Вдигането на кола с "паяк" – незаконно, нарушава права

Когато автомобилът не пречи на движението, не трябва да се пипа
Обновена: 26 юли 2017 07:34 | 26 юли 2017 07:21,
49
Вдигането на кола с "паяк" – незаконно, нарушава права
Снимка: Булфото, архив

Вдигането и репатрирането на автомобили от служители на общинското дружество "Организация на движението, паркинги и гаражи" е незаконно.

Това постанови Административния съд във Велико Търново след подадена жалба на ужилен от "паяка" студент.

Според магистратите служителите на общинското дружество не са служители на общинската администрация и затова те не могат да налагат административни мерки за нарушение на общински наредби, пише "Монитор". Те могат само да оказват съдействие на полицията и пожарната при установяване на някаква нарушение, като организират и контролират преместването на автомобила, но не могат да съставят актове и да репатрират.

"Спирането на автомобил в зона за платено паркиране без заплащане не е основание за принудително преместване на автомобила, тъй като не пречи на останалите участници в движението. Нормалното би било поставянето на скоба и заплащане на реалния престой – по 1 лв. на час, а не високите такси за престой на вдигнатия автомобил на наказателен паркинг", коментират от съда.

Според съда с вдигането и преместването на автомобила на жалващия се студент, служителите на "паяка" са нарушили конституционното право за частна собственост на младежа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
42
 
! Отговори
Съвест преди 6 години
Крайно време е да се види, че не трябва да се вдигат коли,които не пречат на движението и пешеходците,а само тези които нагло спират на неподходящи места и създават предпоставки за ПТП.
33
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студента "ужилен от "паяка"", накълван от вълка и разкъсан от оси, сега ще си направи езерото и фонтана в "двора" си, а вие си пишете недообмислени неща. Котките си лаят, керванът си лети!
32
7
 
29
 
! Отговори
Кометата на Попово преди 6 години
Да каже някой "Браво, една погрешна практика е прекратена." или нещо подобно, ама де га тоа?!
31
7
 
4
 
! Отговори
Дректора преди 6 години
Д.Пеевски му е 2-ри братовчед на момчето. Учихме заедно с него и все се хвалеше как имал буйни къдрици! Ко го мислите него? Такива и в Страсбург да идат ще ги оправдаят!! А сега не ща и да мисля какво им е на служителите на паяка...голям проблем за дето си свършили работата хората!
30
2
 
22
 
! Отговори
CA преди 6 години
Съд до дупка за алчните нещастници. Преди време точно в Търново един от тия лешояди го смаза бус който се опитваха да вдигнат.. явно като няма справедливост за простосмъртните Шефът от време на време я раздава
29
42
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Докато има такива съдии-мерзавци всеки може да си остави талигата дето му падне!
28
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
недопустимо е да спреш по спешност - особено около боници, където всичко са "зони" да закараш дете, бебе, стар човек и да ти вдигнат автомобила. много пъти ми се е налагало с бебе или в спешност да спра на такова място - поликлиника, болница и т.н. и да треперя зона ли е, не е ли, каква е и да заплащам..и да ми вдигнат колата когато се опитвам да търча от лаборатория обратно към болница с болно дете - направо отивам и ги отстрелвам като мръсни кучета!
27
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не казват студента на кое величие от партията майка син е. Ако аз простосмъртния обжалвам веднага съда ще потвърди глобата. За такива синчета съда от девет кладенеца аргументи ще извади да го оправдае. Когато му вдигнат и откарат автомобила с паяка не му накарняват правото на собственост, а на ползване. Служителите нямат намерение да своят автомобила. Този принцип от правото го знае и съдията постановил това съдебно решение. С това съдебно решение се създава порочна съдебна практика.
26
1
 
14
 
! Отговори
Голямото Къри преди 6 години
И аз мисля, че вдигането с паяка най-често не е по правилата. Гледам коментарите и 90 % сме на едно мнение. А това вече си е сериозно. Лошото е че тези които пишат правилата не са равноотдалечени от всички страни. Почти винаги нещата са изтеглени в едната страна, най-често заради икономически интереси.
25
2
 
24
 
! Отговори
мухата преди 6 години
Паяците са невероятна ХРАНИЛКА не само за фирмите, които ги управляват, а за всички по веригата. Сега самоковския картоф ще изреве като карпатска мечка, защото ако спрат паяците в Сф много партийни милиони ще паднат в канала, а рушветите се плащат напред както знаете.. Крайно време е някой да я чете и прилага тази конституция!
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паяците са незаконни и в организацията работят престъпни типове, които за 35 лева и кола с дете в нея могат да вдигнат.
23
4
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен Ами парите стигат само за заплати на служителите.Какви други пари търсиш?Целта е да се бори безработизата.Така де !
22
2
 
28
 
! Отговори
alf преди 6 години
1.Вдигането противоречи на КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯЧл. 17. (3) Частната собственост е неприкосновена2. Генерира огромни загуби и замърсяване на въздуха3. Немогат да те рекетират да платиш преди делото в съда което може да прикл след 6-7 год.4. Има скоби, актове, фишове и други средства за глоба 5. Може да има детонатор в резервоара който се активира от силно разклащане като вдигане напяример и да изядат дрвото
21
3
 
28
 
! Отговори
бай Хасан преди 6 години
Фирмите с паяците в Тиквундия се държат от мутри и затова е така. За тях закона не важи, защото се отчитат на Тиквата.
20
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип,щом е на обществено място,все на някой може да пречи!Улиците пълни с автомобили не в движение,тротоарите ,вече са парко места!Кой ти мисли за инвалиди,майки с колички и пешеходци?Важно е всичко което бръмчи!
19
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И поставянето на скоби е незаконно. Поставя се бележка с глобата на чистачките и това е основание за заплащане на глобата. Поставянето на скобата е нарушение на свободното придвижване което е заложено в хартата за правата на човека. След като има нарушение и им е зор да глобяват нека стоят до автомобила и да чакат появяването на водача. Как в много страни може да се организира поставянето на квитанции на предното стъкло а у нас това е невъзможно? Явно има интерес за това.
18
3
 
57
 
! Отговори
Спазвайте законите преди 6 години
Не виждам какво толкова коментирате?!В закона ясно си пише - вдига се с паяк, само ако пречи на движението. Ако не пречи не се вдига, а само се глобява шофьора.Какво не ви е ясно? Комплекси ли избивате или да?Тук друго е важното - защо всички фирми с паяци, които вдигат коли в България в противоречие със закона, все още го правят, а прокуратурата спи.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anton 10В Стара Загора е по същия начин и цената е 70 лв.
16
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По интересното е къде отиват парите от приходите на тази фирма???
15
4
 
42
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Принципно погледнато вдигането с паяк може да се счита за незаконно защото е посегателство към частна собственост. Друг е въпроса, че шофьорите станаха безкрайно нагли и спират където им падне, затова трябва да има някакви санкции, а българина е дисциплиниран само когато знае, че нещо ще му бъде отнето. А съвсем отделен е въпроса, че паяците вдигат избирателно. Виждал съм как при няколко спрели неправилно коли паякът вдигна не тази, която е първа в редицата, а най-евтина, нищо че беше в средата.