"Подходящ за живеене" – новата тенденция в сделките с имоти

Купуват се предимно от млади хора – IT специалисти и арт личности
Обновена: 25 юли 2017 10:30 | 25 юли 2017 10:30,
61
"Подходящ за живеене" – новата тенденция в сделките с имоти
Старите и пусти училища биват превръщани в имения. Снимка: Facebook

Нежилищните имоти, "подходящи за живеене", стават все по-търсени в морските региони в България, показва анализ на сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Гаражи, складове, тавански помещения, сутерени, партерни помещения, стари фабрики, училища и други подобни се купуват усилено с цел живеене. Тази тенденция се наблюдава най-вече на Северното Черноморие, стана ясно по време на дискусия на Imoti.net с брокери във Варна.

Защо клиентите предпочитат такъв тип имоти?

В съвременното строителство заради ограничението в броя на етажите за определени райони и изискването жилищните имоти да имат минимална площ, санитарно помещение, мазе, паркомясто и т.н., често строителните компании се принуждават да заобикалят тези правила и да изграждат имоти, които не отговарят на критериите за жилище, но позволяват да бъде обитавано с такава цел.

Данните сочат, че основните критерии за избор на подобен имот са цената и локацията. Дълго време партер и последен етаж бяха пренебрегвани от купувачите, но вече не, казват експертите от Imoti.net.

В същото време в централните и крайморските райони няма предлагане на свободни имоти. Не е за подценяване и възможността, която такъв тип имоти предоставя за развихряне на въображението в интериорния дизайн, изграждане на оригинална вътрешна архитектура.

От старите имоти интерес предизвикват необитаеми и неизползваеми големи имоти като училища, фабрики, промишлени сгради, складове и др. Това са интересни обекти, които имат изградена инфраструктура, построени са стабилно, имат големи прилежащи дворове и чрез един съвременен ремонт се превръщат в прекрасни имения.

Възможна ли е промяна на предназначението?

Подмяната на предназначението на подобен имот е дълга и тромава процедура, но в далечна перспектива си заслужава, защото данъците за жилищен имот са по-ниски, отколкото за  нежилищен.

Кои са купувачите на такива имоти?

Предимно млади хора, студенти, IT специалисти и арт личности са основните клиенти, които смело променят сделките с имоти на Черноморието, особено във Варна и региона. Брокерите прогнозират тази тенденция да се развие и в други райони на страната.

Това е причината Imoti.net да въведе възможност за публикуване и търсене на обяви за имоти по критерия "подходящ за живеене", с което въведе иновация в сайтовете за обяви за недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази тенденция в доста лоша, ха да видим кой ще настанят там. разгледайте статиите от свят за Франция да ви се изясни картинката
47
0
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Ако имаше икономически интерес -да, но всеки гледа да ти пробута новата си юбертехнология.Българина от доста време е избягал от традицията си, има много полезни неща от миналото ни дето са забравени,но хубавите неща се възраждат рано или късно.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременните материали са удобни,бързо се стои,но вредни и недишащи,естествените материали са най-добри,ако архитектите,техническите изпълнители познават технологията,учете се от старите български къщи,изградени от камък,дърво,глина,вар,те са поставяли също и изолации от естествени материали в подовете.Тези технологии трябва да се изучават в архитектурата,за да не изчезнат и са здравословни.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ю туб има видео,на което се вижда как група европейци са възродили цяло опустяло някога село в Южна България,дори и стадо овце+кози си развъждат,което отглеждат колективно.И са реставрирали сградите по оригинален начин.За всеки влак си има пътници.
44
0
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
Аз пък знам село на точно 8 км от центъра на Варна и стигаш два пъти по бързо от Владиславово,но никои не иска да живее там.Цял свят хората живеят в предградия,а работят на час път.
43
0
 
0
 
! Отговори
!? преди 6 години
колко от коментиращите сте се опитали да стигнете до някое село или малък град, имаме къща в едно село на 40 км от Варна и ти трябва около час за да стигнеш и това лятно време, зимата да не ти разправям.
42
1
 
