Кучета, бъдете хора! В цяла Варна няма ваксина срещу бяс!

Една майка разказва за ходенето по мъките от кабинет на кабинет във Варна
Обновена: 23 окт 2017 14:47 | 2 авг 2017 08:52,
Кучета, бъдете хора! В цяла Варна няма ваксина срещу бяс!
Снимка: Reuters

В разгара на лятото, в морската столица на България, пълна с хиляди туристи и не малко кучета, никъде няма ваксина срещу бяс.

За това сигнализира пред Dnes.bg разтревожена майка, минала през ужаса да обикаля кабинет след кабинет и болница след болница във Варна. Навсякъде обаче била отпращана с отказ.

Синът й, 14-годишен тийнейджър, бил ухапан от хъски, влязло в двора им във варненския квартал Аспарухово преди дни. Животното, макар и да изглеждало домашно, се движело свободно и било непознато за жителите в квартала.

На момчето веднага била поставена инжекция срещу тетанус. Лекарите от болницата в Аспарухово дали задължителния в такива случаи съвет да се проучи дали кучето, ухапало детето, е ваксинирано и дали не е болно от бяс.

Собственикът на хъскито обаче се оказал неизвестен. Никой от хората в района не познавал нито животното, нито човека, който го гледа. Това хвърлило родителите в нова тревога.

"През пролетта, при разговор с ветеринар, научих, че на границите на района, в който живеем, е засечен бяс. Тук има гори, има лисици... Знаем ли къде е обикаляло животното", разказа притеснената майка.

А заразяването с бяс е опасно и нелечимо, често фатално.Заради всичко това и след съвет от личния лекар в София, родителите решават да поставят на сина си ваксина срещу бяс. И започнало ходенето по мъките.

Още същия ден вечерта, Атила Фикрет, заедно с майка си и баща си, отива в спешния кабинет на Окръжна болница във Варна. Там получават първия отказ - обяснили им, че нямат от спасяващата ваксина, освен това в събота и неделя няма кой да бие протовобясна ваксина във Варна.

Дежурните лекари обяснили на родителите, че могат да изчакат до понеделник и тогава да отидат в противобесния кабинет в ДКЦ-то на градска болница "Света Клементина". За него откриват информация и в интернет.

Понеделник идва и тийнейджърът и родителите му отиват в "единствения" противобесен кабинет във Варна. Но вместо да намерят решение на проблема си, те намират само бесни служителки, които ги отпращат с думите, че при тях и ваксина няма, и кабинет няма.

Разтревожени и ядосани, родителите търсят управителя на ДКЦ "Света Клементина"  д-р Иван Иванов. Той ги приема и упътва - ваксина срещу бяс във Варна може да се намери единствено в поликлиниката на Окръжна болница "Света Анна".

И ходенето по мъките продължава. За да стигнат, насочени от един болничен шеф и консултирани от редица варненски лекари, до ДКЦ-то на "Св. Анна", където единствено в многохилядния, набъбнал до милионен град, могат да ваксинират сина си срещу бяс.

Но не! Отново не! Или поне не и в този момент. Атила и родителите му отново получават отказ. Отговорът този път е, че медицинското лице, което слага противобясната ваксина, е в отпуск до 8 август. И отпратили към ДКЦ-то на болница "Света Марина". Оттам пък лекарите обяснили, че и при тях няма и може да потърсят в Добрич.

"През тази одисея минахме при положение, че познаваме Варна и имаме много познати тук. А какво би се случило с турист, който не познава града или с чужденец, който дори не знае езика?", попита препатилата майка и добавя, че ситуацията вероятно е същата и в други градове на страната.

Така че, варненци и туристи, пазете се! А вие кучета, бъдете хора, не хапете! Поне до 8 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание