъде като спасителна лодка на най големия ветроход в света Royal Clipper, който тежи 5000 тона и е дълъг 137 метра.