По морето ни: Плажуващи с висока култура

Д-р Иван Иванов: Във Варна повече са неводните инциденти!
3 авг 2017 14:15, Анисия Иванова
8
По морето ни: Плажуващи с висока култура
Архив: Булфото

Забелязва се повишаване на културата на плажуващите през този летен сезон. Това каза д-р Иван Иванов, управител на здравния център ДКЦ 1 "Св. Клементина", който и тази година обезпечава с медицински екипи плажовете във Варна и курортите.

Една от причините да има по-малко инциденти до този момент е и по-рехавият плаж. Определено с видимо око се вижда, че туристите по плажа са по-малко от други години, допълни той пред ИА "Черно море".

На Илинден ( 2 август, стар стил) е регистриран един от най-сериозните до този момент водни инциденти с дете отбеляза д-р Иван Иванов. Децата са скачали от буните на южния плаж в курорта извън работното време на спасителите и медицинските екипи. Спасителите са били наблизо и са реагирали своевременно, когато едно от децата е имало нужда от помощ.

Екип на Спешна помощ също е пристигнал на място, добави д-р Иванов. Оказана му е необходимата медицинска помощ и с линейка е отведено в реанимацията на МБАЛ "Света Марина". Редно е да се обърне внимание на тийнейджърите, които скачат от буните, че там зоните не са обезпечени със спасители и е възможно да се наранят.

Оттук нататък морето ще става по-опасно. Появата на подводни течения и дънни ями през август е предпоставка за водни инциденти. Все още има плажуващи, които не се съобразяват със забраната за къпане. Още на 1 и 2 август знамето на много от плажовете около Варна е било червено, но е имало хора, които влизат в морето.

Повече са случаите на неводни инциденти. По думите на д-р Иванов на първо място са инцидентите с травми, следвани от колабирали туристи. Най-често това са хора с хронични заболявания, които като дойдат на почивка, забравят да си пият лекарствата. В първите дни на месеца е имало два случая на опарени от медуза летовници, които са получили алергична реакция, но им е оказана помощ на брега.

Една от причините до момента да няма фатални случаи в морето е бързата реакция на екипите. А и туристите все повече започнаха да спазват правилата за къпане във водни басейни.

"Съветът ми е хората на брега да ползват само охраняемите зони. Това важи с особена сила през август, когато пластовете на морето се разместват. Неохраняемите плажове остават много посещавани, особено през почивните дни – плажовете на Галата, Паша дере, Кара дере и Фичоза" - допълни специалистът.

Според д-р Иванов трябва да се мисли в посока осигуряване на спасители и медицински екипи въпреки трудната достъпност. Очакванията са през следващите дни морето да се успокои и да бъде приятно за къпане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Сега ще напъплят депутатите и това с културата отива на кино.
7
0
 
3
 
! Отговори
печален факт преди 6 години
До (-_-)Наистина мина онова време на пясъчните дюни накацали бамбини в найлонови бикини.ЛЮБОВ, СЕКС, ЧЕЙНЧ, КОРЕКОМ И ВСИЧКО ПОЛУГОЛО-ПОРНО............
6
2
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Това море вече не става за нищо! Едно време беше много хубаво, ама това време приключи отдавна. Наистина жалко.. Сега водата е просто опасна за къпане.
5
0
 
10
 
! Отговори
проф. микробиолог преди 6 години
Като млад специалист имах дипломна работа за чистотата на черноморската вода Варна.По цял ден с лодка взимах проби от различни разстояния и дълбочини.Когато представих материалите във Съвета, всички замръзнаха от лошите резултати...Заявиха ми - ТИ ДА НЕ СИ РЕЩИЛ ДА НИ ИЗГОНИШ ТУРИСТИТЕ ОТ МОРЕТО?!?!?истинска случка от проф Марков.- микробиолог
4
0
 
6
 
! Отговори
не става преди 6 години
Много шишарки има във водата!Нали уж било чисто вече,ужасно е мръсно.7 години не ходих на Кафяво море,сега вече няма да опитвам никога!
3
0
 
9
 
! Отговори
Янчева преди 6 години
Морската вода във Варна е много мръснa и затова културата на летовниците е висока.Не се мокрят в мръсотията. Дали някой я изследва за бактериални зарази,е друг въпрос.
2
3
 
2
 
! Отговори
! преди 6 години
Натрапването на фашизъм от държавата не може да бъде култура по скоро лъха на страх от репресии!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАХАХАХА - и този медик е титан на мисълта - по-висока култура, ще падна, също като оня от Пловдив, с епидемията от самоубийства, откривател на нов вирус