От берачи на боровинки до просяци! Краткият път на падението

Шестима българи, решили да припечелят в чужбина, станаха жертви на трафик на хора
4 авг 2017 13:45,
65
От берачи на боровинки до просяци! Краткият път на падението
Снимка: Reuters

Шестима българи пристигнаха в Швеция през юли, за да берат боровинки, но се превърнаха в улични просяци. За историята разказа консулът ни в Стокхолм Надя Велева.

Мъжете заминали с уговорката да берат плодове, за да припечелят, но работодателят им, българин, ги карал да просят и ги принуждавал да живеят в мизерни условия.

Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и успели бързо да се върнат у нас.

При пристигането им в Швеция те били настанени в палатки в гориста местност на север от Стокхолм. Шефът им ги накарал да живеят в мизерни условия, като не им плаща и ги карал да нощуват на места, различни от уговорените.

"По техните думи отношението към тях е било грубо, стигало се и до физически тормоз, искали да им вземат личните карти, давали им храна с изтекла годност. Условията за спане и като цяло са били лоши. Тъй като все още нямало боровинки, техният работодател, който също е българин, ги е накарал да просят. Но шестимата мъже отказали", обясни Велева пред "Дарик".

Шестимата останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и с помощта на мисията се върнали обратно у нас.

Това е поредният пореден случай на излъгани сезонни работници. Техните проблеми зачестяват през лятото.

Антоанета Василева от фондация "Асоциация Анимус" съветва хората да бъдат предпазливи при приемането на оферти.  Тя допълва, че желаещите да работят сезонно в чужбина трябва да са мнителни и да се информират максимално добре.

"Когато някой предлага лесна работа с добро заплащане и всички елементи на сбъдната мечта, това трябва да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и трябва да се провери", коментира тя.

Василева съветва и решилите да работят в чужбина да проучат добре работодателя си преди да му дадат доверието си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
1
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
За да не бягат хората от България трябва тока да скоче поне 100 % за година така българина ще работи по съвесно и отговорно за да може да си плати тока.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, в ЕС съществуват прекрасни институции,които могат да ви решат всякакви проблеми,на всеки гражданин,но незнайно защо,в България не ви осведомяват за тях и тяхната дейност или не ги превеждат на български,вече започвам да се съмнявам дали не е умишлено или за да изкярят пари от хората! Съществува и такава институция,специално за гражданите,пишете какъв ви е проблема и те ви предлагат няколко варианта и ви го решават SOLVIT - ec.europa.eu/solvit/index%5Fbg.htm
50
5
 
3
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 6 години
От тия просяци , кмета на с.Дреновец -видинско си купи чисто нов джип БМВ , а хората в селото си вдигнаха нови къщи по европейски маниер!ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ НА "ПРОСИЯ" .....както не миришат и на тия от гащите на Цв.Василев и Пеевски от КТБ!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В ЕС има закон за Трудова Заетост , има лицензирани фирми които пращат работници .Фирмите са собственост на Депутати в БГ Парламента .Трябва ЕС и САЩ да се намесят в Република България ."Кучето(ключът) е заровено в България,виждате ли?Дори работата държат в ръцете си нашите чиновници,а хората мизерстват или нямат работа!После пак кажете,че запада ви е виновен!
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDАми аз не виждам да са се оплакали на шведските власти,дали от незнание на езика,дали от страх,кой знае!А е трябвало да се оплачат точно на тях,за да хванат измамника,да им плати обезщетение!
47
0
 
8
 
! Отговори
боико преди 6 години
за това си стоя в българия и си продавам наркотици,сигурно пе4алба
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето затова трябва да се учат езици,та дори и да не ги говорят или знаят перфектно,но да могат поне едни по-прости документи да попълнят и да проведат елементарен разговор.И директно да си пускат молби за работа в ЕС.Има и такава институция и сайт за работа в ЕС,но кой да ги осведоми хората? Нашите бюрократи не помагат на хората.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 38 ПДВ Швеция се опитват да се борят с подобен род изпълнения, но не винаги е толкова лесно. Повечето от "заловените" просяци, просто отказват да говорят от страх, се не го съдят и от това, какво ще им направят "шефовете". А за тях - Не става въпрос за българи, а за ужасни човешки същества. *** са от всякаква националност, вяра или цвят.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шматка - Смисълът на отпуската е да си починеш, но когато нямаш особено добри финансови възможности, предпочиташ да изкараш някой лев, за да имаш да си платиш парното през зимата.
43
5
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 42Отпуските са за почивка а не да бъхтиш на друго място.Какъв е смисъла на отпуските тогава.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко трябва да си *** да тръгнеш "с уговорка"?! Не мога да съжалявам толкова незапознати с живота и света глупави хора. Също толкова разумни като всички, които мятат пари през балконите.
41
3
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
А някой говорят,че имало турско робство,да умреш от смях,какво ли е робството през последните седемдесет години!!!!
40
4
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Стига си дрънкал глупости.По селата нямаше зъболекари .Имаше лекари които ти даваха аспирин и те мажеха с риванол.Все пак е нещо.Като беше толкова хубаво защо всички мислехте хиляди схеми как да избягате от село
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКъде е ДЪРЖАВАТА-------------Ми там си е.Както виждаш намерили са посолството и са получили помощ.
38
8
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До 111111учители, и чиновници ходеха да изкарат през отпуските нещо допълнително-----------------Ходеше се на задължителни бригади - доброзорна ангария.И аз съм ходил.Полската работа се заплащаше почти като робски труд - за 20 дни бачкане съм получавал по-малко от минимална пенсия, като ми приспаднат спането в общо помещение за 30 човека и храненето с рядка доматена супа. За сметка на това имах удоволствието да марширувам всяка сутрин и вечер по 2 км с комунистически песни на уста.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е ДЪРЖАВАТА ами няма държава
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111111 Сега има трактори на Джон Дийр, Кейс Интернешънъл Харвестър, Дойц или Фендт, които вършат работа колкото 3-4 Т-150 или колкото дузина ЮМЗ-та. Ростселмаш се занимава с копиране на Кейс, двигателите ги поръчват готови от USA.
35
6
 
17
 
! Отговори
111111 преди 6 години
До ЦецоЩото не щеш да си спомниш! Много добре помня като дете, че тракторите се чуваха нощем като оряха, това си беше тежък денонощен труд, но хората бяха добре заплатени! След прибиране на зърното се работеше нощем на хармана-и учители, и чиновници ходеха да изкарат през отпуските нещо допълнително. Децата им на лагер лятото по 14 дни, на село имаше и лекарка, и стоматолог! Сега като пиша, ми е и тъжно, и смешно, и жалко до къде ни докараха...
34
10
 
13
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
До ГрудюИ да уточня, че и по времето на комунизЪма съм нямал проблеми да излизам зад граница.---------------Лъжеш.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дивакът си остава дивак дори и на цивилизовано място да го залесиш.