10% от зависимите от наркотици у нас – деца

Подрастващите са най-уязвимата група и за трафик на хора
26 юли 2017 21:28,
4
10% от зависимите от наркотици у нас – деца
Снимка: архив Reuters

От 5 до 10% от пострадалите от зависимости  у нас са деца стана ясно при откриването на Националната среща "Лято без риск" във Варна.

"Употребата на наркотици, трафика на хора и ХИВ/СПИН са опасности, при които най-уязвими са децата", каза Светлана Коева, директор на дирекция "Превенции” към Община Варна, съобщи Информационна агенция "Черно море".

"Това е така заради липсата на опит, зависимостта от родителите и лесното приобщаване към рискова среда. 107 доброволци от цялата страна са в морската столица, за да споделят опит и да научат новости, свързани с мисията им. Те са от областни градове, в които има изградени комисии за борба с трафика или съвети по наркотичните вещества. Обучавани са по метода "връстници обучават връстници". Това са най-изявените доброволци, с които работим през годината.Те могат да правят информационни сесии по теми, свързани с 4-те направления превенции на употребата на наркотици, трафика на хора, разпространение на ХИВ/СПИН и агресивно поведение. Могат да подготвят самостоятелно кампании на училищно ниво и да ги реализират", каза още Коева.

По нейни думи една немалка част от тях могат да правят кампании на градско ниво. Целта на срещата е да се обмени опит между доброволците от различните градове, да споделят практики и да планират и реализират  мащабна кампания "Лято без риск" на входа на Морската градина. Тя е ориентирана към гостите на града и жителите на Варна. По време на срещата ще има специално обучение от служители на Американската агенция за борба с наркотиците, където специалисти ще говорят за новите наркотици и рисковете, свързани с тях.

Съветът към родителите е да обръщат повече внимание на децата си, да разговарят с тях.

"Един родител не се ражда научен. Учи се в движение. Но когато има комуникация, дори детето да попадне в критична ситуация, ще има време за реакция", посъветва още директорът на дирекция "Превенции”.

Националната доброволческа среща "Лято без риск" се провежда под патронажа на кмета Иван Портних. По време на събитието са предвидени споделяне на опит от доброволците и съвместно провеждане на кампаниите "Синьо сърце", "Не шофирай пил, ако си пил!", "Кажи Не на дрогата" и "Пазя себе си, пазя и теб".

 "Програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици V – VII клас" на дирекция "Превенции", вече има одобрение и от септември ще бъде въведена в 15 училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите яко се друсат и то не с леки наркотици, положението е страшно бих казала. Ганджа се пуши в междучасията на училище, а по купони и дискотеки хвърчат яко всякакви хапчета и субстанции за смъркане, за капак примесени със солидно количество алкохол. Не виждам, кое му е лекото и кое е за легализиране.
3
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
ПЪЛНА ЛЕГАЛИЗАЦИЯ това е решението... Кой продава наркотици ли? Питай тоя за който гласуваш на всеки избори по-известен е като боко тиквата
2
1
 
5
 
! Отговори
Каменов преди 6 години
В развитите страни, където продажбата на т.нар. леки наркотици се регулира от държавата нямат пдобен проблем. Декриминализация и държавна регулация, това е единсвения начин. Но докато дрога се продава на всеки ъгъл и във всяко училище от дилърите, това ще е положението
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога борбата с продажбата на наркотици ще стане приоритет за държавата?Как в някои медии подробно се описва кои са наркодилърите,а властта не ги забелязва?Докога ще тровят децата и ще остават ненаказани???