10
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
хахахаха Чета и бърша сълзи на умиление, толкова голям е наплива за българските села, че се свършиха къщите и вече се търсят гаражи и мазета.Истината е ,че българина е толкова обеднял,че това е единственото което може да си позволи по морето при цени по-високи от много западноевропейски градове.
41
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Аз реших да си купя една стара стара къщичка, с плановете да я ремонтирам и да си я посещавам прад неделите. Купих я за 3000 лв. Само оградата после струваше 5000лв, да не говорим за скъсаните нерви с баш майсторите. Трябва да имаш строители, на които можеш да разчиташ, иначе лъжат безобразно. Да не говорим за корупцията в общините, по малките села не си мръдват пръста за нищо.
40
1
 
1
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Никои не е казал ,че реставрацията е без пари.Въпроса е дали си струва или не ,на мен лично тази сграда ми допада за реставрация,ако я има в по-добро състояние, по-наблизо и на прилична цена и с повече двор, бих я взел ,пред идеята да почвам всичко от 0.Като знам колко неща има преди да почнеш да строиш.До 43 Криви ,но едва ли са гипс -картонени.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудно се ремонтира и преправя старо.Много зависи от изпълнението.Аз се мъча с един етаж от къща само на 50 години долу-горе поддържано - че то вътре няма един прав ъгъл то са едни кривиндели...
38
0
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Мястото,сградата ,климата всичко може да му хареса и да си я вземе.Грозното в случая е ,че тази някога хубава сграда е била зарязана и повредена.Чудя се защо ме е яд толкова ,че то тук църквите се оставят да изгният.А иначе ,човек с пари ще знае кое колко ще му струва и ще предпочете да вземе нещо направено и да го стегне вместо да изгради ново.
37
6
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 години
Защо човек с пари ще купува такава сграда, след като може да си купи парцел където си поиска и да построи каквото си поиска?
36
0
 
2
 
! Отговори
до 32 прав си преди 6 години
Прав си по всички показатели,но това е примерна снимка има хиляди такива с нужда от само една боя и ремонт на покрива и пак хората си харесват градските кутийки.Коли ли нямаме ,пътища ли или от работата в градовете зависим само.А относно 6 метра височина на стаите и масивните стени,може и с ново, даже е по-добро но ти скача на 2000евро квадратния метър.
35
0
 
8
 
! Отговори
хм до ШОП преди 6 години
Поредния дето вижда само светът от терасата си.Ако си богат ще направиш градина,комплекс тип имение -шато както искаш го наречи.Ако си по беден ще му измислиш приложение я туризъм,я някое земеделие ,старчески дом такива.В тази София само пред носа ли си виждате?А и говорим за хора с пари ,такива хора си търсят спокоини места за живот.
34
0
 
7
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Когато имигрантите с парите се завърнат ,те няма да прахосат пари за кутия в краен квартал ще си вземат къща в близките предградия.Пазара на имоти в БГ е смехотворен,наследството е голямо ,а строителството достъпно.Я ми кажете 200 квадрата на 8км от центъра но не в градът или гарсониера 45кв,м на 12 км ,но в градът.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката е показана сградата на новият парламент. Предлагам да настаним в тази подходяща за живеене сграда нашите 240 хрантутници.
32
1
 
2
 
! Отговори
До АБВ преди 6 години
До АБВКъм края на соца у нас започнало да набира популярност нещо, породено от факта, че интелигенцията ни е била ниско платена.35-40-годишни хора са преценявали, че никога няма да съберат пари за вила, нито пък имат средства всеки уикенд да отиват с децата си на хотел извън града.Затова някои започнали да обикалят т.нар. "села със затихващи функции и да купуват помощни стопански постройки, от които с малък ремонт оформяли по 2 стаички. Къщи се продавали, но цените не били по джоба им.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време във Великобритания беше модерно млади, добре платени юпита да купуват квадратни метри от стари фабрики (обикновено по 100-300 кв.м.) и върху закупената площ да оформят модерен апартамент. Така, "на парче" се разпродаваха вече неизползваеми промишлени сгради в големите градове. В повечето случаи, към такива жилища проявяваха интерес хора, които все още не са семейни. Не знам дали тази мода е все още актуална там.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мдаа, скоро ще имо ново нашествие на скакалци ...
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-долу споровете са между неинформирани романтици и информирани практици. При всички положения е по-добре да бутнеш този коптор от снимката и да си построиш нов пък ако искаш и 6 метрови стаи си поръчай. Всеки занимавал се с реставрации на стари къщи ще ти го каже. Единствената причина да го оправиш него не е техническа, а сантиментална. Ако това е останало от дядо примерно.